Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2016, 21:21
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V záhade Bermudského trojuholníka vysvitli nové skutočnosti. Zmiznutia by mohli mať na svedomí vzduchové bomby

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Veda sa nezastaví ani pred najväčšou záhadou.

Záhada známa pod menom Bermudský trojuholník je zakorenená v ľudských mysliach už desiatky rokov. V oblasti medzi Portorikom, Floridou a Bermudami z neznámeho dôvodu dochádza ku zmiznutiam lodí či lietadiel. V priebehu rokov vzniklo veľké množstvo teórií, ktoré sa záhadu snažili objasniť, nikdy sa však žiadna z nich nepotvrdila. Jedna hovorila napríklad o zvýšenom magnetizme v danej oblasti (čo je experimentálne overené). Ten má miasť strelky kompasov a fungovanie elektroniky, čo by mohlo spôsobiť záhadné blúdenie lodí, zároveň však podporovať tvorbu búrok, ktoré by sa stali pre prechádzajúce lode a lietadlá osudnými. Pri tejto teórii je však problémom vznik toho magnetizmu - niektorí ľudia sú presvedčení, že na dané miesto kedysi spadla kométa, ktorá spôsobila jeho prudký nárast. To všetko znie ešte pomerne uveriteľne, existujú však aj horšie interpretácie - niekto prišiel s verziou, že spomínaný magnetizmus je tak silný, že lode i lietadlá strhne pod hladinu a rozdrví ich o morské dno.

V záhade Bermudského trojuholníka vysvitli nové skutočnosti. Zmiznutia by mohli mať na svedomí vzduchové bomby
Zdroj: wikimedia | Majestic

Nedávno však bola vo vedeckom seriáli What on Earth publikovaná teória meteorológa Steva Millera, ktorý si na satelitných snímkach oblasti Bermudského trojuholníku povšimol zvláštny úkaz. Steve Miller z Colorado State University postrehol zvláštne geometrické tvary, ktoré oblaky na západnom cípe oblasti vytvárali. Pochybuje, že ide o náhodu, vo vrstve oblakov sa totiž šesťuholníkové medzery opakovali. Podľa jeho slov nie je bežná ani rovná hrana oblaku, nieto ešte množstvo šesťuholníkov. Podľa vedcov majú obrovské trhliny vo vrstve oblakov za následok zvláštne správanie vzdušných prúdov. Vzduch totiž cez ne prúdi takmer prudko nadol, narážajúc do vodnej hladiny v rýchlosti asi 110 km/h tvoriac tak vlny vysoké aj štrnásť metrov. Jeho kolega Randy Cerveny označil vzdušné medzery ako vzduchové bomby a považuje ich za doslova bizarný meteorologický úkaz. Podobné šesťuholníkové trhliny môže spôsobovať napríklad špecifická sila gravitácie alebo dokonca intenzívny slnečný vietor kvôli polohe pri Obratníku Raka (Obratník Raka spája najsevernejšie miesta, kde je v čase letného slnovratu Slnko aspoň raz priamo nad pozorovateľom stojacom na obratníku). Najpodrobnejšie dôvody teda treba ešte odhaliť, no je zrejmé, že ani záhada rozmerov Bermudského trojuholníka sa pred dnešnou vedou nezastaví.

Späť
Zdieľať
Diskusia