Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2016, 1:49
Čas čítania 0:00
Marek R.

Má 40 rokov, nosí o číslo väčšie tepláky a doviedol Maďarsko k výhre v skupine. To je Gábor Király

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Jedna z ikon tohtoročného šampionátu.

Povedzme si to na rovinu, tohtoročné majstrovstvá Európy sú jednoducho strašné. Stačí si spomenúť na svetový šampionát spred dvoch rokov, kedy sa hral atraktívny futbal, padalo plno gólov a človek sa už nemohol dočkať ďalšieho zápasu. EURO 2016 je však pravým opakom, napriek tomu sú tu však momenty, kvôli ktorým sa oplatí pozerať.

Slovákov určite potešil postup našich sokolov do osemfinále, padli aj nádherné góly, ako napríklad od Payeta, Hamšíka, Modrica, Ronalda a naposledy Shakiry Shaqiriho a vďaka rozšírenej účasti tímov na počet 24 mnohé krajiny prepisujú históriu. A potom tu máme Maďarsko, ktoré síce na staré časy z minulého storočia môže stále len spomínať, no aj oni prepisujú históriu. Nie však maďarskú, ale európsku. V ich tíme je totiž brankár, ktorý je najstarším hráčom, ktorý kedy na európskom šampionáte štartoval. Volá sa Gábor Király, má 40 rokov, nosí tepláky a vyhral s Maďarskom skupinu, v ktorej hralo napríklad aj Portugalsko.

Gábor Ferenc Király, ako znie jeho celé meno, sa narodil 1. apríla 1976 a aktuálne pôsobí v maďarskom klube Szombathelyi Haladás. Za sebou má už dlhú 22 ročnú kariéru, najlepšie roky má už teda dávno za sebou, no najviac pozornosti sa mu dostáva pravdepodobne až teraz. Najviac času zo svojej kariéry strávil v nemeckom hlavnom meste, teda v berlínskej Herthe, s ktorou podpísal kontrakt už v roku 1997. Za Herthu odohral až 198 zápasov, no potom jeho kroky smerovali na britské ostrovy, kde postupne vystriedal Crystal Palace, Burnley, Fulham, West Ham či Aston Villu. Viac ako 100 zápasov odchytal aj v nemeckom 1860 Mníchov, v roku 2015 si však povedal, že v cudzine stačilo a vybral sa do klubu, ktorý ho vychoval, teda Szombathelyi Haladás. V reprezentačnom drese si pripísal debut v roku 1998 proti Rakúsku a za Maďarsko odchytal viac ako 100 zápasov. 

Dôvod, prečo je Király taký známy a populárny, je jeho spôsob obliekania na ihrisku. Žiadne krátke rukávy ani žiadne šortky. Jednoducho dres s dlhým rukávom pripomínajúci pyžamo a povestné voľné šedé tepláky, na ktorých má dokonca aj zapravené štucne. Túto tradíciu dodržiava v takmer každom zápase už od roku 1996 a ako sám hovorí, nosí to tak preto, lebo sa v teplákoch cíti pohodlne (mal za sebou zápasy na nekvalitných trávnikoch) a farba je šedá preto, lebo mu prináša šťastie. Aj vďaka tomuto vzhľadu sa stal ikonou európskeho šampionátu vo Francúzsku.

"Chytám v nich od roku 1996, keď som ešte pôsobil doma v Szombathelyi. Dovtedy som nosieval čierne, ale raz som ich nemal vypraté, takže som siahol po šedých. Potom sme osem či zápasov neprehrali a odvrátili sme hrozbu zostupu, takže kamkoľvek som šiel, boli mojím talizmanom. A to sa nezmení.“ 

"Nie som model, som brankár. Vybral som si oblečenie, v ktorom sa cítim najpohodlnejšie. Skúšal som krátke gate počas pôsobenia v Anglicku a Nemecku, no jednoducho mi nesedeli. V konečnom dôsledku záleží viac na výsledku než na tom, ako vyzeráte.“

 

 

Má 40 rokov, nosí o číslo väčšie tepláky a doviedol Maďarsko k výhre v skupine. To je Gábor Király
Zdroj: 101 Great Goals

Aby toho nebolo málo, Királyho výstroj tu ešte nekončí. Všetkým hneď padne zrak na jeho o číslo väčšie tepláky, mnohí však netušia, že pod dresom skrýva ešte ďalšiu vrstvu oblečenia. A tým nemyslím tielko, ale basketbalový dres. Počas jesene či zimy takýto upgrade výstroja určite ocení, momentálne je však v Európe poriadne horúco, keďže máme leto a Gáborovi musí byť teplo minimálne dvojnásobne.

"Pod brankárskym dresom nosí vždy aj čierny basketbalový dres s tigrom a číslom 13. Viete si predstaviť, aké to musí byť, keď je počas zápasu 40 stupňov,“  povedal o Királym jeho reprezentačný spoluhráč Zoltán Gera.

 

Práve na spomínaných majstrovstvách Európy vo Francúzsku bolo Maďarsko spolu s Albánskom považované za najväčších outsiderov šampionátu. Albánsko potešilo fanúšikov bojovnými výkonmi, ako napríklad proti domácim Francúzom či výhrou nad Rumunskom, Maďari však tento level ešte posunuli. V skupine F sa od nich postup príliš neočakával a súperi ako Portugalsko či Rakúsko si mali pripísať vďaka výhre ľahké tri body. Už v prvom zápase však bolo jasné, že Maďari sem neprišli len na dovolenku. Už maďarskí hokejisti predviedli na majstrovstvách sveta v Rusku, že hoci nemajú v tíme zvučné mená, na ihrisku, respektíve na ľade nechajú všetko. A s rovnakým prístupom prišli do Francúzska. Úprimne, z maďarského tímu som poznal pred šampionátom asi štyroch hráčov (Király, Priskin, Dzsudzsák, Szalai), no opäť sa ukázalo, že keď v tíme funguje chémia a do zápasu sa pridá srdce a bojovnosť, všetko ide zrazu ľahšie. Rakúsku nedali takmer žiadnu šancu a zdolali ho 2:0, proti Islandu síce len remizovali, no gól inkasovali z pokutového kopu a v poslednom zápase sa čakalo, že Portugalsko si konečne schuti zastrieľa, keďže dovtedy mali na konte len dva body za dve remízy. A nechýbalo veľa a Maďari mohli poslať Ronaldovu družinu domov. V zápase viedli hneď trikrát, najlepší zápas šampionátu napokon skončil remízou 3:3. Výrazne k tomu prispel aj Király a budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť proti ofenzívnej sile Belgicka.

Ako som už spomínal v úvode, Király sa svojou účasťou vo Francúzsku aj zapísal do histórie. Rodák z mesta Szombathely a gólman miestneho klubu Haladás prekonal doterajšie veteránske maximum Nemca Lothara Matthäusa, ktorý na európskom šampionáte 2000 absolvoval zápas vo veku 39 rokov a 91 dní. Király tento rekord prekonal, keďže už má viac ako 40 rokov a svoj rekord následne prekonal zápasmi proti Islandu a Portugalsku a dnes proti Belgicku ho opäť predĺži. 

 Keď si taký veľký frajer, že ľudia v tvojej rodnej krajine nosia tepláky len kvôli tebe

Posledná minúta zápasu s Portugalskom a Király si ide svoje :D

Gábor sa proste baví futbalom

A ešte jedna zaujímavosť na záver. Pamätáte si priamy kop Islandu v závere zápasu proti Maďarsku, kedy Sigurdsson mohol rozhodnúť a snažil sa strelou po zemi prekvapiť múr? Pred zahraním tohto priameho kopu prišiel Király za svojím spoluhráčom, a to, čo mu povedal, sme sa dozvedeli až v jeho pozápasovom rozhovore. Vďaka veku totiž Király už nemá také rýchle reflexy, no jeho skúsenosti sú na nezaplatenie. Hráčom v múre totiž odkázal, nech v žiadnom prípade neskáču, lebo Sigurdsson to kopne po zemi. A tak sa aj stalo.

Anketa:
Budete fandiť Maďarsku v zápase proti Belgicku?
Áno
Nie
Áno
77 %
1735 Hlasov
Nie
23 %
513 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia