Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2016, 2:17
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Jedna cigareta skracuje život o 11 minút, tvrdia britskí vedci

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedci z Bristolu odhalili zaujímavé zistenia.

To, že fajčenie škodí zdraviu, je všeobecne známy fakt. Niekto mu prikladá väčšiu váhu, niekto, naopak, si pravdivosť tohto tvrdenia nechce pripustiť. Nie je však žiadnym tajomstvom, že u ľudí, ktorí v minulosti pravidelne fajčili, sa v oveľa väčšej miere prejavujú poruchy v rámci dýchacích ciest. Za zmienku stoja najmä chronická obštrukčná choroba pľúc, ktorá sa prejavuje chronicky zvýšeným odporom a sťaženým prúdením vzduchu v dýchacích cestách a nádorové ochorenia, z ktorých najčastejší je bronchogénny karcinóm, typ zhubného nádoru postihujúci oblasť priedušiek a pľúc. Je potrebné podotknúť, že 85 - 90% všetkých onkologických pacientov s týmto, prípadne podobným typom ochorenia sú fajčiari - bývalí aj súčasní. 
 
Zistenia pochádzajú od britských vedcov z univerzity v Bristole. Podľa nich fajčenie jednej cigarety skracuje život človeka o približne 11 minút. Ako prišli k takejto hodnote? Nuž, musíme trocha zapojiť matematiku. Štatistiky ukazujú, že priemerný fajčiar v kategórií od 17 rokov (najčastejší vek, kedy človek s fajčením začne) do 71 rokov (najčastejší vek smrti u fajčiara) vyfajčí za deň tri štvrtiny krabičky cigariet denne, čo činí 5772 kusov cigariet ročne a tým pádom 311 688 cigariet počas života. Ďalšie údaje nám ukazujú, že fajčiari sa v priemere dožívajú približne o 6 a pol roka menej ako nefajčiari. 6 a pol roka = 3 418 560 minút. Ak tento údaj vydelíme počtom vyfajčených cigariet za život, dostaneme zaokrúhlene číslo 11, teda 11 minút na jednu cigaretu.  
 
Samozrejme, nasledujúce výsledky je opäť potrebné brať s určitou rezervou a uvedomiť si, nech si každý tvrdí, čo chce, že cigarety nemajú a ani nikdy nemali pozitívne účinky na ľudské zdravie. A je úplne jedno, či účinnou látkou je nikotín, tetrahydrokanabinol (THC, účinná látka obsiahnutá v marihuane), prípadne čokoľvek iné. Taktiež nám je jasné, že zvyk je železná košeľa a že každý človek má právo na to, aby si o svojom zdraví rozhodoval sám. Tento výskum, rovnako ako všetky prechádzajúce, demonštrujú kľúčovú ideu - fajčenie nášmu organizmu škodí. A napriek vedeckému a technickému pokroku, stále sme ešte len niekde na pol ceste k odhaleniu skutočnej pravdy. Na záver dodávame, že spomínaný výskum sa objavil v renomovanom magazíne U.S. National Institutes of Health’s National Library of Medicine
 
Späť
Zdieľať
Diskusia