Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2016, 19:04
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Zaujíma vás, aké otázky dostávajú uchádzači o štúdium na Oxfordskej univerzite? Profesori niektoré z nich odhalili

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Žiadne odborné a faktické informácie, ako by mnohí čakali.

Prestížna University of Oxford je bezpochyby jednou najvyhlásenejších a najlepších svetových akademických inštitúcií. Nie je zarážajúce, že sa ročne na univerzitu prihlási niekoľkonásobne viac študentov, ako je schopná prijať. Na jednotlivé fakulty sa spolu hlási približne 10 000 uchádzačov, no prijatých môže byť len 3 500 šťastlivcov. O kvalite štúdia svedčia aj popredné priečky vo svetovom rebríčku najlukratívnejších vysokých škôl a univerzít, kde sa v tomto roku umiestnila na 2. mieste. Z Oxfordskej univerzity vyšli také mená, ako Richard Dawkins, Stephen Hawking, Oscar Wilde, J.R.R. Tolkien a Rowan Atkinson alias Mr. Bean, čo svedčí o vysokom štandarde absolventov. Vďaka svetovo vyhlásenej povesti sa univerzita rozhodla odhaliť zopár bežných otázok, ktoré „strašidelné“ prijímacie pohovory obsahujú. Otázky vás možno zaskočia. Od potenciálnych študentov sa totiž nevyžadujú presné fakty a špecifické informácie, ale skôr majú tendenciu preveriť spôsob myslenia a schopnosť pohotovo a kreatívne reagovať. Ak sa teda viete vynájsť a rozmýšľanie pod stresom vám nerobí problém, nepremárnite svoju šancu. A teraz si môžete sami odpovedať na otázky z rôznych fakúlt.

Zaujíma vás, aké otázky dostávajú uchádzači o štúdium na Oxfordskej univerzite? Profesori niektoré z nich odhalili
Zdroj: leeklab.physics.ox.ac.uk

Každý štvrtý človek umrie vo Veľkej Británii v dôsledku rôznej formy rakoviny. Na Filipínach je to až každý desiaty človek. Čo môže stáť za týmto rozdielom a aké faktory sú v tejto problematike rozhodujúce?

Otázka určená pre budúcich medikov.

Čo znamená obviňovať niekoho?

Otázka pre budúcich politikov, filozofov a ekonómov.

Aký zreteľ dáva novele alebo dráme politickú povahu?

Táto otázka zaskočila uchádzačov o štúdium moderných jazykov.

Podľa viacerých vedeckých štúdií majú prvorodené deti vyššie skóre v IQ testoch ako ich mladší súrodenci. Čo stojí za týmto úkazom?

Záujemcovia o experimentálnu psychológiu sa mohli stretnúť aj s takouto záludnou otázkou.

Predstavte si rebrík opretý o kolmú stenu s nohami na zemi. Prostredná priečka rebríka je na boku namaľovaná inou farbou, takže ju môžete vidieť len zo strany. Aký tvar stredná priečka vytvorí, ak spadne rebrík na zem?

Problém vhodný pre budúcich matematikov, ktorí museli zapojiť svoju fantáziu vo veľkom.  

Späť
Zdieľať
Diskusia