Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2016, 14:55
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Čo sa dialo pred legendárnymi Pelíškami? To nám napovie trilógia, ktorá v československej kinematografii nemá obdoby

FILMY A SERIÁLY PELÍŠKY
Uložiť Uložené

Tri samostatné filmy fungujúce aj ako celok? V Česku a na Slovensku vzniká revolučný projekt.

Asi každý z nás si pri predstave na televízne Vianoce spomenie nielen na Mrázika či Popolušku, ale aj na rodinnú komédiu Jana Hřebejka, ktorá nás dokáže pobaviť aj pri pätnástom pozretí. Fantastický herecký ansámbel nám predstavil príbeh plný legendárnych hlášok a mozaikového rozprávania paralelných životných osudov troch generácií mužov a žien v zvláštnom období našich dejín v roku 1968. Film Pelíšky v roku 1999 nakrútil Hřebejk (Kawasakiho ruža, Pupendo či tohtoročná Učiteľka so Zuzanou Mauréry) podľa knihy Petra Šabacha Hovno Hoří, ktorý do filmovej podoby previedol scenárista Petr Jarchovský. Táto dvojka sa spojila opäť a už na budúci rok nám predstaví trilógiu Zahradnictví (Rodinný přítel, Dezertér, Nápadník), ktorá bude priamo aj nepriamo nadväzovať na Pelíšky. Scenárista Jarchovský sa vyjadril, že čerpal z histórie vlastnej rodiny, keďže rozprávania svojich najbližších si poctivo zapisoval a nahrával. Po otcovej smrti sa odhodlal prepisovať tieto rodinné pamäti do filmového scenára. 

Čo sa dialo pred legendárnymi Pelíškami? To nám napovie trilógia, ktorá v československej kinematografii nemá obdoby
Zdroj: filmserver.cz

Na pozadí najdramatickejších udalostí 20. storočia sa odohrávajú osudy troch rodín – rodiny leteckého rádiotelegrafistu Jinřicha, známeho z filmu Pelíšky, rodiny majiteľa kaderníckeho salónu a rodiny majiteľa záhradníctva. Príbeh začína v roku 1939 na území Protektorátu a na ploche 20 rokov vykresľuje životy ľudí, ktorí museli uprostred búrlivých dejín prežiť to najlepšie zo svojich životov. Jiřího Kodeta v postave legendárneho Jindřicha z Pelíšok nahradil Martin Finger, ktorého diváci v slovenských kinách možnosť vidieť vo filme Červený kapitán, postavu Emílie Vášaryovej si zahrá Aňa Geislerová. Okrem množstva známych českých hercov sa vo filme objavia aj Slováci, medzi nimi Zuzana Mauréry, Zuzana Konečná či Richard Stanke. Do kín sa dostanú všetky tri snímky v roku 2017, dátum premiéry prvej je naplánovaný na 27. apríla, ostatné dve ale ešte stanovené neboli. Aby toho ale nebolo málo, distribútor zverejnil synopsu pre všetky tri časti:

Odporúčané
Vianočná filmová anketa v slovenských uliciach: Rozprávky si nejdem, radšej pozerám Smrtonosnú zbraň Vianočná filmová anketa v slovenských uliciach: Rozprávky si nejdem, radšej pozerám Smrtonosnú zbraň 25. decembra 2022, 14:35

Zahradnictví: Rodinný přítel je melodráma odohrávajúca sa v 40. rokoch za nemeckej okupácie. Tri mladé ženy a dve deti čakajú na návrat svojich väznených mužov a otcov. Vojnou vynútenému rodinnému spoločenstvu obetavo pomáha rodinný priateľ a lekár Jiří. Film je príbehom lásky, ktorá nesmela byť naplnená, rozpráva o vernosti, túžbe, vine a láske, o odchodoch a návratoch, o rodine, rodičoch a deťoch. Ide o rodinný portrét videný pohľadom žien, ktoré osud zviedol dohromady. 

Zahradnictví: Dezertér sa odohráva v rokoch 1947-53. Hlavnou postavou je majiteľ noblesného kaderníckeho salónu Valentino v centre Prahy, kde vo svojom podniku, ktorý je zmyslom a naplneným jeho života, zamestnáva celú svoju rodinu. Je príbehom mužov, ktorí nasadzovali životy v boji za slobodu. Prežili vlastnú smrť, aby opätovne čelili strate nádejí, v ktoré verili a ku ktorým sa upínali. Každý z nich sa snaží znovu nájsť „domov“. Dezertér je tragikomickou drámou ťažko skúšanej lásky manželskej, súrodeneckej a lásky medzi rodičmi a deťmi.  

Zahradnictví: Nápadník sa odohráva na konci 50. rokov a rozpráva o rodinných vzťahoch poznamenaných vojnou a komunistickým prevratom. S tragikomickým nadhľadom vykresľuje generačný stret medzi predvojnovou a povojnovou generáciou. Nápadník je romantickou komédiou o predstavách rodičov, ako by malo vyzerať šťastie ich detí

Čo sa dialo pred legendárnymi Pelíškami? To nám napovie trilógia, ktorá v československej kinematografii nemá obdoby
Zdroj: Miroslav Kučera

Takáto trilógia samozrejme v českej a slovenskej kinematografii nemá obdoby, keďže producenti sa ubrali moderným štýlom a predstavia nám tri samostatne stojace filmy fungujúce aj ako celok. Určite bude zaujímavé sledovať, ako sa s takouto latkou tvorcovia popasovali a nám nezostáva nič než dúfať, že sa nám do pamätí vryje podobne, ako Pelíšky. Čo hovoríte na tento projekt? Má trilógia Zahradnictví šancu uspieť aj u klasického česko-slovenského diváka?

Späť
Zdieľať
Diskusia