Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti VOYO.
22. júla 2021, 17:06
Čas čítania 1:08
Sponzorovaný obsah

Prečo Breivik zavraždil 77 ľudí? Seriál Deň, ktorý zmenil Nórsko ti priblíži situáciu v krajine pred a počas útoku

Prečo Breivik zavraždil 77 ľudí? Seriál Deň, ktorý zmenil Nórsko ti priblíži situáciu v krajine pred a počas útoku
Zdroj: Voyo.cz
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Temná dráma zo škandinávskej produkcie mapuje príbeh jedného z najhorších masakrov, ktoré sa odohrali v Nórsku.

Dnes uplynulo 10 rokov od hrozivej udalosti, ktorá navždy poznačila Nórsko. Možno si pamätáš, že práve 22. júla 2011 (dovtedy nenápadný) Anders Breivik odpálil podomácky vyrobenú bombu, ktorou zabil ôsmych ľudí vo vládnej štvrti v hlavnom meste Oslo. Neskôr pokračoval v besnení a zastrelil ďalších 69, prevažne mladých ľudí v letnom tábore mládežníckeho krídla ľavicovej Strany práce na ostrove Utöya. Extrémista Breivik dostal za svoj čin 21 rokov s opciou ďalšieho predĺženia výkonu trestu. 

Serial
Zdroj: Voyo.cz

Nórsko tento teroristický čin výrazne poznačil a filmových tvorcov prirodzene inšpiroval k vyrozprávaniu príbehu jedného z najhorších masakrov v histórii krajiny. Seriál Deň, ktorý zmenil Nórsko vytvorila nórska verejnoprávna televízia (NRK), no namiesto chladného útoku sa sústredí na príbeh niekoľkých fiktívnych postáv reprezentujúcich obyvateľov Nórska, ktorí sa museli s následkami katastrofy bezprostredne vysporiadať. 

Serial
Zdroj: Voyo.cz

Seriál nerieši súdný proces Breivika, ktorý si 24. augusta 2012 vypočul rozsudok, kedy dostal 21 rokov (teda maximálny možný trest v Nórsku) s možnosťou predĺženia v prípade absencie nápravy. V tomto seriály sa dozvieš to, čo útokom predchádzalo a čo po nich nasledovalo. „Není to příběh o jednom teroristovi, ale o nás ostatních Norech,“ popisuje Ivar Køhn, šéf dramatické tvorby NRK. Šesťdielna dráma sa zameriava na prácu zamestnancov nemocnice v Osle, ktorá bola pred desiatimi rokmi silne preťažená. Okrem doktorov sa do pomoci zapojil celý personál, vrátane upratovačov, ktorí boli migrantmi. Práve tí boli spočiatku vydesení, že teroristický čin spáchal moslim. Na pozadí tak môžeš vnímať celospoločenskú tému, ktorá rieši extrémizmus a rasizmus. Okrem príbehov z nemocnice sa dráma dotkne aj práce novinárov, ktorí riešia morálne dilemy, policajtov pri práci pod tlakom verejnosti či extrémne pravicových blogerov patriacich k rovnakej komunite, ako masový vrah Breivik. 

Serial
Zdroj: Voyo.cz

Temnú drámu nórskej verejnoprávnej produkcie Deň, ktorý zmenil Nórsko si môžeš pustiť na online streamovacej platforme Voyo, pričom každá epizóda má 50 minút. Seriál tak stihneš vypozerať aj za jeden večer.

Domov
Zdieľať
Diskusia