Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2016, 17:12
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

O čom bola potitulková scéna z X-Men: Apocalypse a ako by mohla ovplyvniť tretiu sólovku Wolverina?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ak vás zaujíma význam záverečných sekúnd Singerovej komiksovky a jeho dopad na budúcnosť X-Men filmov, začítajte sa do nášho rozboru.

Slovenská premiéra komiksovky s názvom X-Men: Apocalypse, ktorú zrežíroval duchovný otec série Bryan Singer (X-Men, X-Men 2, Days of Future Past), je už niekoľko málo dní za nami, pričom sa medzi divákmi postarala o množstvo rôznorodých názorov (našu recenziu nájdete tu). Nie je preto žiadnym prekvapením, že niektorí snímku zbožňujú a pre iných je zasa menším, prípadne väčším sklamaním. Či už ale patríte do skupiny prvej alebo tej druhej, je v tomto prípade jedno, pretože dnešný článok sa bude zaoberať rozborom krátkej potitulkovej scény, ktorá môže mať na budúcnosť X-Men filmov oveľa väčší dopad, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Kvôli veľkému výskytu SPOILEROV vám preto čítanie odporúčame iba na vlastnú zodpovednosť.

Čo nám teda spomínaná scéna ponúkla? Opäť sme sa ocitli v podzemných chodbách základne Williama Strykera a sledovali sme tajomného muža v obleku, kráčajúceho okolo mŕtvych tiel vojakov, ktoré po sebe zanechal Wolverine počas svojho úteku. Záhadný chlapík sa následne dostal do miestnosti s akýmsi väzenským boxom, kde bol Logan držaný a odkiaľ ho mladá Jean Grey vyslobodila. Pokochať sme sa mohli aj röntgenovými snímkami zo známej operácie s adamantiom, ktorú tento obľúbený mutant podstúpil. Postava vzala nádobku naplnenú Wolverinovou krvou, označenú ako „Weapon X“ a vložila ju do kufríka k niekoľkým ďalším. Najviac pozornosti a otáznikov zároveň však vyvolal kufrík samotný, ktorý niesol nápis „Essex Corp“. Na čo všetko tvorcovia odkazovali?

O čom bola potitulková scéna z X-Men: Apocalypse a ako by mohla ovplyvniť tretiu sólovku Wolverina?
Zdroj: Marvel Comics

Hardcore fanúšikovia a znalci komiksového materiálu mali pred bežnými návštevníkmi kina menšiu výhodu, pretože si vedeli výraz „Essex Corp“ okamžite spojiť s istým Nathanielom Essexom, známym aj pod menami ako Mister Sinister, Mr. Sinister či jednoducho Sinister. Tento superzáporák sa objavil na stránkach Marvel Comics po prvýkrát ešte v roku 1987, a to konkrétne v Uncanny X-Men #221. Ide o vedca a majstra genetiky z 19. storočia, ktorý vedie neetické a nebezpečné experimenty s cieľom urýchliť vývoj mutácie a vytvoriť úplne dokonalého mutanta. Mutáciami a ich skúmaním je totiž doslova posadnutý. Čoskoro mu však vojde do cesty Apocalypse, ktorý z neho vytvorí Mr. Sinistera. Vďaka genetickej transformácii je schopný ovládať nielen telekinézu, manipuláciu s mysľou, regeneráciu a energetické projekcie, ale aj zmenu svojej či okopírovanie cudzej DNA, takže sa môže stať úplne hocikým.

Všetky vyššie menované schopnosti v kombinácii s jeho intelektom spôsobili, že sa stal pre hrdinov X-Men jedným z najsilnejších nepriateľov. Mister Sinister síce mohol začať pracovať pre Apocalypsa, namiesto toho sa ale rozhodol, že sa vydá vlastnou cestou. Takže, čo by mohol jeho príchod do filmového univerza znamenať pre budúcnosť X-Men? Ak upriamime pozornosť na onú ampulku s Wolverinovou krvou, tak môžeme predpokladať, že Sinister nejakým spôsobom zasiahne do príbehu tretej Loganovej sólovky. To by určite o niečo viac posilňovalo kredibilitu nedávnej teórie, ktorá naznačovala nahradenie Hugha Jackmana čoby Wolverina vytvorením jeho ženského klonu, a teda X-23.

V súvislosti s touto poslednou jazdou obľúbeného hrdinu sa totiž objavilo niekoľko čerstvých noviniek, ktoré oznamujú, že Loganov život by mohli tentokrát strpčovať tzv. Reavers, teda skupina kyborgov, určená špeciálne na elimináciu mutantov. Aj keď zatiaľ nie je úplne jednoznačné, kto by mal byť za ich zrod a vedenie zodpovedný, špekuluje sa o menách ako Donald Pierce (kyborg, vodca Reavers a častý nepriateľ X-Men) či Mr. Sinister. A aby toho nebolo málo, tak kolujú zvesti ohľadom herca Lieva Schreibera a jeho možného stvárnenia Sabretootha.

O čom bola potitulková scéna z X-Men: Apocalypse a ako by mohla ovplyvniť tretiu sólovku Wolverina?
Zdroj: Marvel Comics

Vráťme sa ale späť k X-23. Laura Kinney, ako je tiež známa, disponuje regeneračnou schopnosťou a nadľudskou silou, zmyslami, rýchlosťou, obratnosťou či reflexmi, no na rozdiel od Wolverina má drápy z adamantia aj na nohách, pričom za jej vznikom stojí práve Sinister. Tento ženský klon bol síce vychovaný v zajatí a trénovaný jedine kvôli zabíjaniu, po sérii tragédií sa však X-23 pridala k X-Men, navštevovala Xavierovu školu a neskôr sa stala dokonca členkou tímu X-Force. Štúdio 20th Century Fox sa ohľadom ženskej hrdinky zatiaľ oficiálne nevyjadrilo, no vzhľadom k tomu, že je Laura v komiksových kruhoch veľmi obľúbenou postavou, mohla by po Hughovi tú pomyselnú štafetu z adamantia celkom pokojne prevziať.

No okrem tretieho Wolverina pripadá do úvahy ešte jeden veľmi zaujímavý spôsob, ako by mohol byť Mister Sinister na striebornom plátne predstavený. Drvivá väčšina z vás už určite veľmi dobre vie, že bol do druhého Deadpoola potvrdený silový mutant a šéf X-Force menom Cable. Ten je okrem ovládania telepatie, telekinézy či cestovania v čase povedomý aj tým, že ide o Cyclopsovho (Scott Summers) syna. A tu sa opäť raz dostávame k Sinisterovej záľube v genetických experimentoch. Posadnutý vedec totiž naklonoval Jean a Scotta zmanipuloval k tomu, aby s ňou splodil dieťa. Existuje šanca, že nám bude podaný práve takýto origin Cablea? To sa dozvieme až časom.

O čom bola potitulková scéna z X-Men: Apocalypse a ako by mohla ovplyvniť tretiu sólovku Wolverina?
Zdroj: Marvel Comics

Treba si tiež uvedomiť, že Sinister nestarne, čo mu umožňuje objaviť sa v ktoromkoľvek chystanom X-Men filme. Do úvahy tak pripadá napríklad odložený Gambit, spin-off New Mutants, tímovka X-Force, pokračovanie Deadpoola či nejaký ďalší blockbuster s novými, mladými verziami mutantov, ktoré nám boli predstavené v X-Men: Apocalypse. Možno by nebolo vôbec na škodu, ak by Sinister ťahal postupne za nitky hneď v niekoľkých menovaných projektoch, pričom by jeho pôsobenie nakoniec vyvrcholilo v nejakom veľkolepom súboji. Isté je však momentálne iba jediné. Záporák Mister Sinister má naozaj obrovský potenciál a jeho prítomnosť vo filmovom svete mutantov by nesmierne potešila nejedného priaznivca série.

Teraz je už ale rad na vás. Patrili ste k tým šťastlivcom, ktorí pri sledovaní záverečných sekúnd filmu vedeli o odkazoch na Sinistera, alebo ste sa, podobne ako my, museli uchýliť k internetu a hľadať odpovede tam? Máte ohľadom predstavenia tejto postavy nejaké vlastné teórie či postrehy? A v ktorom z blížiacich sa X-Men projektov by ste tohto záporáka videli najradšej? Rozhodne je o čom diskutovať, takže sa s nami nezabudnite podeliť o vaše dojmy v komentároch.

V úplnom závere určite nevynechajte ani vysvetlenie potitulkovej scény formou tohto videa.

Späť
Zdieľať
Diskusia