Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2016, 15:44
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Prečo je nedostatok nových iPhonov v Jet Black prevedení a kvôli čomu Apple neponúka 32 GB verziu?

TECH
Uložiť Uložené

Robíš si zálusk na lesklý iOS smartfón? Tak čítaj.

Kalifornský gigant tento rok priniesol čierny iPhone 7 s čiernymi plastovými pásikmi a až dvomi povrchovými úpravami. A už predpredaj sedmičiek nám prezradil, teda lepšie povedané potvrdil, že najväčší dopyt bude práve po tej lesklej, čiže Jet Black verzii, ktorá navyše zdobí iba 128 alebo 256 GB model. O tom si ale povieme trošku neskôr. Teraz sa pozrieme na dôvod, prečo majú obchody nedostatok kusov.

Zohnať totiž sedmičku v lesklo-čiernom prevedení momentálne predstavuje naozaj poriadny problém. Čakacie doby môžu niekde dosahovať až niekoľko týždňov. A dokonca ani nám sa ju nepodarilo zohnať na test. Žiadané prevedenie tvorilo zhruba 30 až 35 % predobjednávok, pričom v Číne to bolo až okolo 50 %.

Celý problém spočíva v tom, že lesklú je na rozdiel od matnej povrchovej úpravy oveľa ťažšie zrealizovať, čo sa potom v kombinácii s obrovským dopytom odráža na nedostatočnom množstve iPhonov a zároveň aj na nespokojných zákazníkoch, pretože tí musia čakať na nadštandardne dlhé dodanie.

Prečo je nedostatok nových iPhonov v Jet Black prevedení a kvôli čomu Apple neponúka 32 GB verziu?
Zdroj: Apple

Ako píše web MacRumors, z informácií od prominentného analytika vyplýva, že za nedostatkom kusov v Jet Black farbe stojí vysoká miera nezhody s prísnymi požiadavkami spoločnosti Apple. Dodávatelia amerického výrobcu musia približne 30 až 40 % vyhotovených konštrukcií pre nedostatočne kvalitnú povrchovú úpravu prerábať a tým pochopiteľne strácajú drahocenný čas. Už len samotný proces úpravy pozostáva z viacerých činností, ktoré sú neporovnateľne komplikovanejšie.

A čo sa týka 32 GB modelu v Jet Black kabáte, tak ten na pultoch obchodov nenájdeme z dvoch pomerne jednoduchých dôvodov. Za prvé, Apple by muselo mierne navýšiť už teraz nemalú cenovku len jedného prevedenia. 128 a 256 GB alternatíva im vyššie náklady vykryje pomocou badateľne drahšieho úložiska, na ktorom majú slušný profit. Za druhé, exkluzivitou zvýšia záujem o drahšie iPhony s väčšou kapacitou.

Prečo je nedostatok nových iPhonov v Jet Black prevedení a kvôli čomu Apple neponúka 32 GB verziu?
Zdroj: Apple

Presné čísla predbežných objednávok či celkový počet predaných kusov zatiaľ nepoznáme, no dá sa s pomerne vysokou pravdepodobnosťou predpokladať, že obchodné výsledky nebudú v porovnaní so staršími generáciami vôbec zaostávať. Niektorí analytici sú však dosť skeptickí, čo je vidieť aj na ich odhadoch, podľa ktorých vraj Apple predá menej tohtoročných iPhonov ako predalo tých minuloročných. Nezostávam nám teda nič iné, ako si počkať na oficiálne čísla.

Anketa:
Chceš iba Jet Black prevedenie alebo ti to je jedno?
Chcem iba Jet Black
Je mi to jedno
Chcem iba Jet Black
41 %
513 Hlasov
Je mi to jedno
59 %
742 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia