Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2016, 18:58
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Orálny sex prospieva zdraviu a robí ženy šťastnejšími, tvrdí štúdia vedcov

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

A my muži sme ani netušili, ako poctivo sa staráme o zdravie našich partneriek.

Nech sa prihlási muž, ktorý neznáša orálny sex. Verím tomu, že drvivej väčšine by ostali ruky voľne visieť pozdĺž tela. Ak by sme túto otázku položili nežnejšiemu pohlaviu, asi by sa zdvihlo rúk viac, no zrejme by tá spokojnejšia časť bola nepomerne početnejšia. Pokiaľ máte po svojom boku polovičku, ktorá tejto sexuálnej technike akosi neprišla na chuť, možno ju nasledujúce riadky presvedčia, aby tomu dala šancu. Štúdia vedcov z New York State University porovnávala sexuálny život 293 žien s ich mentálnym zdravím na základne nimi anonymne vyplnených dotazníkov. Výsledok vedcov príjemne prekvapil a my vám teraz v krátkosti predstavíme tie najdôležitejšie závery.

Mužské semeno obsahuje množstvo chemických látok, ktoré sa podieľajú na zlepšovaní nálady, zvyšujú náklonnosť k opačnému pohlaviu a obsahujú najmenej tri účinné látky, ktoré pôsobia ako antidepresíva. Tieto výsledky následne porovnali jednak s názormi sledovaných žien, ktoré potvrdili, že sa cítia menej deprimované a tiež ich výsledky v kognitívnych testoch boli neporovnateľne lepšie ako u žien, ktoré techniku orálneho sexu nepraktizovali. O chemickom obsahu mužského semena sa, samozrejme, vedelo už dávnejšie. Nájdeme v ňom kortizol (hormón kôry nadobličiek, ktorý má hlavnú funkciu tzv. stresového hormónu a udržiava obehové funkcie vo fyziologických medziach), estrón (jeden zo ženských pohlavných hormónov, ktorý o.i. zlepšuje náladu) či oxytocín (hormón produkovaný hypotalamom, uskladnený v zadnom laloku hypofýzy, podieľajúci sa na kontrakciách svaloviny maternice pri pôrode a napomáhajúci pri procese kojenia, ktorý taktiež zvyšuje náladu). Spomeňme aj ďalšie dôležité látky - tyreotropín uvoľňujúci hormón (má o.i. funkciu antidepresíva), melatonín (hormón epifýzy, ktorý riadi spánkový cyklus) a tiež sérotonín (iste ho poznáte ako tzv. hormón šťastia).

Orálny sex prospieva zdraviu a robí ženy šťastnejšími, tvrdí štúdia vedcov
Zdroj: welq.cdn-dena.com

Ďalším teoretickým záverom vedcov je, že ženy sú šťastnejšie vtedy, pokiaľ majú nechránený pohlavný styk so svojím partnerom, a to bez ohľadu na frekvenciu, s akou sa oddávajú posteľným radovánkam. Taktiež majú lepšie kognitívne funkcie a dokážu sa lepšie sústrediť na určitú činnosť. Táto skupina žien má väčší sklon podliehať obavám z možného rozchodu, prípadne si hľadať ,,bokovky", ale toto riziko je u nich oveľa menšie než riziko vzniku depresie u žien, ktoré dbajú pri pohlavnom styku na používanie kondómu. U tejto skupiny sa dokonca depresívne symptómy vyskytovali s rovnakou frekvenciou ako u žien, ktoré ešte nikdy sex nemali.  

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Vedci ale upozorňujú na tri dôležité veci. Tou prvou je, že sa nedá formulovať jednoznačný záver, že každá žena, ktorá si potrpí na nechránený pohlavný styk a orálny sex, je automaticky šťastnejšou. Druhá vec, úroveň šťastia sa nerovná množstvu semena, ktoré sa dostane do ženského tela. A na záver, nedá sa vylúčiť ani možnosť, že šťastnejšie ženy sú tie, ktoré si sex doprajú vo svojom živote častejšie, a teda nie sú šťastné dôsledkom podstúpeného pohlavného aktu. Nám mužom tak, zdá sa, neostáva nič iné, ako v maximálnej možnej miere vyhovieť našim partnerkám v ich intímnych predstavách a v prípade potreby vedieť poskytnúť potrebný nástroj a materiál. 

Domov
Zdieľať
Diskusia