Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2016, 2:05
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Notebook s 8-hodinovou výdržou za 90 €? Stačí vám k nemu výkonný smartfón s Androidom

TECH
Uložiť Uložené

Kickstarter s ďalšou skvelou kampaňou.

Crowdfunding sa po rokoch fungovania osvedčil ako skvelá možnosť zviditelniť sa a získať dostatočne veľké finančné prostriedky pre rozbeh nemalých projektov. Samozrejme, častokrát sa Kickstarter či Indiegogo zneužili a aj napriek plne zaplatenému projektu sa predobjednávky nikdy nedostali k ich majiteľom. V tomto prípade to však vyzerá, že sa pozeráme na skvelý kúsok techniky vhodný pre tých, ktorým by stačil hardvérový výkon androidového telefónu a zároveň chcú maximálne využívať možnosti Androidu ako operačného systému na prácu a zábavu na veľkom displeji.

Superbook, ako ho vývojári pomenovali, je veľmi nezvyčajný notebook pre nie zrovna bežného užívateľa. Skladá sa totiž z batérie, displeja, klávesnice a touchpadu. Žiadny procesor, operačnú pamäť ani grafickú kartu či pevný disk v ňom nehľadajte. Poslúži totiž ako externý monitor spolu s prislúchajúcim fyzickým ovládaním. Ovládate ho plnohodnotný multidotykovým touchpadom a qwerty klávesnica so špecifickými androidovými tlačidlami (domov, späť a podobne). Výkon prenáša cez pribalený kábel a teda okamžite po pripojení telefónu k notebooku a spustení bezplatnej aplikácie Andromium, ktorú môžete vyskúšať na ktoromkoľvek externom displeji s pripojenou klávesnicou, sa naštartuje beta-verzia samostatného operačného systému. 

Notebook s 8-hodinovou výdržou za 90 €? Stačí vám k nemu výkonný smartfón s Androidom
Zdroj: www.kickstarter.com

Konštrukčne sa radí Superbook medzi menšie laptopy, totiž ponúkne len 11,6-palcový displej s HD rozlíšením 1366 x 768 pixelov. Je však pravdepodobné, že v budúcnosti pribudne i FULL HD. S váhou 0,9kg a maximálnou hrúbkou 1,8 cm sa tak stane skvelým spoločníkom aj počas cestovania. Perfektným parametrom je výdrž batérie. Až 8 hodín dokážete pracovať na takmer plnohodnotnom počítači. Zároveň poslúži Superbook ako externá batéria, keďže hne'd po pripojení začne váš smartfón dobíjať.

Minimálne požiadavky na smartfón sú Android 5.0 a vyšší, dvojjadrový procesor, 1,5GB pamäte RAM a 25MB voľného miesta. Po niekoľkých dňoch od začiatku kampane sa štúdiu Andromium Inc. podarilo vyzbierať 527 562€, pričom podporovať a zároveň predobjednávať laptop môžete v čase písania článku ešte 27 dní. Pri objednávke na Slovensko si k samotnej cene 90€ pripočítajte 36€ za dopravu a ďalšie poplatky. Balík v rukách môžete očakávať vo februári budúceho roku.  

Notebook s 8-hodinovou výdržou za 90 €? Stačí vám k nemu výkonný smartfón s Androidom
Zdroj: www.kickstarter.com
Notebook s 8-hodinovou výdržou za 90 €? Stačí vám k nemu výkonný smartfón s Androidom
Zdroj: www.kickstarter.com
Anketa:
Považujete Superbook za zbytočnosť?
Áno
Nie
Áno
37 %
278 Hlasov
Nie
63 %
464 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia