Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2021, 9:30
Čas čítania 8:36
Ema Stanovská

Mnohé doplnky výživy pre športovcov sú zbytočné, niekedy aj nebezpečné, hovorí výživárka Erika Zajacová (Rozhovor)

Mnohé doplnky výživy pre športovcov sú zbytočné, niekedy aj nebezpečné, hovorí výživárka Erika Zajacová (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Eriky Zajacové
ZDRAVIE AKO ZAČAŤ CVIČIŤ VÝŽIVOVÉ DOPLNKY ZDRAVÉ STRAVOVANIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Ak si v kalorickom deficite, schudneš aj na pizzi a burgeroch. Otázne však je, či budeš mať dosť živín,“ hovorí pre Refresher výživová poradkyňa a trojbojárka Erika Zajacová.

Drepuje s 90-kilovými činkami, ženám pomáha zdravšie sa stravovať a na sociálnych sieťach vyvracia mýty o detoxoch a diétach. Erika Zajacová je výživová poradkyňa, trojbojárka a mladá mama, ktorá na svojom Instagrame vzdeláva ľudí v oblasti výživy a športu.

Na Instagrame má tisícky followerov, no spolupráce neberie. Ľudia si ju obľúbili nielen pre jej užitočné rady, ale aj bezprostredný humor a autentickosť – servítku si pred ústa rozhodne nedáva.

V tomto rozhovore sa dozvieš:
  • Prečo vegánska strava neznamená zdravá strava.
  • S akou najbizarnejšou populárnou diétou sa stretla.
  • Či je pravda, že muži musia jesť viacej ako ženy.
  • Ktoré športové doplnky výživy sú účinné a ktoré vám môžu, naopak, ohroziť zdravie.
  • Či platí, že existujú ženy so „zázračným metabolizmom“, ktoré môžu jesť „všetko“ a nepriberú.


Povedzme, že by som ťa oslovila s tým, že sa chcem zdravšie stravovať a zhodiť zopár kíl. Čo všetko sa o mne musíš dozvedieť, kým mi nastavíš jedálniček?

Okrem základných premenných ako výška, hmotnosť, zdravotný stav či pohybová aktivita by ma zaujímal aj tvoj denný režim: kedy vstávaš, akú máš prácu, čo všetko robíš počas dňa, kedy, ako, koľko a čo ješ. Chcela by som vedieť, či si varíš doma alebo sa stravuješ v reštauráciách, ale aj to, čo ti chutí, nechutí, kedy chodíš spať, či si sa už niekedy pokúšala schudnúť alebo pribrať aj ako často ješ konkrétne potraviny.

mama
Zdroj: Branislav Holbay

Občas sa mi stane, že sú klienti prekvapení, čo všetko riešime predtým, než odo mňa dostanú nejaké konkrétne odporúčania. Predávať jedálničky na základe hmotnosti, výšky a fyzickej aktivity dokáže aj počítač. Keď sa človek rozhodne vyhľadať odbornú pomoc, mal by dostať to, čo mu aplikácie a vypočítané jedálne lístky bez následnej podpory nemôžu dať: ľudský prístup, empatiu, edukáciu.


Už sa ti stalo, že si potenciálnu klientku z nejakého dôvodu odmietla?

Stalo sa mi, že sme sa po niekoľkých vymenených mailoch zhodli, že moje služby nie sú to, čo dotyčná potrebuje. Takisto som s niekoľkými klientkami ukončila spoluprácu z mojej strany. Boli aj klientky, pri ktorých som váhala, sú klientky, pri ktorých som niekedy ostrejšia, ale nie som z tých, ktorí vám budú ťahať medové motúzy popod nos – „hlavne, že platíte“.

Odporúčané
Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých Suplementy pre športovcov – od začiatočníkov po pokročilých 27. marca 2024, 13:30

Ak si myslím, že niekto nerobí pre zmenu dosť, poviem mu to. Ak si myslím, že ďalej už spolupráca dotyčnému nič neprinesie, takisto mu to poviem. A myslím, že práve vďaka tomu mám také úžasné klientky. Obyčajné ženy, v tom najlepšom slova zmysle. Pracovité, svedomité, odhodlané, zodpovedné. Sú to vlastnosti, na ktorých si zakladám u seba a vyžadujem ich aj u druhej strany.


Máš medzi klientmi aj mužov?

Mužov medzi klientmi nemám, pretože nie sú priamo moja cieľová skupina. 

trojboj
Zdroj: Erika Zajacová


Hovorí sa, že muži potrebujú viac kalórií ako ženy. Je to pravda alebo platia pre mužov rovnaké princípy stravovania ako pre ženy (prijímanie kalórií na základe váhy, výšky, fyzickej aktivity atď.)?

Pre všetkých platia rovnaké princípy, a keďže muži majú väčšinou viac svalov a celkovo väčšie telá, potrebujú aj viac energie (kalórií). Neplatí teda absolútne, že všetci muži musia prijímať viac kalórií ako ženy, vždy závisí od konkrétneho prípadu. Muž, ktorý má sedavú prácu, nešportuje, má 70 kíl a pomerne málo svalov, bude pravdepodobne potrebovať menej energie než žena, ktorá trénuje dvojfázovo a denne k tomu nachodí 15 000 krokov. 


Na svojom Instagrame rozprávaš aj o rôznych trendoch, detoxoch a „zaručených“ receptoch na chudnutie. S akým najbizarnejším trendom či diétou si sa doteraz stretla?

Keď som si myslela, že ma už nič neprekvapí, objavil sa tzv. suchý fasting. Teda perióda, počas ktorej nejete ani nepijete žiadnu vodu. Nedostatok vody údajne spôsobí medzi bunkami „boj o vodu“, pričom podľa propagátorov vyhrajú zdravé bunky – a tie patogénne a „choré“ prehrajú, čo sa absolútne vymyká princípom fyziológie.

Ak si v kalorickom deficite, schudneš aj na pizzi a burgeroch.

Azda ani netreba dodávať, že nič podobné preukázané nebolo. V lepšom prípade si privodíte dehydratáciu, v horšom zlyhávanie obličiek či kolaps. Šialené detoxy na zeleninových alebo ovocných šťavách sú síce hlúposť, no v porovnaní s tým, že by ste niekoľko dní nepili žiadnu vodu, je to vlastne neškodná záležitosť.


Čo si myslíš o celebritách a influenceroch, ktorí propagujú (vedou nepodložené) diéty na svojich sociálnych sieťach?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100748 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré športové doplnky výživy sú účinné a ktoré vám, naopak, môžu ohroziť zdravie.
  • Či platí, že existujú ženy so „zázračným metabolizmom“, ktoré môžu jesť „všetko“ a nepribrať.
  • Prečo vegánska strava neznamená zdravá strava.
  • Aké je to byť mamou a trojbojárkou zároveň.
Domov
Zdieľať
Diskusia