Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2016, 21:59
Čas čítania 0:00
Marek R.

Senzácia je na svete! Tím Európy sa prebojoval do finále Svetového pohára, v ktorom vyzve domácu Kanadu

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Verme, že Kanade vrátime prehru zo skupiny.

Tím Európy spôsobil v čase oznámenia poriadny šok, no po opadnutí emócií sa ukázalo toto rozhodnutie absolútne rozumné. A tak tu teda máme tím Európy, kde nájdeme hviezdy slovenského, nemeckého, švajčiarskeho, slovinského či dánskeho hokeja. Už pri prvom pohľade na niektoré mená je jasné, že tím Európy sa bude v prvom rade spoliehať na bohaté skúsenosti, ktoré by mohli byť v dôležitých okamihoch kľúčovým faktorom. Tím je vedený slovinským sympaťákom Anže Kopitarom, ktorý v poslednej sezóne NHL pridal na svoje konto 74 bodov a taktiež bol držiteľom Selke Trophy. Nás však hlavne zaujímajú naši chalani a konkrétne ich v tíme Európy nájdeme 6 - Haláka, Tatara, Hossu, Gáboríka, Sekeru a Cháru. A skúsenosti sa ukázali už v úvodnom zápase, kedy tím Európy zdolal Spojené štáty americké 3:0. V druhom zápase na nás čakal výber Českej republiky. Ten nevstúpil do turnaja zrovna najlepšie, keď prehral s domácou Kanadou vysoko 6:0, no proti nám ukázali značne lepší výkon, ktorý im aj priniesol bod. V predĺžení sa však predviedol Leon Draisatl a po výhre Kanady nad USA bolo jasné, že postupujeme. V našom vzájomnom zápase s javorovými listami už išlo len o to, kto vyhrá skupinu A a domáci nám nedali žiadnu šancu.

Zúfať sme však nemuseli, Kanadu sme si "vychutnali" už v skupine a v semifinále nás tak čakal o niečo ľahší súper. Proti nám sa postavilo Švédsko, ktoré sme v príprave porazili 6:2, no vtedy tri korunky podcenili tím Európy. Od toho zápasu Švédi nenašli premožiteľa v riadnom hracom čase a so ziskom piatich bodov vyhrali skupinu B.

Eyes on the prize. Puck is down in semifinal 2. #TeamEUR #WCH2016

Fotka uverejnená používateľom Team Europe (@teameur_wch),

Zostavy:

Švédsko: Lundqvist (Markström) – E. Karlsson, Ekholm, Strålman, Hedman, Hjalmarsson, Ekman-Larsson – Eriksson, H. Sedin (C), D. Sedin – Hörnqvist, Bäckström, Forsberg – Silfverberg, Krüger, Hagelin – Söderberg, Berglund, Landeskog.
 
Tím Európy: Halák (Greiss) – Chára, Sekera, Seidenberg, Josi, Ehrhoff, Streit – Hossa, Kopitar (C), Tatar – Zuccarello, Nielsen, Gáborík – Niederreiter, Draisaitl, Rieder – Hansen, Bellemare, Vanek.
 
Už prvá tretina ukázala, že zápas z prípravy absolútne nič neznamená a Švédi nás poriadne trápili. Obrovskú šancu tak mali už v tretej minúte, kedy sme zle vystriedali a na Haláka sa rútil Landeskog, Jaro si však s jeho nájazdom poradil. Vymaniť sa z tlaku nepomohol faul Seidenberga a úvod tak jednoznačne patril nášmu severskému súperovi. A to nielen v presilovke, ale aj v hre 5 proti 5 sa neustále púšťali do útoku, pred Halákom bolo neustále horúco a aj keď sme sa vybrali do útoku my, perfektná obrana Švédska nás behom pár sekúnd vybavila. Švédi nás tak prestrieľali 10:5, čo je však dôležitejšie, ani jedna ich veľká šanca neskončila gólom a stav bol tak po prvej tretine nerozhodný.
 

It's a battle out there. Tied 1-1 after 40 minutes. #TeamEUR #WCH2016

Fotka uverejnená používateľom Team Europe (@teameur_wch),

 
V prvej tretine sme síce tlak ustáli, no na začiatku druhej ho už tri korunky zúžitkovali. Jaro Halák len vyrazil pokus švédskeho hráča, no puk sa odrazil presne pred Backstroma a ten nemal problém ho zasunúť do prázdnej bránky. Švédi tak viedli 1:0 a tím Európy sa mohol osmeliť v smere dopredu. Pomôcť k tomu mohol aj faul Hjalmarssona a prvýkrát v zápase sme si tak zahrali v početnej výhode aj my. Aj počas nej však boli Švédi nebezpečnejší a zo strany tímu Európy musela prísť nejaká zmena. Postupne si však aj hráči v bielom vypracovali nejaké tie šance, počas druhej presilovej hry boli smelší a dokonca aj v početnej nevýhode počas švédskej presilovej hry sme mali šance vďaka Hossovi a Riederovi. Osmelil sa aj Chára a ďalší hráči, Lundqvist sa dostával pod paľbu striel a na našu radosť sa konečne jedna dostala za jeho chrbát. Christian Ehrhoff našiel presnou prihrávkou pred bránkou Maja Gáboríka a ten aj trochu so šťastím prepálil švédskeho gólmana. Po 40 minútach bol tak stav opäť nerozhodný a v tretej tretine sme mohli očakávať veľký boj o finále.
 

Trust us, Gabs put that one in. #TeamEUR #WCH2016

Fotka uverejnená používateľom Team Europe (@teameur_wch),

 
A tá sa začala senzačne! Už v prvej minúte preveril Lundqvista Tomáš Tatar, ten jeho strelu len vyrazil a Trto spravil dobre, že ani na chvíľu nezastavil a okamžite išiel za pukom. Aj vďaka tomu bol pri ňom prvý a v 14. sekunde tretej tretiny sme sa dostali do vedenia! Čakali nás tak poriadne napínavé posledné minúty zápasu, počas ktorých sa pokúšali Švédi vyrovnať. V 45. minúte nám nepomohol ani faul Zuccarella a Švédi tak dostali možnosť ďalšej presilovej hry. Tí si v nej vypracovali niekoľko šancí, a to aj pár sekúnd po nej, obrana na čele s Halákom však odolala. Presilovka švédskych hokejistov poriadne osmelila a ich tlak aj naďalej pokračoval. My sme hrozili hlavne z protiútokov, ako napríklad po šanci Vaneka, ktorý sa rútil sám na Lundqvista. Rakúsky útočník síce dostal puk za jeho chrbát, ten však upratali švédski obrancovia. 
 
Do konca zápasu zostávalo už len 5 minút a stále sme vyhrávali o jeden gól. V tomto čase už išlo naozaj o všetko a boj o finále tak vrcholil. Švédi dali všetky sily do toho, aby strelili vyrovnávajúci gól a ten aj prišiel. Štyri a pol minúty do konca tretej tretiny Karlsson nahodil puk, ktorý ešte dokázal tečovať Eriksson a bolo vyrovnané. Do konca tretiny už gól nepadol, a tak zápas smeroval do predĺženia. Narozdiel od skupiny sa nehralo 3 proti 3, ale klasicky v plnej sile a 20 minút (prípadne viac), až kým nepadne gól. Každá chyba tak mohla byť rozhodujúca a fanúšika čakali poriadne nervy.
 

Tatar in OT puts us into the final! #TeamEUR #WCH2016

Fotka uverejnená používateľom Team Europe (@teameur_wch),

 
V predĺžení však udrel ako prvý Tomáš Tatar a hoci musel rozhodca gól ešte posúdiť, nakoniec ho uznal a sme tak vo finále! Halák tak opäť podal perfektný výkon, Gáborík pridal jeden a Trto hneď dva góly a tím Európy na čele so slovenskými hokejistami nám spravili obrovskú radosť.
 
Domov
Zdieľať
Diskusia