Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2016, 16:08
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Za sochou Krista nemusíš cestovať do Ria. Jej presnú kópiu máme aj na Slovensku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ikonu brazílskeho mesta nájdeš aj u nás. Je síce menšia, no jej návšteva taktiež bude stáť za to.

Patríme k tej generácii, ktorá môže bez akýchkoľvek problémov vycestovať, kam len na svete chce. To je na jednu stranu fantastická príležitosť navštíviť každý kút našej planéty, no na stranu druhú sa častokrát otáčame chrbtom k našej domovine, v ktorej toho nájdeš omnoho viac, ako by sa ti na prvý pohľad mohlo zdať. Ako jasný príklad uvádzame malú obec Klin v okrese Námestovo, kde nájdeš sochu Krista Spasiteľa. A nie len takú obyčajnú. Socha je totiž vernou kópiou tej, za ktorou ľudia cestujú niekoľko tisíc kilometrov až do Ria de Janeira. Samozrejme, že jej mierka je o niečo menšia ako originál, no so svojou výškou 9,5 metra, rozpätím rúk 7 metrov a váhou 23 ton ide o najväčšiu sochu Spasiteľa na Slovensku. Konkrétne ju nájdeš na kopci Grapa a je zatiaľ len treťou kópiou slávnej brazílskej sochy na svete, druhou je 23 metrov vysoký Kristus Spasiteľ v portugalskom Lisabone. 

Za sochou Krista nemusíš cestovať do Ria. Jej presnú kópiu máme aj na Slovensku
Zdroj: Oskár Mažgút, Jozef Dovičin

Spod jeho nôh je krásny výhľad nielen na Klin, ale aj na Oravskú priehradu, Námestovo, Vavrečku, Suchú Horu aj Roháče. Pri dobrom počasí dovidieť až do poľského Zakopaného na vrch Giewont, a to už je teda slušná diaľka. Stvoriteľom sochy je Peter Ganobjak, miestny ľudový rezbár. Majiteľmi pozemku sú rodičia budúceho novokňaza Floriána Volfa. S prácou začali v novembri 2007, v hale jeho firmy urobili železnú konštrukciu, zaliali do betónu a 1. mája 2008 vyviezli na kopec. Tam dve časti spojili a obložili yporom, sochu potom vytesal sekerou a motykou Peter Ganobjak. Aby toho nebolo málo a toto miesto pritiahlo ešte viac záujemcov, o rok postavili v tesnej blízkosti sochu svätého pápeža Jána Pavla II. K tomu pridaj pohodové miesta na posedenie a vždy pekne udržiavané okolie a nie je pochýb o tom, že toto miesto budeš chcieť navštíviť zase. Zájdeš do Rio de Klin?

Späť
Zdieľať
Diskusia