Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2016, 10:33
Čas čítania 0:00
Alis

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?

MÓDA
Uložiť Uložené

Deti vychovávala už od 22. rokov, nevyštudovala žiadnu dizajnérsku školu a aj tak sa jej podarilo uspieť vo svete módy.

Aj ty túžiš po úspechu a niekedy rozmýšľaš ako na to? Recept na úspech neexistuje, ale život prináša rôzne príležitosti. Vivienne Westwood sa chytila šance, podarilo sa jej uspieť a nebol to vzostup, pád a zabudnutie. Vivienne je ako módna návrhárka a aktivistka činná už 45 rokov a stále má vďaka svojmu talentu, osobnosti a presvedčeniu čo povedať.


Vivienne Westwood sa narodila v Anglicku ako Vivienne Isabel Swire. Písal sa 8. apríl 1941. Pochádza zo skromnej rodiny, jej otec bol obuvník a matka pomáhala živiť rodinu vďaka práci v miestnej továrni na bavlnu. Vivienne navštevovala gymnázium. Keď mala 17 rokov, presťahovali sa s rodinou do Londýna. Začala študovať v škole umenia na Harrow School of Art, ale odišla po prvom semestri. Mohli za to stereotypy, v ktorých vyrastala. Žila totiž v predsudku, že robotnícke dievča ako ona si nemôže zarobiť v umeleckom svete. Nastúpila preto do práce v továrni a po čase sa prihlásila na učiteľské štúdium. Po skončení štúdia učila na základnej škole a počas tohto obdobia vyrábala vlastné šperky, ktoré predávala v stánku. V roku 1962 sa zoznámila s Derekom Westwoodom, učňom v továrni na vysávače Hoover. Zobrali sa a narodil sa im syn Benjamin. Vyzeralo to na celkom normálny, ničím nerušený život. Problém ale bol, že Vivienne si už od začiatku nebola istá, či je svadba s Derekom dobrý nápad. Pravdepodobne len robila to, čo sa od nej ako od slušného dievčaťa očakávalo. Nevedela síce presne čo chce, ale vedela, že v manželstve s Derekom to nenájde, a preto sa ho krátko po narodení syna rozhodla opustiť.

 
Neskôr, keď Vivienne stretla študenta umenia Malcolma McLarena, jej život sa zmenil. Malcolm jej ukázal nový svet - svet umenia a slobody. „Som zaviazaná Malcolmovi za to, že mi otvoril dvere“, vyjadrila sa. „Bolo to akoby poznal úplne všetko, čo som v tom období potrebovala“. Malcolm bol ten, kto ju nakopol k akcii. Ukázal jej, čo všetko sa dá dokázať a doprial jej, aby snívala. Pri ňom konečne cítila, že žije. Majú spolu druhého syna Josepha Corré. Všetko vyzeralo super, až na jednu vec - Malcolm nebol dobrý otec. K synovi sa vôbec nepriznával, zakazoval mu volať ho ocko a ako malému sa mu snažil vnútiť predstavu, že jeho otec je kaktus, ktorý mali v byte na pracovnom stole. Vivienne sa musela o všetkých troch starať, zarábať peniaze, brať deti do školy a do jaslí, upratovať, variť a Malcolm zatiaľ ležal v posteli. Vivienne mu to ale nemala za zlé, bol pre ňu výnimočný a nedala naňho dopustiť.

Keďže nemala veľa času popri svojich povinnostiach, často nechávala deti u rodičov na prázdniny. Keď raz ale prišla po dlhšom čase po malého Joa, stalo sa, že ju nespoznal. Vtedy dala v škole výpoveď, zobrala deti a presťahovala sa do karavanu svojich rodičov v severnom Walese. Malcolm ich prišiel navštíviť asi len dvakrát, dokonca sa medzičasom oženil so spolužiačkou, aby jej pomohol kvôli vízam. Vivienne to ale bolo jedno a mala ho rada bez toho, aby čokoľvek očakávala. Dopriala mu absolútnu slobodu.

Malcolm McLaren a Vivienne Westwood, 1976

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: theredlist.com

V roku 1971 McLaren otvoril butik Let It Rock na 430 Kings Road v Londýne. Vivienne v ňom postupne predávala oblečenie vlastnej značky. V roku 1974 bol premenovaný v duchu provokácie na Sex. Predávali v ňom oblečenie z BDSM scény. Súčasťou ich štýlu bola bondage, zicherky, žiletky, reťaze, obojky, provokatívne mejkapy a účesy. Inšpiráciu našli v New Yorku, kde vládla podobná atmosféra ako v Londýne a kde vznikala nová punková subkultúra. Vivienne a Malcolm sa inšpirovali módou ulice a zároveň ju tvorili. V roku 1976 dal Malcolm dohromady skupinu Sex Pistols, stal sa ich manažérom a spolu s Vivienne skupinu obliekali. Anglicko zachvátila punková scéna a zo „Sexu“ sa stal kult. Punk nebol výmyslom jedného človeka. Vznikal spontánne v uliciach ako reakcia na spoločenskú situáciu. Vivienne s Malcolmom nakupovali oblečenie a „ničili“ ho v štýle punku. Prepaľovali doň diery cigaretami, Vivienne ich obšívala farebnými niťami, lepila viečka od fliaš, retiazky, vybielené kuracie kosti. Malcolmovi celý čas pomáhala, ale on ju napriek všetkému bral len ako obyčajnú krajčírku a hlupaňu. Všetok úspech pripisoval len sebe. Nakoniec sa s ním rozišla a až potom začala o sebe uvažovať ako o módnej návrhárke. A že to bol správny krok, o tom sa verejnosť presvedčila na predvádzacích mólach. V roku 1981 predviedla v Londýne svoju prvú samostatnú kolekciu s názvom „Pirate.

Ukážka z kolekcie Pirate - skupina Bow Wow Wow

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: worldsendshop

 

Pirate Boots, ktorých prvá verzia bola predstavená v Pirate kolekcií skupinou Bow Wow Wow sú dnes dostupné v šiestich prevedeniach a stoja od 555 do 585 €

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: worldsendshop

Zaujímavosti:

  • Vivienne pracovala ako učiteľka až do svojich 30tich rokov a svoju prvú kolekciu „Pirate“ predstavila keď mala 40 rokov.
  • Nikdy nechcela byť módna návrhárka, snažila sa len pomôcť svojmu priateľovi Malcolmovi.
  • V rokoch 1990 a 1991 bola vyhlásená za britskú dizajnérku roka.
  • V roku 1998 vyhrala cenu Queen´s Export Award. Queen´s Award for Enterprise je najvyššia oficiálna podnikateľská cena v Anglicku.
  • Viviennin a McLarenov syn Joe Corré je zakladateľom agentúry Provocateur a jej syn z prvého manželstva Ben je erotický fotograf.
  • Pamela Anderson je Viviennina dlhoročná priateľka a v roku 2008 spolu podpísali šesťcifernú dohodu o tom, že Pamela sa stane novou tvárou kampane. V roku 2009 už Pamela zdobila mólo počas prehliadky jeseň/zima 2009-2010 v Londýne. 
Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: zimbio.com
Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: flickr.com

V roku 2010 po prehliadke Red Label prehlásila Vivienne novinárom: „Ľudia sa nikdy neobliekali tak škaredo ako v dnešnej dobe. Sme tak konformní, nikto nepremýšľa. V minulosti sa ľudia obliekali oveľa lepšie.“ Hneď po tejto kritike vyslovila výrok:

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: relatably.com

Westwood sa snaží donútiť ľudí, aby viac premýšľali a sama ide príkladom. V roku 2011 spolu s fotografom Juergenom Tellerom odišli do Afriky pracovať na kolekcii jeseň/zima 2011-2012. Do Afriky nešla robiť charitu, ale ponúkla miestnym ženám prácu - šili v rámci kolekcie tašky. „Tento projekt dáva ľuďom kontrolu nad ich životmi“, povedala Vivienne. „Charita ľuďom nedáva kontrolu, práve naopak, robí ich závislými."

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: trendkomplott.ch
Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: thehandoffashion.com

Vivienne predviedla počas svojho dizajnérskeho obdobia mnoho kolekcií. Názov jej obchodu na 430 Kings Road bol zmenený spolu päťkrát, v súčasnosti sa volá worlds end. Dnes žije so svojim druhým manželom Andreasom Kronthalerom, ktorý je od nej o 25 rokov mladší. Andreas je tiež módny návrhár, sú preto partnermi aj v pracovnom živote.

Andreas Kronthaler a Vivienne Westwood

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: thetimes.co.uk

Tento rok punková babička oslávila 75 rokov. Jej najnovšia kampaň jeseň/zima 2016-2017 East Meets West je duchovne naladená a jej zámerom bolo vytvoriť multikultúrny obraz

Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: viviennewestwood.com
Aká bola cesta na vrchol módy pre punkovú babičku, Vivienne Westwood?
Zdroj: viviennewestwood.com

Nakoniec prikladáme 6-minútové interview s Vivienne, v ktorom sama prezrádza, že nikdy nechcela byť módnou návrhárkou, spomína tiež na Sida Vicious zo Sex Pistols a ďalšie zaujímavé veci

Pre viac informácií zo sveta módy sleduj Restyler

Domov
Zdieľať
Diskusia