Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2016, 17:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Čadci vznikol 3D priechod pre chodcov. Jednoduchá geometria zmätie množstvo vodičov

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vynikajúci nápad v praxi.

V Čadci na severe Kysúc vznikol nový priechod pre chodcov, trošku iný, ako tie ostatné. Tento je totiž namaľovaný spolu s 3D efektom. Vďaka nemu sa z pohľadu vodiča zdá, že z asfaltovej cesty pruhy vystupujú, tvoria prekážku na ceste a vodič následne automaticky spomalí, kedže si najprv nie je istý tým, čo vidí. Priechod je namaľovaný pri základnej škole na Rázusovej ulici a vodiči pri ňom skutočne jazdia pomalšie ako doteraz, pravdepodobne ich priechod zaskočí a na chvíľu neveria vlastným očiam.

Pritom ide iba o rafinovanú geometriu. O jej spracovanie sa postarala dvojica architektov, Matej Babuliak a František Radačovský, ktorí si najprv pozreli na internete videá na inšpiráciu, potom obaja vybrali správne farby a o dva dni bol nový priechod pre chodcov na svete. V prípade veľkého úspechu, ktorý sa však už teraz deje, plánuje mesto Čadca umiestniť podobné priechody do okolia viacerých základných a materských škôl.

V Čadci vznikol 3D priechod pre chodcov. Jednoduchá geometria zmätie množstvo vodičov
Zdroj: nasekysuce.sk
V Čadci vznikol 3D priechod pre chodcov. Jednoduchá geometria zmätie množstvo vodičov
Zdroj: zilinak.sk
Anketa:
Myslíš si, že je tento spôsob bezpečnejší ako klasické priechody?
Áno!
Nie.
Áno!
70 %
1237 Hlasov
Nie.
30 %
539 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia