Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2021, 14:32
Čas čítania 4:54
Viktor Kniš

Kryl mafiánov, ktorých naháňali jeho kolegovia, tvrdí prokurátor. Prečo „pánovi 62 : 0“ Kováčikovi hrozí, že skončí vo väzení?

Kryl mafiánov, ktorých naháňali jeho kolegovia, tvrdí prokurátor. Prečo „pánovi 62 : 0“ Kováčikovi hrozí, že skončí vo väzení?
Zdroj: TASR
NEWS DUŠAN KOVÁČIK
Uložiť Uložené

Dušan Kováčik mieri pred Špecializovaný trestný súd. Bývalý špeciálny prokurátor sa podľa obžalobného návrhu spojil s mafiou a za peniaze konal v jej prospech.

Dušan Kováčik sa v utorok prvýkrát posadí na lavicu, kde sedeli vrahovia aj podvodníci s putami na rukách, pretože podľa obžaloby pomáhal ako špeciálny prokurátor mafiánom v čase, keď jeho úrad s podsvetím bojoval. Sedieť bude pred Špecializovaným trestným súdom, ktorý rieši najvážnejšie zločiny na Slovensku.

Podľa prokurátora „vyvíjal činnosť, ktorá minimálne sťažovala dokumentovanie trestnej činnosti tejto skupiny a smerovala k zachovaniu existencie a celistvosti skupiny“. Za svoje služby vraj dostával finančné odmeny. 

Bývalý špeciálny prokurátor môže stráviť dlhé roky za mrežami. Podľa prokurátora spáchal zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku a pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dušan Kováčik, známy aj ako pán 62 : 0, je vo väzbe od októbra 2020, Ústavný súd však nedávno skonštatoval, že Najvyšší súd sa pri svojom rozhodnutí mohol mýliť. 

Odporúčané
200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 22. októbra 2020, 12:25

Dôvodom je zaujatosť, na ktorú upozorňoval aj Robert Fico. O Kováčikovej väzbe rozhodoval ako člen senátu Najvyššieho súdu Juraj Kliment, ktorého synovcom je prokurátor Ondrej Repa. Práve ten návrh na väzbu Kováčika podával. 

Refresher má k dispozícii obžalobný návrh prokurátora, vyžiadal si ho cez infozákon. 

Samotné hlavné pojednávanie sa začne 7. júla na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Podobne ako v prípade Kočnera, aj tentoraz je záujem médií veľmi veľký a predsedníčka senátu preto rozhodla o presune do veľkej pojednávacej miestnosti, odkiaľ budeme monitorovať dianie v článku naživo. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Ústavný súd dvíha varovný prst v prípade väzby Kováčika a aký je vzťah medzi prokurátorom a sudcom, ktorí chceli špeciálneho prokurátora za mrežami počas vyšetrovania.
  • Ako Kováčika bráni Robert Fico.
  • Čo si o Kováčikovom prípade myslí súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
  • Ako si s Makóom delili 100-tisíc eur v kaviarni v bratislavskom obchodnom centre.
  • Kto usvedčuje bývalého špeciálneho prokurátora z účasti v zločineckej skupine a z prijímania úplatku.
  • Ako bol zapojený do prípravy vraždy vyšetrovateľa, ktorý išiel po krku mafiánom aj Bašternákovi.
Dušan Kováčik
Zdroj: TASR/Andrej Galica

Fico: Kováčik je politický väzeň, bosa takáčovcov prepustil Kliment s Hrubalom

Podľa prokurátora bol Dušan Kováčik nápomocný mafiánskej skupine takáčovcov. Podsvetiu vraj pomáhal v čase, keď jeho podriadení kolegovia zvádzali boj s páchateľmi nielen ekonomickej trestnej činnosti.

Takáčovci začínali s fakturačnými podvodmi s objednávkami tovaru, ktoré nikto nezaplatil. Neskôr vypaľovali podniky v Bratislave. Preslávili sa aj vojnou s albánskymi drogovými gangmi. Skupinu postupne popravili sýkorovci a piťovci. 

Viac o mafiánskej skupine takáčovcov si prečítaš v tomto článku

Z obžalobného návrhu vyplýva, že Dušan Kováčik z titulu svojej funkcie šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, dozorujúceho najzávažnejšie trestné činy na Slovensku, zasiahol, keď išlo o bosa skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Ten je odsúdený Najvyšším súdom na 25-ročný trest za vraždu podnikateľa. 

Na snímke šéf zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K. počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR 14. apríla 2021 v Bratislave.
Na snímke šéf zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K. počas verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR 14. apríla 2021 v Bratislave. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kováčik podľa prokurátora Michala Šúreka v roku 2017 zariadil, aby jemu podriadená prokurátorka nepodala sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o prepustení Kudličku na kauciu 100-tisíc eur. Hlavu mafiánskej skupiny na základe neaktivity prokurátorky okamžite prepustili z väzby. 

Odporúčané
Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico 20. septembra 2021, 16:28

Robert Fico si myslí, že Dušan Kováčik je politický väzeň, ktorého Národná kriminálna agentúra zobrala len preto, lebo súčasná vláda chcela dosadiť na post špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Napísal to na magnetickú tabuľu, ktorú si so sebou nosí na tlačové konferencie. 

Fico
Zdroj: Facebook/Smer-SD

Jeden spáchal samovraždu, druhý povedal všetko na všetkých. Kto usvedčuje Kováčika?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100240 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto svedčí proti Kováčikovi.
  • Čo bude s majetkom Kováčika.
  • Ako sa zaplietol do prípravy vraždy policajta.
  • Aká je dôkazná situácia proti bývalému špeciálnemu prokurátorovi.
  • Prečo aktuálne problémy nie sú jediné, ktoré Kováčika z minulosti dobiehajú, a kto je Pán X, s ktorým vraj bývalý špeciálny prokurátor paktoval.
  • Prečo Kováčika sloboda nečaká ani na chvíľu.
Späť
Zdieľať
Diskusia