Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2016, 15:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Apple čoskoro predstaví nové počítače. Čo všetko sa od nadchádzajúceho podujatia dá očakávať?

TECH APPLE MACBOOK
Uložiť Uložené

Blíži sa ďalší veľký deň kalifornského giganta.

Po septembrovom odhalení nových sedmičiek prichádza na rad ďalšie významné mediálne podujatie, kde by mali uzrieť svetlo sveta nové generácie osobných počítačov s logom nahryznutého jabĺčka. A vďaka dôveryhodne vyzerajúcim špekuláciám už teraz vieme, aké inovácie a zmeny možno tento rok očakávať. Najväčšou hviezdou bude práve MacBook Pro, ktorý je posledné štyri roky viac-menej rovnaký. V technologických kuloároch sa šepká o výrazne ľahšej a kompaktnejšej konštrukcii s ďalším displejom. Ten bude ale výrazne menší ako ten hlavný, pretože neposlúži na zobrazovanie obsahu. MacBook Air a ani nový iMac vraj neprinesú nič veľké, skôr pôjde iba o bežnú evolúciu hardvéru. Koncom októbra by mal byť predstavený i externý 5K monitor s vlastnou grafickou kartou, o ktorom sa hovorí už celkom dlhú dobu. Aké sú teda detaily?

MacBook Pro

Ako už bolo spomínané, najväčšiu pozornosť zo všetkých predstavených noviniek získa práve nový MacBook Pro. Apple ho má totiž vybaviť dodatočným OLED panelom vrátane dotykovej plochy, kde používateľ nájde ako digitálne funkčné klávesy, tak aj notifikácie alebo dodatočné informácie, napríklad pri počúvaní hudby, kde sa mu zobrazí názov skladby alebo meno interpreta. Výhodou je hlavne flexibilita, ktorú vedia využiť vývojári aplikácií. Nízky, no široký displej bude údajne umiestnený priamo nad hardvérovou klávesnicou a keďže dostane čoraz populárnejšiu OLED technológiu, vynikne skvelým energetickým manažmentom. Rovnako sa povráva, že kalifornský gigant nadobro odstráni tradičné porty a ponechá iba jeden USB Type-C, ako v prípade klasického MacBooku s 12-palcovou uhlopriečkou. 

Apple čoskoro predstaví nové počítače. Čo všetko sa od nadchádzajúceho podujatia dá očakávať?
Zdroj: www.martinhajek.com

Web 9to5mac navyše hovorí aj o biometrickom senzore Touch ID, ktorý výrobca integruje priamo do Power tlačidla. Majitelia Apple Watch budú zase môcť využívať takzvané automatické odomykanie. Ak sa zariadenia vzájomne identifikujú, počítač odomkne zabezpečenie bez akejkoľvek ďalšej autorizácie používateľa. V oblasti hardvéru je spomínaná Polaris grafika od AMD a Skylake procesory od Intelu. Pravdepodobné vizuálne a konštrukčné prevedenie nám nedávno načrtol aj Martin Hajek. Jeho precízne spracované diela vyobrazujú tohtoročný MacBook Pro so spomínanými inováciami, takže ak niekomu chýba predstava, ako by to mohlo celé vyzerať, môže zamieriť priamo na tento web.

MacBook Air, iMac a 5K monitor

27. októbra, aj keď to ešte stále nie je potvrdené pozvánkou pre média, s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme vynovený MacBook Air s USB Type-C portom, iMac a monitor, ktorý ponúkne 27-palcov, jemné 5K rozlíšenie a dokonca i vlastnú grafickú kartu. Záujemcovia o iMac si budú môcť vybrať z modelu s grafickými čipmi od spoločnosti AMD. Laptop nedostane lepší displej a ani žiadne high-tech novinky. Apple ho potrebuje, aby mali čím pokryť trh s "dostupnejšími" prenosnými počítačmi, čo znamená, že musia niekde šetriť. Okrem iného sa špekuluje o vyradení 11-palcového modelu z predaja a znížení cenovky 13-palcovej alternatívy. Z takéhoto kroku by ale teoreticky vedel vyťažiť aj 12-palcový MacBook

Apple čoskoro predstaví nové počítače. Čo všetko sa od nadchádzajúceho podujatia dá očakávať?
Zdroj: 9to5mac.com

Ešte niečo?

Okrem spomenutých produktov zrejme uvidíme aj niekoľko ďalších drobností. Jednou z nich môže byť vynovený router AirPort Express alebo externá bezdrôtová klávesnica s pridaným OLED displejom. Taktiež budeme počuť o dátume dostupnosti high-end slúchadiel AirPods. Tie mali premiéru počas predstavovania iPhone 7 ešte v septembri.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Web Bloomberg tvrdí, že obchodné úspechy giganta ťahajú predovšetkým predaje iPhonov. Hneď za nimi nasledujú osobné počítače, čiže predpovede mnohých analytikov o klesajúcom záujme kvôli príchodu tabletov až tak v praxi nefungujú. Niekde možno áno, ale určite nie všade. Výrobca si preto musí dať koncom mesiaca poriadne záležať. Konkurencia je totiž čoraz silnejšia a čoraz početnejšia. A my sa presvedčíme už o pár dní.

Späť
Zdieľať
Diskusia