Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2016, 20:25
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mark Zuckerberg bol miliardárom už ako 23-ročný. Prečítaj si 7 zaujímavostí o zakladateľovi Facebooku

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Nosenie rovnako vyzerajúceho trička mu vraj každé ráno ušetrí kopec času.

Momentálne existuje hneď niekoľko veľkých sociálnych sietí, no ani jedna z nich nestačí na tú najväčšiu z najväčších. Facebook aktívne používa cez 1,7 miliardy ľudí a ako ukazuje trend, toto nemalé číslo rastie každým jedným dňom na neustále vyššie úrovne. Dá sa preto relatívne jednoducho skonštatovať, že to, čo Mark Zuckerberg a jeho kolegovia dávnejšie rozbehli, má pred sebou skutočne ružovú budúcnosť. Konkurencia na ich inovácie jednoducho nestačí a funkcionalita či možnosti, ktoré nesmierne populárny Facebook dnes ponúka, nemajú žiadnu poriadnu alternatívu. Nie, ani tentokrát nebude reč o modrej sociálnej sieti, ale o zaujímavostiach zo života jej spoluzakladateľa a súčasného CEO.

Prečo modrá farba? Zuck ju vidí najlepšie

Behala vám niekedy po rozume otázka, prečo je Facebook oblečený v modrom kabáte? Ak áno, existuje celkom stručná odpoveď. Mark Zuckerberg trpí takzvanou červeno-zelenou farbosleposťou, čiže modrú vidí podstatne lepšie. A to bol dôvod, prečo ju zvolili, aby reprezentovala značku. Vidieť ju môžeme snáď všade - od loga až po vizuálne spracovanie samotného webu, čo sa zrejme týka úplne všetkých známych verzií.

Podoba Facebooku z roku 2008

Mark Zuckerberg bol miliardárom už ako 23-ročný. Prečítaj si 7 zaujímavostí o zakladateľovi Facebooku
Zdroj: www.dailydot.com

Rovnako vyzerajúce oblečenie šetrí čas

Mnohí vizionári preferujú obyčajné a často úplne rovnaké kusy oblečenia. A je úplne jedno, o akú situáciu ide. Steve Jobs vždy predstavoval nové elektronické zariadenia, ktoré zmenili svet, v obyčajnom tmavom roláku. Rok čo rok chodil po pódiu stále iba v tej istej kombinácii oblečenia a takmer presne to isté robí aj mladý Mark Zuckerberg. Teda aspoň vtedy, keď sa objaví na verejnosti. Dôvod, prečo tomu tak je, spočíva v šetrení času. Zuck sa vraj nemusí každé ráno rozhodovať, aké si na seba dá tričko, a preto má dostatok času na dôležitejšie veci.

Mark Zuckerberg bol miliardárom už ako 23-ročný. Prečítaj si 7 zaujímavostí o zakladateľovi Facebooku
Zdroj: Alessio Jacona / flickr.com

Miliardárom sa stal v 23 rokoch

Niekto v tých rokoch ešte sedí v školskej lavici s neistou budúcnosťou, a niekto už má na konte poriadne tučný balík peňazí a rozbehnutú spoločnosť, ktorá v nadchádzajúcich rokoch zmení všetko naokolo. Zuck vyčnieval svojimi nadštandardnými schopnosťami v mladom veku, kedy ho odborník na počítače odmietol učiť, pretože mal problém udržať krok vpred. Mal obrovské schopnosti a veľmi rýchlo dokázal do seba vstrebať nové informácie. Učiteľ ho navyše označil za "zázrak". Ako 12-ročný dokázal vytvoriť softvér, ktorý jeho otec potom používal v práci. V 23 rokoch sa z neho stal miliardár a v miliardárskom rebríčku Forbes zaujal 785 miesto.

Vytvoril aj Facemash na hodnotenie atraktívnosti

Medzi ďalšie kvázi úspešné projekty nepochybne patrí softvér pod názvom Facemash. Ten slúžil na hlasovanie medzi tvárami dvoch študentov Harvardu. Kto získal viac bodov, bol podľa pravidiel atraktívnejší. Prestížna univerzita to však onedlho zatrhla a čoraz populárnejšie Zuckove dielo označila za nevhodné

Tvrdí, že film o Facebooku neodráža realitu

The Social Network už určite mnohí z vás videli. Príbeh hovorí o zrode dnes najväčšej sociálnej siete a situáciách, ktoré mu predchádzali aj nadchádzali. Zuckerberg tento film však označil za celkom nepresné podanie reality. Údajne obsahuje veľa odlišných situácií, takže rozhodne nepatrí medzi fanúšikov.

 

Ako šéf Facebooku dostáva výplatu 1 dolár

Viacerí z nás by si po položení otázky, koľko môže CEO najväčšej sociálnej siete asi tak zarábať odpovedali priamo - no predsa veľa. Keďže Zuck núdzu o peniaze nemá, rozhodol sa na tejto vysokej pozícii poberať ročný plat v hodnote jeden americký dolár. Aké sú ale detaily? "Zarobil som dosť. V tomto momente som sústredený na to, aby som s tým, čo mám, narobil čo najviac dobra. Taktiež sa sústredím na moje vzdelávanie a na prácu mimo Facebooku, čo zahŕňa zdravotnú filantropiu. Veľa ľudí umrie úplne zbytočne a nedostanú možnosti, ktoré si zaslúžia. Vo svete je veľa vecí, ktoré sa musia napraviť a ja som ten šťastlivec s príležitosťou."

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

So svojou ženou Priscillou Chan založili nadáciu Chan Zuckerberg Initiative. Tá sa zameriava na "zlepšovanie ľudského potenciálu" a stojí aj za vedeckým výskumom, do ktorého plánujú investovať tri miliardy dolárov počas jeden dekády. Ich cieľ spočíva v odstránení či zlepšení liečenia súčasných chorôb, a to do roku 2100.

Mark Zuckerberg bol miliardárom už ako 23-ročný. Prečítaj si 7 zaujímavostí o zakladateľovi Facebooku
Zdroj: www.facebook.com

Kvôli rodine svojej lásky sa naučil po čínsky

Mark Zuckerberg sa kvôli rodinným príslušníkom bývalej priateľky a súčasnej ženy učil čínštinu, aby mohli medzi sebou vzájomne komunikovať bez akýchkoľvek zbytočných komplikácií. Vzťah začal ešte v roku 2003 a o sedem rokov neskôr bol niečo také schopný uskutočniť. Počas decembra minulého roka sa im dokonca narodila malá Maxima Chan Zuckerberg. Do manželského zväzku vstúpili približne pred viac ako štyrmi rokmi, konkrétne 19. mája 2012, čiže deň po ohlásení Facebooku, že svoje akcie ponúkne na burze.

Späť
Zdieľať
Diskusia