Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 11:47
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Zomierajúci neočkovaní pacienti ma dnes prosia, aby som im rýchlo dala vakcínu. Je príliš neskoro, hovorí lekárka

Zomierajúci neočkovaní pacienti ma dnes prosia, aby som im rýchlo dala vakcínu. Je príliš neskoro, hovorí lekárka
Zdroj: TASR/Michal Svítok (ilustrační obrázek)
NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Lekárka z amerického štátu Alabama poukazuje na to, že v nemocniciach končia v dôsledku variantu delta čoraz mladší ľudia bez vakcíny.

Vakcínový skepticizmus zabíja ľudí, konštatuje lekárka Brytney Cobia z amerického štátu Alabama, kde napriek široko dostupnej vakcíne zostáva oboma dávkami zaočkovaných len viac ako 33 percent populácie. Mimochodom, takmer rovnakú mieru zaočkovanosti momentálne evidujú úrady aj na Slovensku. 

Brytney Cobia pracuje v nemocnici Grandview Medical Center v Birminghame. Aktuálna situácia ju prinútila napísať veľavravný príspevok na Facebook, aby všetci antivaxeri videli, ako končia ich kolegovia, ktorí uverili dezinformáciám o očkovaní. „Spravila som obrovský progres, presviedčajúc ľudí, aby sa dali zaočkovať,“ konštatuje lekárka v úvode príspevku.

„Do nemocnice prijímame mladých a zdravých ľudí s veľmi závažným priebehom koronavírusu. Jednou z posledných vecí, ktoré urobia predtým, ako ich intubujeme, je prosenie o vakcínu. Ja ich chytím za ruku a poviem im, že ma to mrzí, ale už je príliš neskoro,“ vysvetľuje lekárka Cobia.

Keď potom o pár dní volá príbuzným, aby im oznámila smrť blízkeho, tak im zakaždým rovno do telefónu vysvetlí, že najlepšia možnosť, ako si uctiť jeho skon, je dať sa zaočkovať. „Plačú. Hovoria mi, že nevedeli. Mysleli si, že je to hoax. Že je to politické. Že majú špecifickú krvnú skupinu alebo farbu pleti a neochorejú,“ pokračuje v príspevku lekárka. „Ale mýlili sa,“ hovorí.

Odporúčané
Britská škola zakázala chlapcom nosiť v horúčavách krátke nohavice. Na protest začali nosiť sukne Britská škola zakázala chlapcom nosiť v horúčavách krátke nohavice. Na protest začali nosiť sukne 22. júla 2021, 7:16

V závere statusu konštatuje, že po každom takomto telefonáte sa vráti do svojej kancelárie, vypíše protokol o úmrtí pacienta a teší ju aspoň to, ako pozostalú rodinu presvedčila o potrebe očkovania. „Nie je príliš neskoro, ale jedného dňa môže byť,“ odkazuje všetkým, ktorí spochybňujú efektivitu vakcíny v čase, keď nákazlivejší variant delta devastuje jednu krajinu za druhou.

Späť
Zdieľať
Diskusia