Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2016, 15:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mosty lásky: Romantická tradícia alebo len ničenie verejného majetku?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Symbolický zvyk môže niekedy prerásť do nepríjemných rozmerov.

Mosty lásky a s nimi spojené tradície možno nájsť takmer v každej svetovej metropole. Tisícky ľudí si zamknú zámok na most a kľúčik hodia do rieky v nádeji, že ich láska potrvá večne. Na Slovensku to však funguje trošku odlišnejšie a u nás zrejme aj zámok lásky môže ohroziť život.

Pôvod tradície zamykania lásky nie je úplne jasný, zrejme aj preto si ho privlastňujú viaceré krajiny. Mnohí ľudia hovoria o Ázii, kedže rôzne rituály lásky sa k Veľkému čínskemu múru viažu už oddávna. Tam sú však zámky pripevnené na veľkej červenej ozdobnej reťazi, ktorá múr lemuje. Iní fandia Srbsku, ktorí argumentujú ich ľudovou piesňou, kde sa tento zvyk spomína.

Najznámejší medializovaný most lásky je jednoznačne Pont des Arts, ktorý bol pre milencov tak populárny, že za niekoľko rokov na neho navešalo neuveriteľných 700-tisíc zámkov. Hmotnosť mosta sa tak zvýšila o nepríjemných 45 ton, čo vážne ohrozilo statiku a Paríž všetky zámky odcvakol. Dnes by si za umiestnenie zámku na akýkoľvek parížsky most zaplatil mastnú pokutu.

Mosty lásky: Romantická tradícia alebo len ničenie verejného majetku?
Zdroj: wikimedia


Podobný problém mal aj Rím na moste Ponte Milvio, zámky odtiaľ však skončili v múzeu. Iné mestá to tiež nemajú ľahké, no riešia to ústretovou cestou. Napríklad taká Moskva "zasadila" na nábrežie a mosty takzvané "stromy lásky", kovové konštrukcie, ktoré po navešaní zámkov vyzerajú ako farebné stromy. Snaží sa tak zabrániť, aby ľudia vešali zámky na zvyčajné miesta, odkiaľ sa ťažko odstraňujú. Tu ak sa strom zaplní, jednoducho ho "oberú". Zaujímavý nápad.

Mosty lásky: Romantická tradícia alebo len ničenie verejného majetku?
Zdroj: ara.cz

Niektoré slovenské mestá však tak ústretové nie sú, napokon, všade na to majú iný názor. V Bratislave bola doteraz v obľube lávka nad promenádou, prednedávnom sa však medzi bratislavské mosty zaradil aj Starý most, ktorý si ihneď našiel miesto v srdciach Bratislavčanov. A aj tých zamilovaných. Už o pár dní sa na moste vyskytlo zopár zámkov, dnes ich je už vyše štyristo a obyvatelia hlavného mesta len pohoršene zazerajú.

Horšia situácia je v Košiciach. Tam síce mesto v ústrety vyšlo, no nesprávnym smerom. Na Valentína 2013 bolo prehlásené, že most je záujemcom k dispozícii a prvá stovka dokonca dostala aj zdarma zámok. V metropole východu je však malý problém - most lásky v Košiciach nevedie ponad rieku. Križuje totiž štvorprúdovú cestu, na ktorú sa kľúčiky zo zámkov veselo hádžu - to už malo za následok dopravnú nehodu a vysoký počet poškodených čelných skiel.


A aký je na tento zvyk tvoj názor? Ide o nádherný romantický zvyk, poškodzovanie majetku a ničenie atmosféry mesta alebo má len skrátka všetko svoje medze? Faktom je, že poslednou dobou sa zámky rozširujú na atypické miesta, napríklad zábradlia schodov alebo dokonca poklopy kanálov. Láske ani vážne nič nebráni.

Anketa:
Čo si myslíš o zámkoch kade-tade po meste?
Je to milé, nevadí mi to.
Malo by sa vytýčiť jedno miesto, kam by sa to vešalo.
Otras.
Je to milé, nevadí mi to.
39 %
225 Hlasov
Malo by sa vytýčiť jedno miesto, kam by sa to vešalo.
49 %
281 Hlasov
Otras.
12 %
72 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia