Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júla 2021, 14:30
Čas čítania 7:51
Richard Bonde

Pestovateľ čili papričiek Čípoš Laci: Stačí, že mi vo fóliovníku na pár hodín vypadne elektrina, a celoročná úroda mi zmrzne

Pestovateľ čili papričiek Čípoš Laci: Stačí, že mi vo fóliovníku na pár hodín vypadne elektrina, a celoročná úroda mi zmrzne
Zdroj: Richard Bonde/Refresher
REFRESHER GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Ladislav Baraňay sa venuje pestovaniu papričiek a výrobe štipľavých produktov už osem rokov.

„Keď odtrhnem poslednú papričku, už je najvyšší čas zasadiť budúcoročnú úrodu,“ tvrdí Ladislav Baraňay, 33-ročný pestovateľ čili papričiek z Nových Zámkov, ktorý sa korporátne nazýva Čípoš Laci. Svojej úrode sa venuje už od svojich dvadsiatich piatich rokov a každý rok ju má väčšiu a zaujímavejšiu.

Záhrada, v ktorej pestuje čili papričky, má viac ako 5 600 štvorcových metrov a v tejto sezóne v nej rastú stovky druhov čili z celého sveta. Väčšina papričiek vyrastá v desiatkach hriadok v piatich veľkých fóliovníkoch – teplota v nich sa vie na vrchole leta vyšplhať až na 50 stupňov Celzia.

33-ročný Ladislav Baraňay alias Čípoš Laci v jednom zo svojich fóliovníkov.
33-ročný Ladislav Baraňay alias Čípoš Laci v jednom zo svojich fóliovníkov. Zdroj: Richard Bonde/Refresher

Laci sa okrem pikantného záhradkárčenia venuje aj svojmu druhému povolaniu – je talentovaný a skúsený zvukár a okrem technického zastrešovania akcií pre stovky až tisícky ľudí je aj producentom v štúdiu MusicDrive v Nových Zámkoch.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Laci dostal k pestovaniu čili papričiek.
  • Koľko mesiacov v roku sa musí naplno venovať pestovaniu čili.
  • Ako si pamätá, kde mu rastie aký druh čili.
  • Čo všetko zahŕňa proces rastu papričiek od growboxu až po fóliovník.
  • Ako často sa papričky polievajú a ako sa oberajú.
  • Koľko druhov čili Čípoš Laci pestuje a ktorý z nich je najštipľavejší.
  • Aké produkty zo svojich papričiek vyrába.
  • Či môže človek umrieť po zjedení extrémne pálivej papričky.

Ako si sa dostal k pestovaniu čili papričiek?

Príbeh čili papričiek sa u mňa začal už v detstve. Môj otec mal záhradu, v ktorej som mu rád a často pomáhal. Na začiatku jednej sezóny, keď som bol taký začínajúci tínedžer, mi vyčlenil kúsok záhrady, asi štvorcový meter, aby som si na ňom skúsil niečo vypestovať sám.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez síričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez síričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Odjakživa som mal rád papriku, preto som svoj meter vyhradil aj jej. Keď som mal neskôr v živote menej času a záhradkárčeniu som sa prestal venovať, moje pikantné papričky mi tak trochu chýbali a v obchodoch som si kupoval rôzne čili výrobky. Ani jednému som však roky neprišiel na chuť.

Hovorí sa, že každý sa raz vráti k tomu, čo ho kedysi bavilo. A tak to bolo aj u mňa. Keď som mal asi dvadsaťštyri, vravím si, možno by som mohol zase skúsiť vypestovať nejaké čili. Hneď od začiatku ma to znova tak chytilo, že som chcel začať pestovať vo väčšom. A dnes mám takmer 60-árovú záhradu s piatimi fóliovníkmi a množstvo spokojných zákazníkov.

Malý Čípoš Laci.
Malý Čípoš Laci. Zdroj: Archív Baraňayovcov

Kde a ako si vypestoval svoju prvú čili papričku?

Moje prvé čili vyrástlo pred vyše dvadsiatimi rokmi v záhrade môjho otca, ale také, ktoré som skutočne považoval za svoj hodnotný produkt a dozeral naň každý deň, začalo svoju životnú púť v mojom trojizbovom byte.

Áno, uznávam, vyzerá to tam ako v konopnom laboratóriu.

Celú jednu miestnosť som si prerobil na takzvaný growbox, v ktorom boli na mieru vyrobené poličky, množstvo žiaroviek s ideálnou svietivosťou aj teplotou farby, vetranie celej miestnosti na ideálnu výmenu kyslíka a elektrický ohrievač, ktorý zabezpečoval, aby bolo v miestnosti vždy minimálne 30, ideálne 32 stupňov.

Keď nám stolár prišiel skladať tieto poličky a zbadal všetko to vetranie a osvetlenie, snažil som sa mu vysvetliť, že budem pestovať čili, ale on mi to jednoducho neveril. Nevedel som, či na mňa po odchode nezavolá políciu, ale našťastie ma nikto nikdy kontrolovať nebol. Áno, uznávam, vyzerá to tam ako v konopnom laboratóriu. A čo koho do toho, no nie?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100427 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko mesiacov v roku sa musí naplno venovať pestovaniu čili.
  • Ako si pamätá, kde mu rastie aký druh čili.
  • Čo všetko zahŕňa proces rastu papričiek od growboxu až po fóliovník.
  • Ako často sa papričky polievajú a ako sa oberajú.
  • Koľko druhov čili Čípoš Laci pestuje a ktorý z nich je najštipľavejší.
  • Aké produkty zo svojich papričiek vyrába.
  • Či môže človek umrieť po zjedení extrémne pálivej papričky.
Domov
Zdieľať
Diskusia