Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2016, 18:53
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Chcel predbehnúť Apple, no skončil v obrovskej strate. Koľko Samsung zaplatí za nepodarený Galaxy Note7?

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Odborníci hovoria o miliardách.

To, čo sa ešte počas týždňov pred predstavením Galaxy Note7 potichu šepkalo v technologických kuloároch, sa nakoniec predsa len naplnilo. Samsung opäť posunul mediálne podujatie Unpacked o pár dní skôr a my sme tak mohli vidieť veľkolepé odhalenie ambiciózneho nástupcu za minuloročný Galaxy Note5začiatkom augusta. Smartfón vtedy zožal obrovské ovácie. Mal totiž dovtedy príliš nevídaný skener očí, lepšie povedané očnej dúhovky a jeho inteligentné pero S Pen nemalo žiadneho schopného konkurenta. Dôvod presunu bol jednoduchý. Apple chystalo predstavenie dvojice sedmičiek a keďže 5,5-palcový model predstavuje priamu konkurenciu, veľa času nezostávalo.

Nabíjanie smartfónu Note7 v SUV nedopadlo zrovna najlepšie

Chcel predbehnúť Apple, no skončil v obrovskej strate. Koľko Samsung zaplatí za nepodarený Galaxy Note7?
Zdroj: www.gizmodo.com.au

Po pár dňoch od spustenia predaja však začali pribúdať incidenty, kde batéria mobilného zariadenia počas nabíjania doslova vybuchovala, z čoho potom vznikol nemalý oheň a ten nejedenkrát spôsobil ďalšie škody vrátane zranení. Po ohlásení výmeny kus za kus, ktorý už vraj mal byť bezpečný, dlho netrvalo a problémy prišli znovu. Tentokrát však gigant rovno ukončil predaje, výmenný program a taktiež oznámil, že výrobu Galaxy Note7 neplánuje ani opätovne spustiť. Súčasní majitelia majú zariadenia vypnúť a vrátiť predajcovi, za čo zrejme dostanú naspäť celú sumu. Dôležitá je ale otázka - koľko to Samsung bude všetko stáť?

Spustiť predaj, naliať do reklamnej kampane nemalé peniaze a potom niekoľko miliónov predaných kusov znovu pýtať v rámci výmeny za nový kus nestálo žiadnu zanedbateľnú sumu. Ak by to juhokórejský výrobca zopakoval a ani ďalší pokus mu nevyjde, zostal by v neporovnateľne väčšej strate, ako v akej je momentálne. Vedel, že si nemôže dovoliť riskovať a tak po rastúcom počte vybuchujúcich modelov, ktoré mali byť už bezproblémové, kapituloval. Viacerí odborníci sa zhodujú na strate pohybujúce sa okolo 17 miliárd amerických dolárov, čiže asi 15 miliárd eur. Po ohlásení výmeny mohla byť táto suma na hodnote približne jednej miliardy dolárov.

Späť
Zdieľať
Diskusia