Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2016, 11:36
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elektromobil Tesla bolo možné hacknúť a ovládať jeho brzdy. Dieru v bezpečnosti potvrdil aj sám výrobca

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Elon Musk má zrejme plné ruky práce.

Bolo len otázkou času, kedy niekto z odborníkov na kybernetickú bezpečnosť odhalí pred celým svetom naozaj závažný softvérový nedostatok zelených automobilov so značkou Tesla. Nie, tentokrát tu nie je reč o nedokonalom autopilotovi, ale o nedokonalom bezpečnostnom systéme. Cez jeho dnes už fixnuté softvérové diery mohol hacker nadobudnúť vzdialený prístup k viacerým ovládacím prvkom vozidla, napríklad od sedadiel, smeroviek, zámku dverí alebo dokonca aj bŕzd, píše web PCworld.

Za odhalením stojí Keen Security Lab čínskej spoločnosti Tencent, ktorá úlovok, zatiaľ vraj jediný svojho druhu, zdokumentovala priamo na videu. Prostredníctvom kybernetického útoku dokázali získať prístup k tej oblasti elektromobilu, kde prebieha komunikácia medzi špecializovanými počítačmi v útrobách Tesly. Stlačenie brzdového pedálu, čo je asi najväčšie riziko, a ani zobrazenie ľubovolného obsahu na prítomných displejoch v interiéri potom nepredstavovalo absolútne žiadny problém. Počas parkovania zvládli i otvoriť strešné okno či dvere a pri pohybe šoférovi sklápať bočné spätné zrkadlo.

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

"Niekoľko-mesačný hĺbkový výskum na autách Tesla ukázal, že existuje viacero bezpečnostných nedostatkov a že dokážeme úspešne aktivovať diaľkové ovládanie, aka nefyzický kontakt, na Tesla Model S ako pri parkovacom, tak aj pri riadiacom režime. Kvôli simulácii útoku sme použili vozidlo bez pasažierov a s poslednou verziou firmvéru." uvádzajú odborníci na ich webe. "Hneď potom, ako sme nedostatky objavili, sme posunuli technické detaily všetkých objavov z výskumu spoločnosti Tesla. Nedostatky boli potvrdené priamo jej bezpečnostným tímom."

Upozornenie na bezpečnostné nedostatky im môže okrem iného vyniesť slušný balík peňazí, pretože situáciu riešili cez verejne dostupný odmeňovací program americkej automobilky. Spomínané video nájdeš dole.

Späť
Zdieľať
Diskusia