Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2016, 17:56
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

High-end smartfón Xperia XZ od Sony kombinuje prémiovú eleganciu, vysoký výkon a moderný hardvér

TECH
Uložiť Uložené

Odvážna novinka od japonskej jednotky.

Tohtoročné podujatie IFA konajúce sa v Berlíne ešte ani oficiálne neotvorilo svoje brány a už stihlo odhaliť niekoľko smartfónov, tabletov, laptopov, stolných počítačov, gadgetov a aj inteligentných hodiniek. Medzi najšikovnejšími výrobcami bol Acer, Lenovo, Asus a dnes sa pridal aj čínska spoločnosť Huawei vrátane Sony, ktorá prichádza s dobre vyzerajúcim high-end modelom Xperia XZ. Smartfón predstavuje akúsi prechodnú generáciu, pretože modelový rad Z končí a rad X zase začína. Čo všetko teda prémiová novinka s operačným systémom Android ponúka?

Po vizuálnej stránke možno vidieť niekoľko dizajnových charakteristík zariadení zo starého modelového radu. Niektoré hrany konštrukcie zo špeciálnej hliníkovej zliatiny dostali väčšie zaoblenia a spomínajú sa aj neprerušované prechody medzi prednou a zadnou stranou. Japonský výrobca preto nazýva jemne vynovený look zjednoteným dizajnom, ktorého lesklý povrch dáva smartfónu Sony Xperia XZ skutočne elegantný šmrnc. Konštrukcia je navyše chránená aj pred nepriaznivými podmienkami nehostinného prostredia, kde by ju mohla ohroziť voda alebo drobné zrniečka piesku. Certifikácia IP68 totiž poskytuje mobilnému zariadeniu spoľahlivú ochranu, vďaka čomu mu vraj neublíži ani 2 až 3 metrový ponor pod hladinou na akokoľvek dlhú dobu. Na podobné výhody sme si ale pri smartfónoch Xperia už dávno zvykli.

High-end smartfón Xperia XZ od Sony kombinuje prémiovú eleganciu, vysoký výkon a moderný hardvér

Súčasťou hardvérovej výbavy je aj obojstranný port USB Type-C, pri ktorom už nemusíme pozerať, akou stranou zasúvame konektor nabíjačky. V útrobách tiká moderný čipset Snapdragon 820, power button na boku obsahuje integrovaný biometrický senzor a od 5.2-palcového displeja viac ako Full HD používateľ nedostane, čo však vôbec nevadí, pretože 1080p stále bohato stačí. O dodávky šťavy sa stará 2 900 mAh batéria a audio výstupu nechýba ani vysoké rozlíšenie alebo reproduktor s priestorovým 3D zvukom. 23 MPx fotoaparát na zadnej strane konštrukcie vybavili inžinieri nielen fázovým automatickým zaostrovaním (PDAF), ale i laserom či užitočným RGB senzorom. Ide vraj o 1/2.3" foto senzor IMX300 vlastnej výroby, ktorý ponúka clonu f/2.0 a až 5-osú softvérovú stabilizáciu obrazu SteadyShot. 4K videá sú samozrejmosťou. 13 MPx selfie fotoaparát tvorí 1/3" senzor a širokouhlý, konkrétne 90-stupňový záber.

Po softvérovej stránke poháňa novinku Xperia XZ operačný systém Android 6.0 Marshmallow obohatený grafickou nadstavbou Sony, ktorá nesie názov Xperia UI. Príchod do obchodov môžeme očakávať od 23. októbra za zatiaľ neznámu sumu. Na výber dostaneme z troch farebných kombinácií - Forest Blue, Mineral Black a Platinum.

Späť
Zdieľať
Diskusia