Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2016, 17:32
Čas čítania 0:00
Lucia Čakyová

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli. Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)

REFRESHER FACEBOOK GOOGLE
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme mladého Slováka, ktorému sa podarilo to, o čom sa mnohým môže iba snívať - stážoval v top svetových firmách.

Refresher ti opäť prináša rozhovor s mladým a úspešným Slovákom. Volá sa Jozef Marko, má 21 rokov a pochádza z Martina. Už v tomto mladom veku sa môže pochváliť pracovnými skúsenosťami, aké má len málokto. V osemnástich rokoch bol na stáži v Googli v Krakove. O rok neskôr sa dostal na stáž v centrále Facebooku, ktorá sa nachádza v kalifornskom Menlo Parku. Áno, čítaš správne. Počas strednej školy s kamarátom vyvinul mobilnú hru. To všetko vďaka svojmu nesmiernemu talentu a vášni k informatike. Ak si prečítaš rozhovor s Jozefom až do konca, dozvieš sa napríklad, že sa osobne stretol so zakladateľom Facebooku Markom Zuckerbergom. Ďalej sa dočítaš o jeho ceste do centrály Facebooku a ako to v nej vyzerá alebo kde vidí seba v blízkej budúcnosti. Nebudeme prezrádzať viac, sprav si pohodlie a vychutnaj si rozhovor plný zaujímavých informácií.

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Ahoj Jozef. Začneme u nás už tradičnou otázkou. Mohol by si sa predstaviť čitateľom Refresheru, ktorí ťa nepoznajú?
Ahoj. V skratke som obyčajný chalan zo Slovenska, ktorý bol v osemnástich rokoch na stáži v Googli, v devätnástich vo Facebooku. Na konci strednej školy som reprezentoval Slovensko na Medzinárodnej olympiáde v informatike (IOI) v Austrálii. Počas strednej školy som vyvinul s kamarátom mobilnú hru Tap & Drag (Android, iOS). Snažím sa posúvať dopredu, rešpektovať ostatných a stále sa vzdelávať. Momentálne končím Matematickú informatiku na Masarykovej Univerzite v Brne.

Odporúčané
Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať 15. júla 2023, 9:30

Prezraď nám, ako si sa dostal k štúdiu informatiky? Kedy si zistil, že sa chceš venovať práve tomuto odboru?
Na prekvapenie, počítač som mal ako posledný z mojej triedy, niekedy okolo dvanástich. Práve preto, že som na neho tak dlho čakal, som si ho tak zamiloval. Informatika ma veľmi baví, nakoľko je to taká matematika v praxi - programovanie, algoritmy. Je to veľmi kreatívne. Baví ma sledovať, ako z ničoho vytvorím niečo.

Prejdime rovno k otázke, ktorá bude čitateľov zaujímať asi najviac. Ako si sa dostal k stáži v centrále Facebooku?
To začína už na stáži v Googli. :) Tam som sa spoznal s jedným Egypťanom Salemom, ktorý mal ďalší rok na pláne stáž vo Facebooku. Preposlal tam aj môj životopis. Ich životopis zaujal a zorganizovali niekoľko online pohovorov. Po ich úspešnom zvládnutí ma pridelili do tímu Facebook Pages. :) Nanešťastie, so Salemom sme sa vo Facebooku už nestretli, nakoľko situácia v Egypte je veľmi zlá. Salem sa dostal do väzenia.


Čo bolo tvojou náplňou práce?
Pracoval som v Pages tíme, konkrétne Global Pages. Globálne stránky sú špeciálne stránky pre firmy, ktoré míňajú veľa $$$ na reklamu na Facebooku, ako napríklad Coca-Cola. Aby nemusela mať samostatnú stránku pre každú krajinu, má len jedinú, pod ktorú spadajú tie lokálne a celkový počet like-ov sa sčítava. Ja konkrétne som menil architektúru a návrh kódu, nakoľko bol veľmi zastaralý. Aby bol bezpečnejší a ľahšie upravovateľný pre budúce použitie.

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.


Podobné veľké top spoločnosti sú známe tým, že sa ukážkovo starajú o svojich zamestnancov a poskytujú im rôzne benefity. Ako teda vyzeral tvoj život v centrále Facebooku? Starali sa tam o teba ako v bavlnke?
Počas stáže sme mali niekoľko eventov. Išli sme do zábavného parku, aquaparku alebo skúšať vodné športy na jazere. Taktiež Facebook organizuje Facebook Intern Summer Fest pre všetkých stážistov, ktorý pozostáva z veľa odľahčujúcich aktivít podobných tým, aké nájdeme u nás na jarmoku.
Vo voľnom čase môžete hrať ping pong, biliard, stolný futbal, šach alebo ísť do posilky. V piatky napríklad býva in-line hockey, v iný deň zase futbal. K životu patrí aj niekoľko reštaurácií v rámci kempusu - zamestnancom ponúkajú jedlo zadarmo.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Tipujem, že sa ťa na toto pýtajú dosť často, ale musíme aj my. Stretol si sa osobne s Markom Zuckerbergom? Prípadne prišiel si do kontaktu aj s inými významnými osobnosťami z IT sektora?
Marka Zuckerberga som stretol niekoľkokrát. :) Často mal rôzne prednášky o novinkách vo firme alebo špeciálne Q&A pre stážistov. Mark Zuckerberg verí v myšlienku Open Space, tzn., že nikto nemá vlastnú kanceláriu a väčšina budov je jeden veľký otvorený priestor, kde sú náhodne umiestnené pracovné stoly. Niekoľkokrát som ho pri ňom aj videl pracovať. Taktiež jeho meetingy sú vo veľkej presklenej miestnosti nazývanej (Markovo) akvárium.
Inak som bol na prednáške zakladateľa Instagramu Mike Kriegera, zakladateľa WhatsAppu Ukrajinca Jana Kouma a taktiež veľmi zábavného 23-ročného foundera Oculus Rift Palmera Luckeyho, s ním som sa rozprával aj osobne.


Pred Facebookom si teda stážoval v Googli v Krakove. Čo bolo tvojou náplňou práce tam?
V Googli bol môj projekt dosť vedecký. Obidvaja moji manažéri mali titul PhD., projekt bol v oblasti Machine Learningu (Strojového učenia). Mojou úlohou bolo naimplementovať a otestovať niektoré zmeny, aby bol algoritmus rýchlejší a presnejší. Testovanie mohlo trvať aj celú noc. :) Snažili sme sa predikovať pravdepodobnosť, že užívateľ urobí konkrétnu akciu.

Jozef s európskymi stážistami na stretnutí v Zürichu

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Vieš porovnať tieto dve určite úžasné pracovné skúsenosti? Páčilo sa ti viac vo Facebooku alebo v Googli?
Obidve skúsenosti majú niečo do seba. Office v Krakove bol oveľa menší, v Kalifornii to bol rovno obrovský headquarter. V Krakove som poznal veľmi dobre všetkých stážistov, bolo nás len dvanásť. V Kalifornii som zase pocítil Silicon Valley a Ameriku na vlastnej koži. Obidve boli absolútne úžasné, ťažko zhodnotiť čo bolo lepšie. :)

Môžeš nám prezradiť, ako vyzerá taký pohovor pre Google a Facebook? Určite to nie je nič jednoduché...
Väčšina otázok je algoritimických. Pohovory sú robené samotnými zamestnancami. Ich feedback potom zhodnotí komisia a dá záverečné rozhodnutie. Na začiatku sa interviewer predstaví a priblíži svoju pozíciu, potom sa ide hneď programovať. Programujem cez nejaký online live editor, takže okamžite vidí, čo presne píšem. Počas procesu opisujem svoje myšlienky a dokazujem, že moje riešenie problému je korektné a rýchle. Nakoľko som sa na Medzinárodnú olympiádu v informatike dostal práve vďaka algoritmom, väčšinou sú pre mňa takéto pohovory veľmi prirodzené.

Odporúčané
Myslia si o nás, že sme hlúpi? Klamlivá reklama je rakovina mobilných hier Myslia si o nás, že sme hlúpi? Klamlivá reklama je rakovina mobilných hier 4. januára 2023, 17:30

Mal si popri stáži v Menlo Parku možnosť užiť si trochu Ameriku alebo to bolo len o práci?
Počas stáže sa väčšinou dosť cestuje, čas na to je počas víkendov a sviatkov. :) Precestovali sme štyri americké štáty: Kaliforniu, Nevadu, Arizonu a Utah. V Kalifornii sme sa boli pozrieť na Sequoia National Park s najväčšími stromami na svete. V Nevade sme skočili do Las Vegas, avšak ja som ešte nemal 21, takže to bola skôr taká obhliadka. :) Antelope Canyon v Arizone bol naozaj úžasný, mne sa páčil dokonca viac než Grand Canyon. :)

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Čo by si odporučil mladým ľuďom, ktorí sa chcú tiež venovať informatike?
Odporučil by som im nebáť sa, určite neobanujú. Začať už pri strednej škole. Výborne je venovať sa nejakým súťažiam ako OI (www.oi.sk) alebo Korešpondenčný seminár z programovania (www.ksp.sk). Mať nejaké vlastné projekty. Príležitostí v IT je mrakom, predovšetkým pre dievčatá.

Máš nejaký vzor v oblasti IT, ktorý ťa motivuje a inšpiruje?
V poslednej dobe som si obľúbil práve Marka Zuckerberga. Veľmi sa mi páči ako behá za indickými, čínskymi a pod. vládami a podporuje organizáciu internet.org, ktorá sa snaží sprostredkovať internet pre každého. V súčasnosti má internetové pripojenie len jeden z troch ľudí na Zemi. :(

V oblasti algoritmov je mojím vzorom Michal Forišek, PhD. z Univerzity Komenského, ktorý zastrešuje OI a KSP a aj vďaka nemu a tímu z KSP som sa dostal tam, kde som.

Naša stránka je naozaj širokospektrálna. Prezraď nám, čo ty a filmy a seriály? Zaujali ťa nejaké v poslednej dobe? Akú hudbu by sme našli v tvojom playliste?
Priznám sa, že moc na filmy a seriály nemám čas. Čo si ale určite nenechám ujsť je Game of Thrones. :) Taktiež mám rád seriál Suits. Z filmov ma nič extra nezaujalo. S priateľkou sme nedávno boli v kine na Me Before You a plánujeme zhliadnuť Zootopiu. Hudbu mám rád prakticky všetku. Nemám moc rád rádia, preferujem, čo mi naservíruje Spotify. Milujem iOS Spotify tablet appku. Ocovi sa páči tiež, tak máme Family Premium Pack. :)


Ako vyzerá tvoj život teraz? Máš ešte nejaké plány na leto?
V júli plánujeme cestovať s priateľkou. Pred pár mesiacmi som odmietol full-time ponuku od Microsoftu v Kodani. Od augusta plánujem startup-ovať s mojím bratrancom, ktorý už má nejaké skúsenosti s podnikaním, nakoľko je o dva roky starší.

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Čo robíš vo voľnom čase? Máš aj nejaké iné záľuby okrem informatiky?
Milujem cestovanie a samovzdelávacie knihy. Medzi športami obľubujem tenis. Vždycky si rád pozriem nejaký Ted Talk alebo zbehnem na motokáry. :) Do budúcnosti si plánujem vytvárať viac voľného času, avšak teraz ešte nie. :)

Odporúčané
KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? 31. decembra 2022, 14:00

Kde sa vidíš o niekoľko rokov? Plánuješ odísť do zahraničia alebo si vieš predstaviť svoj život aj na Slovensku?
S bratrancom zvažujeme prechod na Ukrajinu, sú tam nižšie náklady vo všetkých oblastiach. Kde by som chcel žiť ešte neviem, moja priateľka je zo Sichuanu v Číne a pracuje na Malte. Veľmi sa mi páčila Austrália. :) Slovensko je určite jedna z možností, avšak momentálne nemôžem zniesť korupčný systém na Slovensku. Myslím si, že to veľmi demotivuje čestných ľudí, ktorí chcú zlepšiť veci k lepšiemu.

Sleduješ stránku Refresher?
Áno, z času na čas. Páči sa mi, že je iná než ostatné, čo poznám a je tam mix všetkého možného. :)

Ďakujeme ti veľmi pekne za rozhovor. Na záver môžeš niečo odkázať čitateľom našej stránky.

Robte tak, ako myslíte, že je správne. Zároveň buďte otvorení novým názorom. :) Buďte šťastní. :) Peniaze nie sú všetko, robte to, čo vás baví. :) Ďakujem aj ja veľmi pekne za rozhovor.

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.
Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Jozef spolu s priateľkou cestou na chorvátsky Brač

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.
Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Jozef si počas stáže vo Facebooku našiel čas aj na cestovanie po USA. Na fotografii sa nachádza pri Lake Tahoe so skupinou slovenských stážistov

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.
Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Jozef Marko reprezentoval Slovensko aj na Medzinárodnej olympiáde v informatike v Austrálii

Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.
Jozef má len 21 rokov a už stážoval v centrále Facebooku aj v Googli.  Aká bola jeho cesta za úspechom? (Rozhovor)
Zdroj: Archív J.M.

Ak ťa Jozef zaujal a chceš sledovať kam povedú jeho ďalšie kroky, nezabudni ho sledovať na Instagrame, Facebooku či LinkedIne.

Poznáš zaujímavých Slovákov alebo Čechov, ktorí by sa mohli objaviť v ďalšom článku? Neváhaj a pošli nám kontakt na mail [email protected]. Ďakujeme.

Späť
Zdieľať
Diskusia