Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2016, 12:08
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mi Notebook Air je prvý laptop od Xiaomi. Čínska novinka má nielen povedomý názov, ale aj samotný dizajn

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Pripravte sa, prichádza kombinácia MacBooku Pro a jeho tenšej verzie Air.

Ak by som náhodou dostal za úlohu ukázať prstom na najkvalitnejšie kópie populárnych elektronických zariadení s logom nahryznutého jabĺčka, bez akéhokoľvek váhania to budú produkty od spoločnosti Xiaomi. Každý človek so zdravým zrakom totiž veľmi dobre vie, aká je realita, a preto nás ani príliš neprekvapuje, že jej prvý prenosný počítač môže niekomu až príliš nápadne pripomínať MacBook z portfólia Apple. Teda skôr akúsi jedinečnú kombináciu modelu Pro a Air, kde sa čínsky výrobca nechal inšpirovať aj pri vymýšľaní spotrebiteľského názvu, ktorý znie Mi Notebook Air

V prvom rade stojí za zmienku, že včerajšie fotografie vrátane niekoľkých uniknutých špecifikácií neboli žiadny hoax a ani nič podobné. Z času na čas začne internetom kolovať niečo, čo nám odhaľuje časť očakávanej novinky, no keďže ešte neprebehlo oficiálne predstavenie, málokto považuje špekuláciu za dôveryhodný zdroj informácií. Ak ale dokážete efektívne filtrovať správy zo zahraničných tech webov, o nadchádzajúcom produkte sa čo-to dozviete ešte pred samotným príchodom. A to isté platí aj o čerstvom Xiaomi notebooku a jeho kontroverznom dizajne, ktorý poznáme už od včera.

Celokovový Mi Notebook Air príde na pulty obchodov v dvoch veľkostne rozdielnych verziách - väčšia ponúka 13,3-palcový a tá menšia zase 12,5-palcový displej s Full HD rozlíšením či skutočne tenučkými rámikmi. Po softvérovej stránke ho poháňa operačný systém Windows 10 a na bokoch elegantnej konštrukcie nájdeme už viackrát spomínaný USB Type-C port. Na výber sú dve farebné prevedenia (zlaté, strieborné), pričom cenovka za veľkú verziu dosahuje iba 750 amerických dolárov, čo pre nás znamená približne rovnakú sumu v eurách.

Mi Notebook Air je prvý laptop od Xiaomi. Čínska novinka má nielen povedomý názov, ale aj samotný dizajn
Zdroj: Xiaomi

13,3-palcový model sa môže pochváliť naozaj kompaktným telom, ktoré je tenšie a dokonca aj ľahšie ako populárny MacBook Air. Hrúbka dosahuje iba 1,5 cm a váha 1,28 kilogramu. A aj napriek tomu je v útrobách vybavený naozaj dobrým hardvérom, kde nechýba ako procesor Intel Core i5-6200U s taktom 2,7 GHz, tak ani grafická karta NVIDIA GeForce 940MX (1 GB GDDR5 RAM) alebo 256 GB SSD disk vrátane SATA slotu na dodatočné rozšírenie úložiska. Zoznam technických špecifikácií ďalej dopĺňa 8 GB operačná pamäť RAM (DDR4), 2x USB 3.0, HDMI port, špičkové AKG reproduktory a 40 Wh batéria s rýchlym nabíjaním, ktoré jej za 30 minút doplní až 50% kapacity. Výdrž na jedno nabitie sa podľa slov výrobcu pohybuje okolo deviatich hodín.

Len 1,3 cm hrubá konštrukcia menšej verzie váži 1,07 kg. 12,5-palcový model má však i trošku slabšiu hardvérovú výbavu, kde sa nachádza menej výkonný procesor Intel Core M3, 4 GB RAM, SSD disk s 128 GB kapacitou, jeden USB 3.0 a jeden HDMI port. Rovnako sa musíme zmieriť s integrovanou grafikou, takže žiadne náročné herné tituly. Výdrž v tomto prípade mierne narástla, a to o 2 hodiny. Za tento dostupnejší kúsok zaplatíme niečo cez 500 dolárov.

Dostupnosť je ohlásená na 2. august, avšak iba pre čínsky trh. O globálnej dostupnosti zatiaľ nevieme žiadne bližšie informácie, no je možné predpokladať, že vďaka niekoľkým e-shopom s kategóriou Xiaomi nebude dovoz do Európy žiadna veľká komplikácia.

Anketa:
Páči sa ti Mi Notebook Air od Xiaomi?
Áno
Nie
Áno
89 %
1300 Hlasov
Nie
11 %
157 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia