Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. septembra 2016, 18:11
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Osem sobášov, sedem manželov, šperky za milióny a slon pre Michaela Jacksona. Aj taký bol život Elizabeth Taylor

ZAUJÍMAVOSTI SVADBA
Uložiť Uložené

„Spala som len s mužmi, za ktorých som bola vydatá. Koľko žien môže o sebe niečo také povedať?“

Kariéra od desiatich, osem sobášov, sedem manželov, štyri deti, desiatky úspešných filmov, takmer päťdesiat hlavných postáv, dva Oscary, dvadsaťpäť rokov trvajúce priateľstvo s Michaelom Jacksonom a pätnásťminútové meškanie na vlastný, extrémne rýchly pohreb v záujme vyhnutia sa mediálnemu cirkusu. Aj takto by sa dal v číslach zhrnúť búrlivý, no naplno prežitý život hollywoodskej divy Elizabeth Taylor, ktorá zažila extrémnu slávu, turbulentné vzťahy, nefalšovaný obdiv, radosť, depresie aj nejedno sklamanie, a to všetko so sarkazmom sebe vlastným, vďaka ktorému ju nazývali „drsnou perlou Hollywoodu“.

Elizabeth Rosemond Taylor sa narodila Američanom pochádzajúcim z Kansasu a žijúcim v Londýne 27. februára 1932 a získala tak dvojité štátne občianstvo. Jej otec, obchodník s umením a matka, bývalá divadelná herečka sa venovali prevádzkovaniu vlastnej galérie, zatiaľ čo malá Liz a jej o tri roky starší brat navštevovali tie najlepšie školy a pohybovali sa vo vybranej spoločnosti tvorenej prominentnými priateľmi svojich rodičov. V roku 1939 sa rodina Taylorovcov z obavy z blížiacej sa vojny vrátila do štátov, kde si v Los Angeles otvorila novú galériu a Elizabeth sa tam pod dohľadom svojej matky začala naplno venovať herectvu. „Dokonalé šťastie môže človek zažiť len vtedy, keď poznal najväčšiu bolesť,“ vyjadrila sa herečka k chvíľam stráveným v štúdiách, kde aj napriek vážnym zdravotným problémom a túžbe poľaviť zaťala zuby a plnila nikdy nenaplnené herecké ambície svojej mamy, ktorá jej v tú dobu povedala: „Máš zodpovednosť, Elizabeth. Nie voči rodine, ale voči tejto krajine a vlastne celému svetu.“ Mladá Elizabeth tak prijala svoju zodpovednosť a po zmluve s Universal Pictures uzatvorila novú s MGM a jej kariéra sa naplno rozbehla.

15-ročná Elizabeth s rodičmi, 1947

Osem sobášov, sedem manželov, šperky za milióny a slon pre Michaela Jacksona. Aj taký bol život Elizabeth Taylor
Zdroj: en.wikipedia.org

Roky s MGM Studios boli prospešné pre vychádzajúcu hviezdu filmového priemyslu, no Liz na ne spomínala ako na drezúru. „Nemala som žiadne detstvo, žiadne dospievanie. Všetky aspekty môjho života riadilo štúdio. Bola som povinná dodržiavať prísny režim, nosiť strojček na zuby, študovať, natáčať a večery tráviť v tanečných a speváckych triedach alebo cvičením scén na nasledujúce dni.“ Sedemročná zmluva s týždenným platom 750 dolárov však bola pre tínedžerku výhodná, a tak sa podriaďovala režimu, ktorý sa po nej chcel. MGM jej zabezpečilo vydanie knihy Nibbles and Me, výrobu maľovaniek a papierových bábik s jej výzorom a prostredníctvom fotení a rozhovorov sa jej postaralo o imidž dokonalej hollywoodskej herečky, ktorá sa stala vzorom pre mladé dievčatá.

Havranie vlasy, ženská postava a nezvyčajne modré oči začali pútať pozornosť opačného pohlavia a Elizabeth mala vo veku sedemnásť rokov za sebou už dvoje zrušené zásnuby a niekoľko vzťahov rozoberaných na stránkach bulvárnych denníkov, k čomu sa vyjadrila slovami: „Ak by som bola taká, ako ma vylíčili, nenávidela by som sa.“ Tak či onak, o rok neskôr už vstupovala do svojho prvého manželstva. Jej vyvoleným sa stal dedič hotelovej siete Conrad Hilton Junior a ich svadba organizovaná MGM bola výbornou reklamou pre Elizabethin nasledujúci film so svadobnou tematikou - Nevestin otec, ktorý sa ako inak dočkal celosvetového úspechu.

Deväť mesiacov po uzatvorení manželstva však nasledoval škandalózny rozvod sprevádzaný niekoľko mesiacov trvajúcim majetkovým vyrovnávaním, pričom v hre boli predovšetkým luxusné svadobné dary. Liz si uvedomila, že do manželstva vstúpila unáhlene a ťažko sa vyrovnávala s extrémnym záujmom médií o tento extravagantný zväzok s filmovou hviezdou na jednej strane a dedičom a búrlivákom na druhej. „Elizabeth nebola pripravená na manželstvo s bohatým frackom, ktorý jednal po svojom a také niečo predsa nebolo v scenári,“ nechal sa počuť jeden z priateľov prominentného páru. Ako neskôr uviedla herečka, Conrad ju ignoroval už počas medových týždňov a svoju pozornosť upriamoval na iné dievčatá.

Elizabeth a Conrad Hilton Jr.

Liz však prvým sobášom spustila vo svojom živote hotový svadobný maratón otvárajúci ústa dokorán aj tým najväčším extrémistom a o rok neskôr sa už vydávala po druhýkrát. Trúfalá herečka sa rozhodla, že zaužívaný stereotyp prelomí a o devätnásť rokov staršieho herca Michaela Wildinga požiadala o ruku. Ten sa rozviedol a vo februári v roku 1952 si dvadsaťročnú hviezdu filmového plátna vzal za ženu. Do troch rokov sa im narodili dvaja synovia, Michael a Christopher, no ani spoloční potomkovia neudržali vzťah obdivovanej herečky a menej výrazného herca nažive. Po piatich spoločných rokoch nasledoval rozvod a o týždeň ďalšie manželstvo.

 S druhým manželom, ktorého požiadala o ruku a s ich synmi

Áno, ďalšie manželstvo sa uzatváralo len týždeň po skončení toho predošlého, takže je isté, že za jeho koncom stál ďalší muž. Tým bol o dvadsaťštyri rokov starší hollywoodsky producent Mike Todd, po ktorého boku mala Elizabeth prežívať najkrajšie okamihy svojho života. Z osudovej lásky sa ešte v tom istom roku narodilo dievčatko, no tretí cisársky rez a vážne komplikácie pri pôrode, ktoré matku s dcérou takmer pripravili o život, sa postarali o herečkinho posledného biologického potomka. Ešte väčšia rana osudu však prišla 22. marca 1958, kedy Mike letel svojím súkromným lietadlom Lucky Liz na odovzdávanie cien do New Yorku. Stroj sa však počas letu dostal do silnej búrky a tá sa mu stala osudnou. V lietadle sa mala v tom čase nachádzať aj samotná herečka, no chrípka jej zachránila život. Po Mikeovej smrti sa Elizabeth psychicky zrútila a prepadla myšlienkam na samovraždu, z ktorých ju dostala až úloha v Mačke na rozpálenej plechovej streche a nový muž.

Elizabeth s Mikeom a deťmi, 1957

Osem sobášov, sedem manželov, šperky za milióny a slon pre Michaela Jacksona. Aj taký bol život Elizabeth Taylor
Zdroj: en.wikipedia.org/Toni Frissell

Eddie Fisher bol Mikeovym blízkym priateľom a svedkom na svadbe s Liz a jeho vtedajšia manželka, herečka Debbie Reynolds zas ich družičkou. Vyrovnávanie sa so stratou blízkej osoby však dopadlo inak než všetci čakali a dva roky po tragickej udalosti a Elizabethinom konvertovaní na judaizmus zazneli svadobné zvony. Tie mali na svedomí premenu smútiacej vdovy na odsúdeniahodnú rozvracačku rodiny, ktorá komusi ukradla otca a komusi zas manžela. „Predsa nebudem spať sama,“ okomentovala filmová hviezda vtedajšiu situáciu.

Na prvej fotografii sa nachádza Mike, Elizabeth a Eddie a na druhej Elizabeth, Eddie a Debbie Reynolds

Počas natáčania Kleopatry do jej života vstúpil ďalší muž a novému vzťahu nedokázali zabrániť ani Eddieho žiarlivostné výstupy. „Na začiatku to bol chtíč, no potom som ju spoznal a bola to láska,“ povedal herec Richard Burton, ktorý sa stal herečkiným piatym manželom. Nasledovali škandalózne rozvody na oboch stranách rozpitvané na titulkách a po odsúdení Vatikánom svadba v Kanade. Celebritný pár bol kvôli prehnane luxusnému životnému štýlu a viacerým búrlivým scénam na verejnosti prenasledovaný ako vhodný bulvárny materiál na každom kroku a po rozvode v roku 1974 a opätovnej svadbe o rok neskôr ešte viac.

Šialená láska spečatená adoptovanou Mariou a odzrkadlená vo filme Kto sa bojí Virginie Woolfovej? sa po ďalšom roku znovu skončila rozvodom a ich jedenásťročný vzťah sa tak zmenil na čisto pracovný. „Buď sa milovali alebo sa mlátili,“ opísali ich spoločné roky priatelia. Richard bol alkoholik s homosexuálnymi aj heterosexuálnymi vzťahmi, trpel nespavosťou a od ôsmich rokov bol fajčiarom, ktorý počas jedného dňa vyfajčil až päť krabičiek. Elizabeth počas ich vzťahu prežila horúci románik s iránskym veľvyslancom, čo sa tak trochu vylučovalo s jej vyhlásením: „Spala som len s mužmi, za ktorých som bola vydatá. Koľko žien môže o sebe niečo také povedať?“

Richard Burton, s ktorým zažila dve svadby a dva rozvody

V roku druhého rozvodu s Burtonom nasledovala ďalšia svadba, tentokrát so senátorom Johnom Warnerom. Počas manželstva s ním bojovala s nadváhou a závislosťou od alkoholu a vcítila sa do role oddanej manželky podporujúcej politickú kariéru svojho partnera. „Bola to taká nuda. Aj preto som toľko pribrala,“ povedala a po šiestich rokoch nudy sa rozviedla.

S politikom Johnom Warnerom

Tvrdila, že čím bola staršia, tým mala lepší vkus. V roku 1991 sa vydávala po ôsmykrát a jej vyvoleným sa stal o dvadsať rokov mladší konštruktér Larry Fortensky, s ktorým sa spoznala na odvykacej kúre. Sobáš sa uskutočnil na ranči Michaela Jacksona a o päť rokov neskôr nasledoval rozvod sprevádzaný snahou obohatenia sa na strane vypočítavého manžela.

Elizabeth s posledným manželom Larrym

Obdivovaná herečka s búrlivým životom prekonala až 40 operácií a zomrela 23. marca 2011 na zástavu srdca obklopená svojimi štyrmi deťmi v Los Angeles. „Viem, že svet bol lepší, pretože tu žila naša mamička,“ povedal jej syn. „Babka sa nestarala o to, čo si o nej mysleli. Robila to, čo považovala za správne. Obdivoval som na nej jej nebojácnosť a odvahu," a takto si zaspomínal jej vnuk.

Elizabeth si deti brávala aj na natáčanie a tie na ňu spomínajú ako na milujúcu mamu

Ďalšie zaujímavosti, o ktorých si možno nevedel:

  • Elizabeth bola blízkou priateľkou Michaela Jacksona. Podľa ich známych boli ako deti, pozerali spolu Disney rozprávky, ohadzovali sa jedlom, klebetili a radosť si robili bizarnými darčekmi. Ona mu v Ázii kúpila slona Gypsyhoon ju zahŕňal drahými šperkami a podaroval jej apartmán na ranči Neverland, ktorý nechal vymaľovať vo farbe jej očí - na fialovo. "Michael je najnormálnejší človek, akého poznám," povedala o svojom priateľovi Elizabeth a on na svoju spriaznenú dušu takisto nešetril chválami: „Ľudia sa zaujímajú, čo je medzi nami. Čo je za tým? Čo sa deje? Záleží na veku? Ja ju milujem. Dosť sa podobáme, mali sme rovnaké detstvo. Ten vzťah je o duchu a o duši. Je to jedna z najkrajších osôb na svete. Zbožňujem ju.“
  • Okrem Michaela bola Elizabeth blízkou priateľkou Jamesa Deana, ktorému darovala kocúra.
  • Hercovi Mongomerymu Cliftovi počas dopravenej nehody zachránila život a po jeho smrti založila nadáciu zameranú na výskum srdcových ochorení.
  • Jej vášňou neboli len muži, ale aj šperky. Vlastnila niekoľko jedinečných kúskov, napríklad Krupp Diamond, hruškovitý diamant Taylor-Burton, perlu La Peregrinu alebo náhrdelník Tádž Mahal. So svojimi miláčikmi vydraženými za 116 miliónov dolárov sa rada kúpala a dokázala o nich celé hodiny rozprávať.
  • Bola výbornou obchodníčkou, jej parfémy jej vyniesli milióny dolárov, ktoré darovala charite.
  • Zanietene sa angažovala v boji proti AIDS. „Moja rodina a ľudia chorí na AIDS sú môj život. Vždy ich budem podporovať, aj keby som už nemala z čoho,“ povedala. Na túto chorobu zomrel jej blízky priateľ, herec Rock Hudson, jej tajomník a dokonca sa ňou nakazila aj bývalá manželka jej syna. „Mám dve vnúčatá mladšie ako desať rokov, ktorým zomiera mama.“ V roku 1985 sa stala spoluzakladateľkou amfARzaložila The Elizabeth Taylor AIDS Foundation.
Domov
Zdieľať
Diskusia