Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2016, 12:16
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Apple získal patent, ktorý znemožňuje nahrávať a fotiť počas koncertov

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Využitie je však omnoho rozsiahlejšie.

Takisto vás otravujú fanúšikovia na koncerte, ktorí vám takmer rozrazia obočie lakťom pri zachytávaní čo možno najlepšieho záberu na telefón? V časoch, kedy sme boli radi, že tlačidlový mobil dokázal telefonovať či zhotoviť pár úbohých fotografií, sme nemali potrebu zachytávať skvelé momenty na mobilné zariadenie. Zážitok z koncertu a zimomriavky predsa nezachytí žiadny smartfón a práve pre týchto jedincov máme smutnú správu.

Spoločnosti Apple bol pridelený patent, ktorý vám znemožní fotiť či nahrávať. O tomto patente sa povrávalo už v roku 2011. Pokiaľ ste povedzme na koncerte a zapnete kameru na svojom iPhone, dióda alebo zariadenie vyžarujúce infračervené svetlo doručí cez vašu optiku informácie do telefónu. Pomocou presnej riadiacej informácie v signále okamžite zachytí vašu činnosť a fotoaparát jednoducho vyradí z prevádzky. Hlavným dôvodom je donútenie ľudí, aby prestali natáčať ilegálne zábery. Nemusí to však byť len znefunkčnenie, ktoré sa postaví proti vám. Menej agresívnym variantom bude vodoznak objavujúci sa na každej fotografii alebo videu vzniknutom v dosahu infra-svetla. Okrem koncertov sa taktiež hovorí aj o múzeách, kde by sa však naopak mali zobrazovať na displeji informácie o jednotlivých objektoch, teda niečo ako skenovanie QR kódu.

Apple získal patent, ktorý znemožňuje nahrávať a fotiť počas koncertov
Zdroj: gizmodo.com

Patent, bohužiaľ, platí iba pre majiteľov iPhonov a taktiež nie je jasné, či sa niekedy zavedie do praxe, no veríme, že ničím nerušené vystúpenie a vodoznak pri nelegálnom zachytávaní obsahu je dostatočným argumentom, či už sa bude realizovať prostredníctvom relatívne staršej infračervenej technológie alebo sa do popredia pretlačia iné metódy. Na podobnom princípe totiž funguje technológia Apple iBeacon, avšak tá bola sprístupnená developerom už v roku 2013. Prijali by ste takéto riešenie? 

Apple získal patent, ktorý znemožňuje nahrávať a fotiť počas koncertov
Zdroj: gizmodo.com
Anketa:
Uprednostňujete nahrávanie spomienok na telefón?
Takmer vždy
Iba udalosti, pri ktorých je to vhodné
Nie
Takmer vždy
23 %
253 Hlasov
Iba udalosti, pri ktorých je to vhodné
61 %
681 Hlasov
Nie
16 %
180 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia