Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2021, 12:41
Čas čítania 1:29
Adam Novosad

Aktualizované: Nový cestovateľský semafor: bez očkovania natvrdo na 14 dní do karantény, s očkovaním slobodný návrat z dovolenky

NEWS CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo nový cestovateľský semafor bez rozdelenia krajín a so zmenenými pravidlami pre cestovateľov.

Zabudni na zelené, červené a čierne krajiny. Ministerstvo zdravotníctva predstavilo na rokovaní vlády nový cestovateľský semafor, ktorý už nebude rozdeľovať jednotlivé krajiny podľa rizika, ale rozdeľovať bude samotných cestujúcich.

Informácie boli aktualizované po schválení vládou na jej dnešnom rokovaní.

Už aj Taliansko je rizikové, cestovať sa neodporúča

Cestovateľská mapa však zostáva v platnosti a môžeš sa podľa nej orientovať, keď budeš zvažovať dovolenku, ako prvý informoval Denník N. Čiernou na nej zostanú označené krajiny, ktoré sú podľa štátu najrizikovejšie, a tak k Spojenému kráľovstvu a Portugalsku najnovšie pribudlo aj Taliansko. Čierne sfarbenie už napriek tomu neovplyvňuje, za akých podmienok môžeš prísť domov. Ministerstvo však neodporúča cestovať.

Nové podmienky hovoria jasnou rečou. Od 9. júla budú cestovatelia rozdelení výlučne na základe očkovania, a tak si plne zaočkovaní budú môcť užívať výhody bez zbytočných papierovačiek, testovania a karantény. Stačí, ak sa pri vstupe do krajiny preukážu európskym covid preukazom alebo národným certifikátom a nechajú si naskenovať QR kód. Pôvodný návrh pritom chcel prísnejšie podmienky zaviesť už od 5. júla.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Bez očkovania na 14 dní do karanténySmolu však majú ľudia zaočkovaní len prvou dávkou, pretože definícia zaočkovaného človeka sa na základe nového návrhu mení.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa však ľudia zaočkovaní vakcínou Astrazeneca už skôr, napríklad začiatkom mája, ktorým aktuálne plynie lehota 10 týždňov medzi prvou a druhou dávkou, budú vnímaní ako zaočkovaní, informujú Aktuality.sk.

Ľudia čakajúci na druhú dávku vakcíny budú mať prísnejšie podmienky až od 9. augusta, rovnako ako deti a pendleri.

V prípade dvojdávkových vakcín ako Astrazeneca, Moderna či Pfizer bude za plne zaočkovaného človeka cestovateľ považovaný až po 14 dňoch od druhej dávky, v prípade jednodávkovej vakcíny Johnson & Johnson po 21 dňoch od podania dávky.

Ak si koronavírus prekonal, tak ti stačí očkovanie prvou dávkou po 14 dňoch, ale vakcína musela byť podaná do 180 dní od prekonania ochorenia. Všetky potvrdenia o očkovaniach nateraz platia jeden kalendárny rok, a tak zatiaľ nie je jasné, ako bude vakcinačná stratégia pokračovať v budúcnosti.

Cestovanie za hranice zrejme výrazne prehodnotia nezaočkovaní obyvatelia, pretože po návrate ich čaká 14-dňová karanténa. Pred príchodom sa musia registrovať do systému eHranica a karanténu môžu ukončiť predčasne v prípade, ak v 5. deň od príchodu na Slovensko absolvujú negatívny PCR test. Pôvodný návrh pritom počítal s testom na 7. deň od príchodu na Slovensko, ale vláda počet dní upravila.

Späť
Zdieľať
Diskusia