Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2016, 20:11
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Rozoberanie záhad: Tajomná postava menom Quetzalcóatl má okolo seba veľa otáznikov. O koho išlo?

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA MEXIKO
Uložiť Uložené

Sme tu s ďalšou časťou nášho seriálu.

Staré civilizácie so sebou prinášajú množstvo tajomstiev rezonujúcich v hlavách výskumníkov, vedcov i obyčajných ľudí aj v dnešných moderných časoch. Pomerne nedávno sme si predstavili vyspelých Sumerov z Mezopotámie a teraz sa mysľou presunieme o niekoľko tisícok kilometrov vzdušnou čiarou do Strednej Ameriky, kde kedysi prekvitala Aztécka ríša rozprestierajúca sa na území dnešného Mexika. Podobne ako aj desiatky iných svetových civilizácii, aj Aztékovia uznávali rad svojich vlastných bohov a polobohov. Medzi nimi však veľmi vyčnievala jedna postava nie priamo ľudského pôvodu, ktorej sa často chytajú konšpirátori či hocijakí vyhľadávači senzácií, a preto sa na ňu pozrieme podrobnejšie aj my, keď už teda záhady rozoberáme. Dnešná téma je podobná ako pri už spomínaných Sumeroch.

Rozoberanie záhad: Tajomná postava menom Quetzalcóatl má okolo seba veľa otáznikov. O koho išlo?
Zdroj: rdrabbit.deviantart.com

Na úvod si povieme, o koho sa vlastne jedná. Podľa dochovaných znalostí išlo o akéhosi boha s menom Quetzalcóatl, no objavujú sa aj teórie o kedysi reálne existujúcom náčelníkovi neamerického pôvodu. Ako vidíte, hneď na začiatok sa nám vynárajú základné otázky, ktorými si nie sú stopercentne istí ani len kvalifikovaní výskumníci. Existujú totiž tvrdenia, že daná postava bola dokonca bielej pleti, čo pre niektorých znamená, že mohlo ísť o ľudského "návštevníka" európskeho či iného pôvodu. Dokonca sa dá na rôznych stránkach dopátrať, že malo ísť o vikinga. Ale ešte pred nejakými unáhlenými, ba šialenými závermi nakuknime na oficiálne a potvrdené fakty.

Rozoberanie záhad: Tajomná postava menom Quetzalcóatl má okolo seba veľa otáznikov. O koho išlo?
Zdroj: wikipedia.org

Pravdou je, že ako jeden z mála aztéckych bohov mal pozitívnu povahu, čiže sa radil k dobrým. Vyzeral ako operený had a v skutočnosti išlo o boha vetra i učenia a bol spájaný s planétou Venuša. Vynikal v oblastiach ako remeselníctvo, umenie, vedomosti, poznanie a podobne. Podľa legiend išlo akéhosi významného učiteľa, ktorého si Aztékovia veľmi vážili. Jedného dňa však odišiel a povedal, že sa raz určite vráti späť. Spomenuté tvrdenie bolo prakticky jedným z dôvodov, prečo Aztécka ríša rýchlo a kuriózne padla. V 16. storočí sa do Nového sveta dostal známy španielsky dobyvateľ Hernando Cortés. Po istom čase sa dopočul o rozprávkových územiach plných zlata v ešte nepoznanej časti sveta, až prišiel rok 1519 a Cortés sa spolu s 11 loďami, 500 mužmi a 15 koňmi vydal do Aztéckej ríše. Dobyť ich veľké územie obývané húfmi Indiánov s pol tisíckou mužov je takmer nemožné, no Španielovi sa podarilo niečo, čo ani vo sne neočakával.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Do krajiny sa dostal presne v čase, kedy všetci miestni obyvatelia očakávali príchod nami spomenutého boha Quetzalcóatla. Nakoľko aj sám Hernando Cortés mal bielu pokožku, uverili faktu, že prichádzajúci španielsky dobyvateľ je jeho stelesnením, a tak ho ako keby vítali a mali pred ním nemalý rešpekt. Celý príbeh o dobývaní Aztéckej ríše je naozaj zaujímavý, pre mňa osobne až fascinujúci. Avšak tu zapojenia slávneho Cortésa v našej aktuálnej záhade končí.

Rozoberanie záhad: Tajomná postava menom Quetzalcóatl má okolo seba veľa otáznikov. O koho išlo?
Zdroj: en.wikipedia.org

Quetzalcóatl sa vyskytoval na Zemi približne v rovnakom čase, kedy na druhej strane zemegule jestvoval aj sám Ježiš Nazaretský. O Mesiášovi poznáme veľa informácií, no o aztéckom bohovi už toľko nie. Myslíte si, že úvaha konšpirátorov tvrdiacich, že išlo o bytosť mimozemského pôvodu má reálny podklad alebo ide o nezmysel? Skúste sa k danej téme vyjadriť aj vy a poprípade zverejniť dôkazy či tvrdenia za a proti.

Domov
Zdieľať
Diskusia