Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2016, 16:10
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najväčší a najznámejší pretek v šprinte na 1/4 míle je tu po roku opäť! Kto sa stal jeho víťazom pre rok 2016?

TECH
Uložiť Uložené

Tradičný americký výber tých najlepších športových vozidiel za uplynulý rok aj tentokrát vyvrcholil ich spoločným pretekom.

Rok s rokom sa stretol a my sme sa dočkali ďalšieho, v poradí už šiesteho najväčšieho a zároveň najznámejšieho preteku na 1/4 míle, ktorý pod taktovkou Motor Trendu poznáme ako World's Greatest Drag Race. Aj tento rok tak azda najznámejší americký automobilový portál postavil na štartovaciu čiaru plejádu najnovších a najzaujímavejších športovo založených vozidiel posledného obdobia rôznych kategórii. Ešte predtým, ako si predstavíme tohtoročné zastúpenie, ktoré je opäť nielen na oko výkonnostne neporovnateľné, treba povedať, že ide o vozidlá, ktoré autori vybrali a dosadili do úzkeho výberu, ktorý reprezentuje najlepšie športové, respektíve jazdecké autá za rok 2016 podľa ich kritérií. Aby som bol presný, ide o zoznam 12 najlepších vozidiel v kategórii Best Driver’s Car 2016. S nimi predčasom spravili niekoľko kôl na čas na okruhu Mazda Raceway Laguna Seca a následne spravili ich vlastný rebríček, ktorý však neodzrkadľoval len ich výsledné časy, ale aj osobné preferencie a schopnosti vozidiel. Výsledkom je rebríček, ktorý počíta s nasledujúcim poradím: 

12. Aston Martin V12 Vantage S

11. BMW M4 GTS

10. Nissan GT-R MY2017

9. Jaguar F-Type SVR

8. Acura/Honda NSX
7. Audi R8 V10

6. Mercedes-AMG GT S

5. Dodge Viper ACR

4. Chevrolet Camaro SS 1LE
3. Porsche 911 Carrera S
2. Ford Mustang Shelby GT350R
1. McLaren 570S

Ako teda sami vidíte, ani teraz si jednotlivé exempláre opäť neboli zďaleka seberovné, naopak, išlo o spleť pomerne rozličných áut, ktoré spájal športový temperament a to, že ich vybrali za najlepšie športové kúsky v pomere cena/kvalita, respektíve výkon. V tejto 12-ke následne nahradili Vantage vyše 700-koňovou divočinou Dodge Charger SRT Hellcat a na starej-známe pristávacej dráhe otestovali chalani z Motor Trendu ich schopnosť akcelerovať. Samotný šprint sa niesol vo veľmi zaujímavom duchu, no víťaz mohol byť len jeden. Ako to dopadlo sa dozviete v priloženom videu, kde sa dozviete aj podrobné špecifikácie jednotlivých aktérov preteku. Ešte predtým ale pripomeniem, že uvádzané výkony v ukážkach reprezentujú jemne odlišné hodnoty než v prípade tých našich. Pod to sa podpísal fakt, že ide o americké verzie vozidiel, pričom, ako všetci vieme, Američania merajú výkon pomocou veličiny HP (horsepower). Tá vo výsledku predstavuje jemnú odchylku v porovnaní s v Európe zaužívanou veličinou PS (pferdestärke), i keď v skutočnosti ide o zhodný výkon.

Späť
Zdieľať
Diskusia