Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2016, 16:42
Čas čítania 0:00
Marek R.

Máme ďalšie zlato! Fantastický Matej Tóth bojoval na hranici možností a získava pre Slovensko tretiu medailu

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ďakujeme Maťo!

Ako už býva zvykom, vodný slalom nám na olympiáde robí vždy nesmiernu radosť a nebolo tomu inak ani v Riu. Najskôr Matej Beňuš vybojoval striebro, aby jeho úspech ešte neskôr predčili bratranci Škantárovci, na ktorých výbornú jazdu sa nik nechytal a získali tak pre Slovensko zlatú medailu. Nestratili sa ani Janka Dukátová či talentovaný Jakub Grigar, no, žiaľ, na medailu ich výborné výkony nakoniec nestačili. Po vodnom slalome sme najväčšiu šancu na cenný kov mali vďaka Matejovi Tóthovi, ktorý sa dnes postavil na štart 50 kilometrovej trate a celé Slovensko mu držalo palce.

Matej Tóth je totiž úradujúci majster sveta v chôdzi na túto vzdialenosť a očakávania tak boli právom obrovské. Pred štyrmi rokmi v Londýne navyše skončil len tesne za medailovými priečkami, konkrétne na piatom mieste a určite tak bol plný odhodlania tento výsledok vylepšiť. Po prvej polovici pretekov, teda po 25 kilometroch, bol na čele francúzsky chodec Yohann Diniz s časom 1:49:31 hod. Matej Tóth so svojimi konkurentmi za vedúcim Francúzom zaostávali o 1:40 minúty a všetko tak bolo otvorené, aj keď skutočný súboj sa začína až 15 kilometrov do cieľa.

Vedúci Yohann Diniz navyše po 30. kilometri akoby začal strácať tempo, na chvíľu dokonca zastavil a Kanaďan Dunfee ho dohnal, čiže na čele sme zrazu mali hneď dvoch chodcov. Po 35 kilometroch však Francúz už mierne nestíhal a na čelo sa dostal práve kanadský chodec, 10 sekúnd za ním bol Diniz a 14 sekúnd za vedúcim závodníkom už bola skupinka aj s naším Matejom Tóthom! Netrvalo dlho a Diniz bol dostihnutý Matejovou skupinkou, no legendárny francúzsky chodec si zaslúži veľký obdiv. Ešte keď bol na prvom mieste, dostal kŕče, kanadský chodec ho dohnal, chvíľu tak išiel s ním, až sa prepadol k skupinke s Matejom Tóthom, následne odpadol od vyčerpania, musel byť ošetrovaný, no o chvíľu sa postavil na nohy a pokračoval v preteku. Klobúk dole za bojovnosť.

Aj po 40 kilometroch sme mali na čele iného muža, tentoraz to bol Jared Tallent z Austrálie s časom 2:56:54, na ktorého strácali z druhého miesta Hirooki Arai  z tretieho Matej Tóth len pár sekúnd. Výkon nášho reprezentanta neustále gradoval, najskôr sa dotiahol na druhého Japonca, aby po chvíli sa aj od neho dokázal odpútať. Po 45 kilometroch bol stále na čele Jared Tallent, no na druhom mieste so stratou 22 sekúnd bol už náš Matej, na ktorom bolo vidieť plno odhodlania získať pre Slovensko tretí kov z tohtoročnej olympiády.

S blížiacim sa koncom Matej išiel naozaj výborne, sekundu po sekunde sťahoval náskok Tallenta a ja som sa taktiež zahral na nášho reprezentanta a začal od nervozity chodiť po izbe. Po pár minútach bol Matej Tóth už dokonca priamo za Austrálčanom, takmer okamžite sa aj dostal pred neho a začal sa boj o zlatú medailu! Výkon Mateja Tótha sa naozaj ťažko opisuje slovami, za svoj bojovný výkon si zaslúži obrovský obdiv a keďže sa už na neho nikto nechytal, vyhráva tak pre Slovensko zlatú medailu!

 
GRATULUJEME A ĎAKUJEME!
 


Späť
Zdieľať
Diskusia