Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2016, 19:26
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Keď sa zo sci-fi stane realita. Bionické oko už čoskoro vráti zrak slepému človeku

TECH
Uložiť Uložené

Technologický pokrok z nás spraví polobohov.

Výdobytky modernej doby nezahŕňajú iba našľahané smartfóny, inteligentné televízory alebo prekvapujúco schopných autopilotov v elektromobiloch. Z času na čas počujeme aj o niečom, čo dokáže vrátiť stratený orgán, hmat či dokonca náš zrak. Nie, tentokrát nie je reč o 3D tlačiarni schopnej vyrobiť kompatibilné ľudské ucho a ani o robotickej protéze ruky, ktorá v sebe skrýva USB port alebo také svetlo. Bionické oko síce nepatrí medzi horúce novinky technologického pokroku, doteraz sme však nevideli a ani nepočuli, že by ho niekto dostal miesto pôvodného originálu, teda vlastného oka. Pár pokusov bolo, no ani v jednom prípade nešlo o náhradu, akú už počas budúceho roka nainštalujú do tela vôbec prvého šťastlivca s nefungujúcim zrakom.

Pacient nebude dokonca potrebovať ani očnú buľvu - všetko totiž zabezpečí maličká kamera na špeciálnych okuliaroch, ktorá bude posielať vizuálne informácie týkajúce sa blízkeho okolia priamo do mozgu. Najskôr musia ale lekári implantovať do príslušnej oblasti, ktorá je zodpovedná za schopnosť vidieť, 11 drobných zariadení umožňujúcich jej stimuláciu. Ak je totiž stimulovaná, ľudia môžu postrehnúť slabšie záblesky svetla. Každé jedno zariadenie vybavia 43 elektródami, pričom každá jedna elektróda údajne poskytne príležitosť vidieť svetelnú bodku, čo je podľa šéfa výskumného tímu ekvivalent jedného pixelu. Dokopy tak pôjde o približne 500 pixelov, čiže akýsi jednoduchší obraz. Samozrejme, dotyčnému sa hneď nevráti plnohodnotný zrak, aký má zdravý človek, pretože jeho zdravé oko má rozlíšenie až cez 500 megapixelov, z čoho je podstatných tak 7 megapixelov (1 megapixel = 1 milión pixelov). Na druhú stranu uvidí oveľa viac, než bez bionickej náhrady.

Keď sa zo sci-fi stane realita. Bionické oko už čoskoro vráti zrak slepému človeku
Zdroj: fortune.com

Web NewScientist píše, že fotografie z kamery najskôr spracuje procesor v ďalšom malom zariadení, ktoré musí byť v bezprostrednej blízkosti, a až potom bezdrôtovo poputujú do spomínaných zariadení v hlave. Počas tohto procesu sa vyberú iba relevantné časti záberov, takže používateľa bionického oka nepohltia priveľké množstvá informácií. Napríklad, na vykreslenie tváre iného človeka stačí 10 bodiek, respektíve pixelov. Svetelné bodky navyše dokážu vizuálne upozorniť na blížiacu sa fyzickú prekážku (stenu, stĺp), čo znamená, že dotyčný nadobudne ako-takú orientáciu v priestore. A s ďalším technologickým pokrokom pokročí aj aktuálna úroveň videnia. Zatiaľ je ale dôležitý prvý krok - úspešná implantácia súčasnej generácie tomu, kto stratil svoj zrak.

Späť
Zdieľať
Diskusia