Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2016, 9:10
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

4 užitočné funkcie, ktoré nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 nie

TECH
Uložiť Uložené

Pár výhod mobilného systému od Googlu.

Situácia na mobilnom trhu sa za posledné roky výrazne zmenila - z nepekného či nestabilného Androidu je konečne schopný operačný systém a z iOS zase intuitívny kus softvéru. Prostredie oboch operačných systémov dostalo moderný kabát a to, čo jednému z nich náhodou chýbalo, onedlho prišlo v ďalšom aktualizačnom balíčku. Aj keď už dnešné verzie ponúkajú viac-menej tie isté funkcionality, stále existuje niekoľko badateľných rozdielov, ktoré vedia výrazne ovplyvniť používateľské skúsenosti.

Ešte len nedávno sprístupnený Android 7.0 Nougat priniesol niekoľko užitočných noviniek, na ktoré mnohí z nás tak netrpezlivo čakali. Google nezabudol integrovať ani čoraz populárnejšiu virtuálnu realitu, rýchle nastavenia sú po novom ešte rýchlejšie a práca s dvomi aplikáciami naraz nebude na smartfóne až tak komplikovaná. Okrem toho pribudlo hneď niekoľko drobných vylepšení, ktoré majú za cieľ buď opraviť existujúce chyby alebo obohatiť špecifické oblasti, kde nás trápilo najviac nedostatkov. Čo ale očakávaný iOS 10?

Podobne ako internetový gigant, aj Apple vybavilo svoju ďalšiu veľkú aktualizáciu nezanedbateľným množstvom softvérových noviniek, na ktoré sa používatelia iOS zariadení už nejaký ten čas tešia. Stabilná verzia vonku síce zatiaľ nie je, no aké vylepšenia alebo zmeny po predstavení nadchádzajúceho iPhonu prinesie, vieme od vývojárskej konferencie WWDC 2016. Áno, prerobený a na informácie bohatší lockscreen, inteligentné organizovanie uložených fotografií a virtuálny asistent Siri s podporou pre appky od tretej strany ocení zrejme každý používateľ, čo by však povedali na takú multi-window funkciu priamo v iPhone alebo možnosť editovať panel s rýchlym nastavením?

4 užitočné funkcie, ktoré nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 nie
Zdroj: wccftech.com

Samozrejme, každý jeden operačný systém má aj po rokoch tvrdej práce vývojárov stále zopár nedostatkov. Tentokrát ale zameriame pozornosť na tie, ktorými disponuje iOS 10 z dielne kalifornského giganta. V porovnaní s čerstvým Nougatom sú to tieto štyri:

Inteligentné šetrenie energie

Klasické šetrenie energie v batérii má ako Android, tak aj iOS. Doze však medzi obyčajné šetriace režimy rozhodne nepatrí, čo po aktualizácii na verziu 7.0 platí obzvlášť. Táto užitočná funkcionalita prišla zhruba pred rokom v Android 6.0 Marshmallow a behom následujúcich mesiacov si aj napriek jednému veľkému nedostatku získala pomerne slušnú popularitu. Jej nevýhodou bolo, že sa aktivovala iba v prípade, ak bolo mobilné zariadenie v maximálnom pokoji. To znamená absolútne žiadny pohyb, ako keď ho položíme pred spánkom na nočný stolík. Pri Doze 2.0 ale niečo také už neplatí. Pokiaľ niekto používa smartfón s novým Androidom a pri turistike ho hodí do batohu, inteligentné šetrenie odpojí aplikácie bez vysokej priority od prístupu k internetu a tým znemožní ich automatickú synchronizáciu, ktorá predstavuje jeden z hlavných dôvodov, prečo sa nám batéria občas tak rýchlo vybíja. Výhoda Doze spočíva v tom, že človek nemusí vôbec nič zapínať, vypínať, nastavovať alebo na niečo neustále myslieť. Všetko totiž riadi za pomoci prítomných senzorov operačný systém.

Multi-window v smartfónoch

Používanie dvoch aplikácií naraz dokáže niekomu ušetriť nielen čas, ale aj kopu nervov. Frekventované prepínanie medzi používateľskými prostrediami býva totiž poriadne otravné a pri smartfónoch so slabším hardvérom i neplynulé. Google sa preto rozhodol, že novú verziu 7.0 Nougat vybaví dlho žiadanou multi-window funkciou, ktorá podobné problémy nadobro vyrieši. A hoci ju modely od Samsungu alebo LG vďaka vlastnej nadstavbe systému majú už dlhšie, Nexus zariadenia vrátane ďalších kúskov s čistým Androidom donedávna zaostávali. Najsmutnejšie však na tom je, že iPhony budú zaostávať aj po nainštalovaní iOS 10. Najmä v prípade 5.5-palcového Pluska by plnohodnotný multi-window určite padol vhod.

4 užitočné funkcie, ktoré nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 nie
Zdroj: www.elperiodico.com

Modifikovanie rýchlych nastavení

Rýchle nastavenia, podobne ako interaktívne notifikácie alebo multi-window, nám vedia výrazne zlepšiť skúsenosti, pretože nadobudneme rýchly a predovšetkým naozaj pohodlný prístup k najčastejšie používaným systémovým tlačidlám, prostredníctvom ktorých vieme zapnúť alebo vypnúť Wi-Fi či letový režim. A po novom budú naše skúsenosti ešte lepšie, pretože Nougat obsahuje možnosť ľubovolne meniť rozloženie jednotlivých tlačidiel v rýchlych nastaveniach vo vysúvacej lište. Marshmallow ju mal síce tiež, no poriadne skrytú. iOS nemá dokonca ani to, takže si rozloženie tlačidiel za bežných okolností nikto nezmení.

4 užitočné funkcie, ktoré nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 nie
Zdroj: www.elperiodico.com

Virtuálna realita

Vzostup VR headsetov nemožno zastaviť, a preto im chce Google aspoň konkurovať. Čím? Predsa vlastným operačným systémom, ktorý poháňa miliardy zariadení po celom svete. Stačí len integrovať chýbajúcu podporu pre virtuálnu realitu a zohnať výrobcov hardvéru schopných zaplaviť spotrebiteľský trh kvalitnými headsetmi, do ktorých používateľ iba jednoducho vloží kompatibilný smartfón. Aj keď Daydream VR nový Android zatiaľ ešte neponúkne, do konca roka sa určite dočkáme. O čo ide? Funkcionalita Daydream VR predstavuje spomínanú podporu, ktorej nechýba ani špeciálny launcher v pohlcujúcom prostredí virtuálnej reality, kde nájdeme ikonky podporovaných aplikácií s VR obsahom.

4 užitočné funkcie, ktoré nový Android 7.0 Nougat má a iOS 10 nie
Zdroj: www.elperiodico.com
Anketa:
Ktorá novinka z Android 7.0 Nougat sa ti páči najviac?
Inteligentné šetrenie energie
Multi-window v smartfónoch
Modifikovanie rýchlych nastavení
Virtuálna realita
Inteligentné šetrenie energie
30 %
330 Hlasov
Multi-window v smartfónoch
38 %
419 Hlasov
Modifikovanie rýchlych nastavení
10 %
115 Hlasov
Virtuálna realita
21 %
235 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia