Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2016, 8:32
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Bratislava bude ako La Rambla

REFRESHER SLOVENSKÁ SPORITEĽŇA
Uložiť Uložené

Projekt Viva Ulica! má priblížiť naše hlavné mesto svetovým metropolám.

Čo si predstavíte pod pojmom „pouličná hudba?“ Keby sme sa takto pýtali v Prahe, v Bratislave či v Barcelone, dostali by sme rôzne odpovede, no tie najmenej lichotivé by boli zrejme slovenské. Hranie na ulici sa u nás totiž stále spája skôr so žobraním, s typickými mestskými „postavičkami“, už menej s umeleckým výkonom.

Pouličná hudba je umenie

Situáciu s pouličnou hudbou sa rozhodla zmeniť Slovenská sporiteľňa, ktorá tento rok v spolupráci s festivalom Viva Musica!, ktorý dlhodobo finančne podporuje, spúšťa projekt Viva Ulica!. „Pouličná hudba je umenie,“ cituje Matej Drlička, zakladateľ a riaditeľ festivalu Viva Musica!, heslo nového projektu „Vždy sme to tak cítili. Preto aj v rámci nášho festivalu ponúkame mnohé vystúpenia na ulici,“ dodáva. „Ako najväčšia banka s dlhoročnou tradíciou chceme byť súčasťou príbehov, ktoré žijú naši klienti. Preto sa spájame s projektmi, ktoré prinášajú emócie, zlepšujú kvalitu života ľudí a sú v súlade s hodnotami našej banky. Kvalitná hudba nepochybne spĺňa všetky tieto atribúty,“ dopĺňa ho Juraj Barta,“ marketingový riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Prilákať hudobníkov do ulíc má honorár a ďalšie motivácie

Projekt si kladie za cieľ prilákať hudobníkov do ulíc, aby slovenské mestá ožili dobrou hudbou. Motiváciou je hudobné štipendium od Slovenskej sporiteľne a festivalu Viva Musica! Desať hudobníkov, ktorí prejdú výberom Mateja Drličku, získajú vlastné miesto na hranie v centre Bratislavy a hodiny u špičkového hudobného pedagóga. Najväčšou motiváciou je však šanca vystúpiť v jednej z top formácií na festivale Viva Musica! 2017.

Prihlásiť sa do projektu Viva Ulica! je jednoduché

Prihlásiť sa do projektu môže jednotlivec aj skupina. Nezáleží na žánri, dôležitá je kvalita. Prínosom je, ak hudobník zahrá niečo v súlade s filozofiou festivalu Viva Musica!, teda klasiku v spojení s modernou hudbou. Stačí kliknúť na www.vivaulica.sk a nahrať video, v ktorom sa predstaví hrou na hudobný nástroj. Desať najlepších získa oficiálne miesto na hranie v centre Bratislavy v lete budúceho roka.  

Späť
Zdieľať
Diskusia