Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2016, 19:52
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Peter Sagan zakončil Tour de France úžasným 2. miestom v kráľovskej etape. Po piatykrát v rade vyhral súťaž o zelený dres!

ŠPORT PETER SAGAN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Tourminátorovi chýbali k prvému veľkolepému triumfu na Champs-Elysées len centimetre. Aj tak sa však s tohtoročnou Tour de France lúči vo veľkom.

Peter Sagan je svetový fenomén, jeden z najobľúbenejších a najlepších cyklistov na svete, nakoniec, stále sa bavíme o úradujúcom majstrovi sveta. Rodák zo Žiliny mal celkom úspešnú sezónu, získal mnoho etapových triumfov a bodov do UCI rebríčka, ktorému momentálne kraľuje, rovnako ako World Tour rebríčku, čo sa nezmení ani po Riu. Na tohtoročnej Tour de France Peter opäť dvíhal divákov pri televíznych obrazovkách zo sedačiek a najmä Slovákom spôsobil neuveriteľné množstvo zajasaní a radosti. 3 etapové víťazstvá, dvakrát 2. miesto, trikrát 3. miesto, jedenkrát 4. miesto a jedenkrát 6. miesto, to sú neuveriteľne skvelé výsledky. Sagan bol aj držiteľom žltého trička v súťaži o celkové poradie a až na pár etáp vlastnil takmer celú tour aj tričko zelené. V bodovacej súťaži pritom vytvoril nový rekord, keď prekonal ten minuloročný, ktorý patril jemu samotnému.

Navyše získal ocenenie najagresívnejšieho jazdca celej Tour, a to asi úplne zaslúžene. Množstvo únikov, pozícií na stupni víťazov a pomoc celému tímu, obzvlášť Romanovi Kreuzigerovi, ktorý aj vďaka nemu skončil na 10. mieste v celkovom poradí. Obaja cyklisti si poriadne pomáhali, touto cestou im teda spoločne gratulujeme, aj keď niet pochýb o tom, komu gratulujeme viac. Peter Sagan vyhral bodovaciu súťaž o zelený dres piatykrát po sebe a je už len jedno víťazstvo za legendárnym Erikom Zabelom, ktorého s najvačšou pravdepodobnosťou budúci rok prekoná. Tento rok túto súťaž vyhral s rekordným počtom bodov - 470 a taktiež s neuveriteľným náskokom pred druhým Kittelom - 242 bodov.


Záverečná etapa sa niesla v pokojnom duchu, veľkú smolu mal Coquard, ktorý kilometer a pol pred koncom pre technické problémy zaostal a náš Tourminator tak mal o jedného veľkého konkurenta menej. Nádeje boli teda veľké, stále bolo však Peťove víťazstvo menej pravdepodobné. Bohužiaľ, Peter Sagan to nakoniec nedokázal, keď mu chýbalo len skutočne málo. Kebyže je tá páska o niečo ďalej, zrejme by sa to podarilo, na keby sa však nejazdí, no aj tak ide o bravúrny výkon a ďalšiu skvelú etapu. Rovnako ako v roku 2012, aj tentoraz skončil druhý. Narozdiel od Cavendisha ho však dnes prekonal Nemec André Greipel, ktorý si tak zopakoval minuloročné víťazstvo. Petrovi za skvelé výkony v doterajšom priebehu sezóny ďakujeme a gratulujeme k celkovým úspechom nielen na Tour de France. Želáme príjemný oddych a podarenú prípravu na Olympiádu a neskoršie majstrovstvá sveta. Tohtoročná Tour ponúkla skvelé momenty a potešila najmä slovenských fanúšikov. Najlepším jazdcom celkovej klasifikácie do 25 rokov sa stal Brit Adam Yates, celkovým víťazom je Chris Froome, no a bodkovaný dres získal Rafal Majka. Ako hodnotíte jednotlivé výkony cyklistov a hlavne Petra Sagana? A kam myslíte, že budú jeho kroky smerovať v ďalšej sezóne?

Späť
Zdieľať
Diskusia