Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2016, 17:05
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako sa natáčala epická bitka v Game o Thrones a veľkolepá akčná scéna s drakmi?

FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Stovky hodín príprav, natáčania, post-produkie a trikov. Seriál sa zmenil na obrovský big-budgetový projekt.

Celý článok je jeden veľký spoiler, takže ďalej nečítajte, ak nechcete prísť o pár prekvapení. Po tom, čo sme si niečo povedali o množstve ľudí pracujúcich na epizóde, náročnosti natáčania a kvalite epizódy ako takej, sa dnes vrhneme na detailnejší pohľad nielen na natáčanie. V prvom videu sa zameriame hlavne na vizuálne, respektíve špeciálne efekty a CGI. To dalo composerom mnoho práce. 

Najťažšie pre nich bolo pravdepodobne vytvorenie náletu drakov a zakomponovanie Dany do vzduchu, na chrbát Drogona, ktorý potom šľahal plamene na jednu z lodí. Pre ohnivý prúd postavili robota s plameňometom na robotickej ruke, ktorý by pripomínal pohyby draka vo vzduchu. Natočiť to nebol až taký veľký problém, no spojiť scény s vizuálnymi efektami, respektíve 100% CGI scénami bolo veľmi náročné. Viac sa o tom dozviete nižšie od showrunnerov a výkonných producentov VFX.

Jedna z najúžasnejších scén bola, keď sa na Jona hnala celá kavaléria. Keď si uvedomil, že ho čaká peklo, ktoré len ťažko prežije. Kit Harrington prezradil, že sa na neho skutočne valilo 40 koňov a nič z toho CGI nebolo. To sa použilo až pri ich zrážke. Kaskadéri to mali skutočne ťažké. Muselo to vyzerať, že sa kone zrazili, pritom im, samozrejme, nijako nemohli ublížiť. Takže sa nacvičovalo a navičovalo a nacvičovalo a nacvičovalo. Natočiť celý súboj trvalo viac než 3 týždne a pracovalo na ňom viac ako 1 000 ľudí. Pre zopakovanie:

  • Až 600 ľudí pracovalo na tejto epizóde. Rátame sem štáb, kostymérov, kameramanov atď
  • Ďalších 500 ľudí tvorilo komparz. Zvyšky armád sa dorobili pomocou CGI, každý vojak zobrazený z blízka priamo na obrazovke bol však skutočný
  • Na natáčaní bolo použitých až 160 ton štrku. Skrz silné dažde v Severnom Írsku bola pôda príliš zablatená a s koňmi sa tu skutočne nedalo pracovať
  • Keď už sme pri nich, ich tréneri mali skutočne čo robiť. Na pľace sa totiž premávalo až 70 koní. Takéto množstvo týchto ušľachtilých zvierat vídame maximálne v najväčších hollywoodskych trhákoch, v Battle of the Bastards to však vyzeralo ešte uveriteľnejšie a veľkolepejšie
  • 25 kaskadérov, či už mužského alebo ženského pohlavia. IMDb hlási aj Slováka menom Lukáš Tomšík. 
  • 4 skupiny kameramanov!!!
  • 25 dní natáčania. Čiže podobne dlhá doba, ako pri najnovšej Quicksilverovej scéne. Hovoríme pritom len o súboji armád, nie o celej epizóde. Tá zabrala zase o niečo viac času. 
Ako sa natáčala epická bitka v Game o Thrones a veľkolepá akčná scéna s drakmi?

Nižšie sa taktiež môžete pozrieť na komentáre od režiséra, hercov, kaskadérov a tak ďalej a tak ďalej. Je to minimálne pekná rozlúčka s Ramseym a spol. Nám už neostáva nič iné, len sa tešiť na veľké finále v nedeľu v noci, ktoré nesie názov Winds o Winter a režíroval ho Miguel Sapochniak, ktorý sa postaral ako o Hardhome, tak i Battle of the Bastards.

Späť
Zdieľať
Diskusia