Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2016, 9:35
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Deň D sa už nezadržateľne blíži. Príde prekvapenie alebo sklamanie?

Predstavte si, že ste šéfom obrovskej spoločnosti, ktorá stojí za jednou z najznámejších značiek na svete a prognózy týkajúce sa jej budúcnosti nie sú zrovna najpozitívnejšie. Konkurencia nebezpečne rastie, začínajú na vás tlačiť investori vrátane technologicky zdatných fanúšikov či potenciálnych zákazníkov a vy musíte spraviť tie najlepšie rozhodnutia, pretože iba na nich závisí to, čo bude nasledovať. Od svojich zamestnancov dostanete niekoľko skvelých návrhov, zopár tipov a ostatné visí na vašej slobodnej vôli. Pokiaľ nadchádzajúci produkt neuspeje, ďalšie roky môžu byť pre spoločnosť katastrofické. Podobný okamih čoskoro čaká aj Apple a Tima Cooka vrátane súčasného manažmentu, ktorí musia tento rok dokázať, že sú schopní pokračovať v tom, čo kedysi začal legendárny vizionár Steve Jobs.

Kalifornský gigant hľadal posledné roky nové možnosti rastu, z čoho nakoniec vzišiel kompaktný hybrid iPhone SE a za zmienku rozhodne stojí aj príchod na lukratívny, ale neistý čínsky trh. Zo 4-palcového modelu SE sa hit síce stal, no očakávať, že jeho úspech dokáže nahradiť klesajúci záujem o súčasnú, respektíve budúcu vlajkovú loď by zrejme bola jedna veľká chyba. V Číne navyše každým jedným dňom rastie popularita domácich výrobcov a ich agresívna cenová politika v kombinácii so slušným hardvérom nedá mnohým renomovaným značkám spávať. A aby toho nebolo málo, technologické kapacity úhlavných konkurentov Apple, akým je napríklad taký Samsung, LG alebo taiwanské HTC, za posledné mesiace výrazne pokročili. Ak si dnes niekto porovná komplexnú výbavu iPhone 6s s Galaxy S7, Galaxy Note7, LG G5 či HTC 10, tak okamžite zistí, že iOS smartfón v oblasti technologických inovácií badateľne zaostáva. Áno, po softvérovej stránke vyhráva na plnej čiare, kto je však ochotný dávať každý rok cez 600 euro len za špičkovo vyladený operačný systém, ktorý mimochodom dostáva aktualizácie úplne zdarma? Ľudia chcú fotoaparáty schopné zachytiť kvalitné zábery po západne slnka, dlhšiu výdrž na jedno nabitie, bezdrôtové a rýchle nabíjanie, detailnejšie displeje a v neposlednej rade i unikátne vychytávky, aké pri iných modeloch tak ľahko nenájdu. Hardvér hrá pri každom jednom smartfóne rovnako dôležitú rolu a vedenie Apple o tom veľmi dobre vie. Čo s tým teda urobia?

Čo všetko môžeme od ďalšej generácie slávneho iPhonu očakávať? Dostane číselné označenie "7" alebo pôjde iba o ďalšiu recykláciu v štýle iPhone 6s s drobnými vylepšeniami? Keďže odpovede na všetky naše otázky prinesie podľa webu Bloomberg7. september, zatiaľ si musíme vystačiť s dostupnými informáciami z neoficiálnych zdrojov.

Dizajn a konštrukcia

Behom uplynulého pol roka sme mali hneď niekoľko príležitostí vidieť pravdepodobné vizuálne spracovanie očakávaného iPhone 7. Zo začiatku išlo o nedôveryhodne vyzerajúce úniky nákresov zo strojárskych fabrík, neskôr pribudli 3D rendery a potom prišli na rad aj živé fotografie makiet vyhotovených na základe dostupných detailov od dodávateľov Apple. Naposledy sme dokonca narazili na video, kde bol zachytený skutočne fungujúci kúsok, presnejšie prototyp s testovacím softvérom SwitchBoard. Ten nám potvrdil, že predchádzajúce leaky neboli príliš ďaleko od pravdy. Samozrejme, dizajn, ktorým je už dnes internet doslova preplnený, sa nemusí s dizajnom finálnej verzie nadchádzajúceho iPhonu príliš podobať. Výrobcovia únikom síce nezabránia, no ak počas vývoja produktu používajú prototyp s provizórnym vizuálnym vzhľadom (mierne upravenou predchádzajúcou generáciou), tak predsa len existuje väčšia pravdepodobnosť, že bude počas oficiálneho predstavenia aspoň nejaké to prekvapenie.

Nový iPhone by mal ponúknuť podobné konštrukčné spracovanie ako jeho predchodca iPhone 6s. To znamená hliníkové unibody telo, oblé krivky, pásiky na zlepšenie signálu a stále mierne vyčnievajúci fotoaparát. Áno, nežiadaných pásikov bude menej a rozmery konštrukcie vrátane jej váhy podľa všetkého mierne klesnú, podstatná vizuálna charakteristika však zostane viac-menej zachovaná. Oproti predchádzajúcim dizajnovým zmenám (napríklad medzi iPhone 5s a iPhone 6) to bude trošku nezvyk, no podobnú stratégiu naposledy zvolil i juhokórejský gigant Samsung. Obaja výrobcovia sa zrejme začali riadiť jednoduchým pravidlom - načo meniť niečo, čo má úspech? Pridajú, doladia alebo zmenia iba pár konštrukčných drobností a potom môžu venovať viac času hardvéru či takému softvéru. Jednou z nich vraj bude okrúhly Home button pod displejom, ktorý čaká zmena z mechanického na kapacitné prevedenie s vibračnou odozvou, kde by nemal chýbať ani známy 3D Touch senzor schopný rozoznávať úroveň sily interakcie medzi našim prstom a aktívnym povrchom, čiže v skratke silu dotyku.

Web MacRumors dokonca píše, že niektoré zdroje hovoria o absencii 3.5 milimetrového jacku. Nájdu sa však i také, ktoré zase hovoria, že jack zatiaľ vo výbave zostane. Osobne sa prikláňam k prvej možnosti. Apple nie sú totiž revolúcie vôbec cudzie a od nadchádzajúceho iPhonu majú mnohí pomerne veľké očakávania, čo v preklade znamená čakať na poriadne inovácie. Ľudia chcú zmeny a tu sa ponúka ideálna príležitosť. Samozrejme, nájdu sa aj takí používatelia ako Steve Wozniak, ktorí nemajú priveľkú chuť hneď po predstavení utekať do obchodu a kupovať nové príslušenstvo. V takom prípade by teda padlo vhod, keby jeden z očakávaných iPhonov jack mal a ten druhý nie, respektíve by Apple v každom jednom balení dodávalo Lightning-3.5mm redukciu. Skôr či neskôr to jednoducho prísť musí - mobilné technológie sa neustále zmenšujú a tento starý štandard by im v tom iba zbytočne bránil. Ako alternatíva poslúži buď čoraz populárnejšia bezdrôtová technológia Bluetooth alebo Lightning port, do ktorého iba zapojíme kompatibilné slúchadlá či reproduktory. Podobné kúsky začali nedávno vyrábať aj pre Android zariadenia vybavené moderným USB Type-C portom. Dôležité tu ale je, že ak spomínaný jack predsa len vynechajú, inžinieri nadobudnú možnosť buď ubrať niekoľko čísiel hrúbke tela alebo integrovať batériu s väčšou kapacitou. A v kombinácii s priestorovo menej náročným kapacitným Home buttonom sa tieto možnosti asi ešte trošku zväčšia. Miesto jacku zase pribudne (foto nižšie) pár maličkých dierok. Na čo však poslúžia, nikto zatiaľ presne nevie. Možno na poskytovanie kvalitnejšie zvukového výstupu, možno iba na ozdobu.

Fungujúci prototyp údajne nového iPhonu. Za pozornosť stojí fyzicky väčší hlavný fotoaparát

Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?
Zdroj: www.deccanchronicle.com
Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?
Zdroj: www.deccanchronicle.com

Rovnako sú očakávané nové farebné prevedenia - čierne a (tmavo) modré. Viac uvidíte na kvalitných renderoch od Martina Hajeka, pričom tie sú vyhotovené na základe posledných únikov, takže nesú aj očakávaný dizajn, ktorý je na obrázku dole porovnávaný s dizajnom súčasného iPhone 6s. Nové farby dostanú za úlohu zlepšiť atraktívnosť a prilákať tak viac záujemcov.

Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?
Zdroj: www.martinhajek.com

Nedávne informácie navyše potvrdili, že Apple ani tento rok neodbočí od tradičného prideľovania názvov. Už párkrát kolovali internetom špekulácie, podľa ktorých mala ďalšia generácia iOS smartfónu niesť úplne nové značenie bez následujúceho čísla "7". Môžeme preto s celkom veľkou pravdepodobnosťou očakávať iPhone 7 aj väčší iPhone 7 Plus bez často spomínanej Pro verzie. Tri modely uzrú svetlo sveta až v roku 2017 a minimálne jeden z nich ponúkne zaoblený OLED displej v štýle Samsung Galaxy S7 edge.

Zhrnutie vizuálnych a konštrukčných zmien:

- redukcia počtu pásikov na zlepšenie signálu

- opticky väčší fotoaparát (iPhone 7)

- dvojitý fotoaparát (iPhone 7 Plus)

- kapacitný Home button s vibračnou odozvou

- kompaktnejšia a ľahšia konštrukcia

- absencia 3.5 mm jacku

- dve nové farby

Hardvér a softvér

Najdôležitejšie novinky bez akýchkoľvek pochýb prinesie hardvérová časť výbavy. Nie, teraz nemám na mysli bežnú evolúciu, teda výkonnejší a energeticky efektívnejší čipset, väčšiu alebo modernejšiu operačnú pamäť, viac megapixelov vo fotoaparáte a ani lepšiu výdrž batérie. Pozornosť tentokrát smeruje na bezdrôtové, respektíve rýchle nabíjanie prostredníctvom káblu alebo dva foto senzory schopné zabezpečiť badateľne vyššiu úroveň kvality vyhotovených záberov, pretože by mal disponovať pokročilou technológiou od izraelskej spoločnosti LinX Imaging. Takzvaný dual-lens systém síce už dlhšie ponúka niekoľko Android smartfónov, nový iPhone 7 Plus však posunie latku opäť trošku vyššie. Dôveryhodné úniky hovoria o pestrejších detailoch, reálnejšom podaní farieb a pri zlých svetelných podmienkach aj o lepšej svetelnosti či menšom zrnení. Slovo však padlo i o 2 až 3x optickom zoome, ktoré v porovnaní s digitálnym neorezáva aktuálny záber, ale skutočne približuje. Web MacRumors tvrdí, že fotoaparát v 5.5-palcovom iOS smartfóne využije senzory na zachytenie dvoch rôznych fotiek, každú s rozdielnou paletou farieb, a tie potom spojí dokopy. Do úvahy taktiež pripadá funkcionalita umožňujúca vyhotovenie 3D fotografií menších objektov alebo možnosť zmeniť zaostrenie aj po stlačení spúšte. 4.7-palcový iPhone 7 navyše vybavia optickou stabilizáciou obrazu a nie iba digitálnou alternatívou, čo prinesie lepšiu kvalitu po západe slnka vrátane efektívnejšej eliminácie trasenia rúk počas natáčania videí.

Takto by mal vyzerať dual-lens fotoaparát pre iPhone 7 Plus

Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?
Zdroj: www.deccanchronicle.com

Pokiaľ Apple dual-lens systém skutočne použije, zmenám sa nevyhne ani základná aplikácia fotoaparátu. Týka sa to predovšetkým jej prostredia, ktoré by malo byť po novom rozdelené na dve časti - v jednej vyberieme dotykom prsta objekt, v druhej uvidíme daný objekt po zoome. Bližšie detaily poznáme z patentu kalifornského výrobcu. Web MacRumors ich dokonca spracoval do vizuálnej podoby, takže stačí iba stlačiť tlačidlo play a nižšie uvedené video vám poskytne všetky podstatné informácie.

Medzi dôležité inovácie má patriť i bezdrôtové nabíjanie, ktoré je dnes považované za bežnú súčasť hardvérovej výbavy viacerých vlajkových lodí nesúcich renomované značky, ako napríklad Samsung alebo LG. Kedže sa predpoklady hovoriace o bezdrôtových kapacitách iPhone 6s minulý rok nenaplnili, šanca, že ich dostane ďalší iPhone výrazne narástla, pričom po eliminácii 3.5 mm jacku porastie ešte viac. Ak si budeme chcieť nabiť smartfón a popri tom počúvať skladby od nášho obľúbeného interpreta, tak existujú dve možnosti - použijeme bezdrôtové slúchadlá alebo bezdrôtovú nabíjačku. Výrobcovia audio príslušenstva pre produkty s logom nahryznutého jabĺčka prinesú na pulty obchodov vynovené generácie, ktoré fyzicky zapojíme do all-in-one Lightning portu. Určite sa ale aj zvýši počet tých, ktoré fungujú prostredníctvom Bluetooth konektivity.

Okrem bezdrôtového spôsobu dopĺňania energie pripadá do úvahy ešte rýchle nabíjanie za použitia bežných káblov. High-end Android smartfóny dokážu s originálnou nabíjačkou za približne pol hodinu (bežné posedenie pri káve alebo čaji) naplniť zhruba 50% kapacity. A čo sa týka veľkosti batérie, iPhone 7 údajne ponúkne zhruba o 14% väčšiu kapacitu, ako ponúka jeho predchodca. V konkrétnych číslach to predstavuje 1,960 mAh vs. 1,715 mAh, čo príliš veľký rozdiel nie je, no so šetrnejším hardvérom zlepšenie výdrže na jedno nabitie nepochybne pocítime. Informácie v tomto prípade pochádzajú od dôveryhodného zdroja OnLeaks.

Výrobu čipsetu A10 podľa ostrieľaného webu AppleInsider exkluzívne pokryje overený dodávateľ Apple, taiwanská spoločnosť TSMC, takže Samsungu tentokrát z koláča nič nezostane. Pri minuloročnej generácii A9 si dodávky výrobcovia čipsetov rozdelili. TSMC opäť plánuje použiť 16 nanometrový výrobný proces, avšak aj takzvanú "fan-out" architektúru, ktorá prinesie kompaktnejšie rozmery čipsetov a približne 20% lepší výpočtový výkon. Viackrát spomínaný 10 nm proces spoločnosti zatiaľ zrejme ostrú výrobu nespustí, no pri budúcoročnom iPhone 7s sa situácia určite zmení. Vyplýva to z dostupných informácií od tech webu BGR, ktorý okrem iného predpokladá, že v roku 2018 viacerí giganti naštartujú kvôli stupňujúcej sa konkurenčnej vojne dôsledne pripravované 7 nm výrobné kapacity. Technologicky pokročilejší proces totiž dokáže produkovať výkonnejšie a energeticky efektívnejšie čipsety, vďaka čomu môžu teoreticky prilákať potenciálnych obchodných partnerov a zlepšiť tak svoje obchodné výsledky.

Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?
Zdroj: www.deccanchronicle.com

Nedávny výsledok z populárnej benchmark aplikácie Geekbench nám navyše spomínané 20-percentné navýšenie výkonu aj potvrdil, teda až na menšie nedorozumenie s názvom zariadenia. Súčasný A9 v iPhone 6s nadobudol 4 427 bodov vo viac-jadrovom a 2 542 bodov v jedno-jadrovom teste, zakiaľ čo A10 v iPhone 6 SE (áno, nie v iPhone 7) získal 5 210 a 3 042 bodov. Rozdielne pomenovanie očakávaného smartfónu môže súvisieť s rastúcou snahou vytvárať neistotu a znižovať dôveryhodnosť iných únikov. Dobrým príkladom je nedávno zverejnená fotografia, na ktorej mala byť zachytená krabica pre model 6 SE. Ukázalo sa však, že predsa len ide o šikovnú prácu grafika, a nie o reálne existujúce balenie.

Okrem 3 GB operačnej pamäte RAM v iPhone 7 Plus padli i špekulácie, podľa ktorých nie je vylúčená prítomnosť takzvaného Smart konektora na pohodlné používanie špeciálneho príslušenstva, ako sú kryty so zabudovanou externou batériou. Prostredníctvom neho vieme pripojiť k iOS tabletu iPad Pro šikovnú hardvérovú klávesnicu a následne zvýšiť našu pracovnú efektivitu. Tri malé bodky umiestnené v spodnej časti zadnej strany konštrukcie bolo dokonca vidieť aj na viacerých konceptoch či živých fotografiách.

Vľavo konektor Moto Z na pripájanie modulov, vpravo vraj Smart konektor iPhone 7 Plus

Aké novinky a zmeny môžeme očakávať od iPhone 7 a kedy ho Apple predstaví?
Zdroj: www.youtube.com

Nové iPhony prídu s predinštalovaným operačným systémom iOS 10. Momentálene prebieha beta testovanie, no v deň predstavenia získajú veľký aktualizačný balíček aj používatelia starších generácií vrátane iPadov. Najnovšia verzia prinesie hneď niekoľko užitočných softvérových vylepšení, medzi ktorými nebude chýbať kompletne prerobený lockscreen, bohatšie lockscreen notifikácie, detekcia vody, živé streamovanie z aplikácií, prehľadnejšia lišta s rýchlymi nastaveniami, lockscreen widgety, vylepšený 3D Touch, podpora Siri pre aplikácie od tretej strany (konečne) či inteligentné organizovanie vyhotovených fotografií prostredníctvom tzv. "deep learning".

Zhrnutie očakávaných technických špecifikácií:

- 4.7 a 5.5-palcové Retina displeje s 3D Touch

- čipset A10 (o 20% lepší výkon, nižšia spotreba)

- 12 MPx fotoaparát s OIS, iPhone 7 Plus dostane dual-lens systém

- 1 960 mAh a 3 140 mAh batérie, rýchle a bezdrôtové nabíjanie

- 2 a 3 GB RAM

- Smart konektor (iPhone 7 Plus)

- iOS 10

Anketa:
Sú novinky a zmeny podľa teba dostatočné?
Áno
Nie
Áno
42 %
286 Hlasov
Nie
58 %
389 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia