Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2016, 12:01
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Jednoduchý jazyk, ktorým sa pravdepodobne dohovorí až 400 miliónov ľudí sa môžeš naučiť už dnes aj ty

ZAUJÍMAVOSTI SLOVANIA
Uložiť Uložené

O zjednotenie Slovanov sa už pokúšal kade-kto a hocijako, no hlavnou podmienkou je asi fakt, že je potrebná jednotná reč pre všetky zainteresované národy.

Nie každému ide učenie cudzích jazykov ľahko, avšak ak v dnešnej dobe neviete ani len trošku po anglicky, tak strácate stovky vynikajúcich príležitostí (resp. si sťažujete situáciu) na prácu, cestovanie i v iných oblastiach. U nás na Slovensku fičí na školách a kurzoch najviac angličtina a nemčina, no nechýba ani ruština, španielčina, francúzština či španielčina. A tiež aj ďalšie desiatky pre nás exotických kúskov. Teraz sa však zamerajme na slovanskú reč. Viete si predstaviť existenciu iba jedného jediného jazyka, ktorému by dokázal porozumieť Rus, Bulhar, Slovák, Srb, Čiernohorec a ďalšie vetvy slovanských národov?

 

Jednoduchý jazyk, ktorým sa pravdepodobne dohovorí až 400 miliónov ľudí sa môžeš naučiť už dnes aj ty
Zdroj: ws-dl.blogspot.sk

Myšlienku jednotného slovanského jazyka doviedol do úctyhodnej podoby Slovák Mark Hučko. Ešte dávnejšie emigroval za veľkú mláku do Kanady, no v roku 1984 sa presťahoval do Švajčiarska, kde žije dodnes. Nejde o nejakého profesionálneho a vyštudovaného lingvistu, ktorý plynule hovorí desiatimi svetovými jazykmi, ale o muža so zaujímavou myšlienkou, ktorú prepracoval a zaviedol do praxe. Po dlhých rokoch práce sa mu v roku 2001 podarilo vytvoriť umelý jazyk s názvom Slovio. Hlavným cieľom je uľahčiť komunikáciu medzi slovansky hovoriacimi národmi a dopomôcť tým k lepšej komunikácii, zachovaniu kultúry či hospodárskej pomoci. Ale ako každý jazyk, aj Slovio sa ešte stále postupne vyvíja a možno niekedy v budúcnosti sa bude naozaj používať.

Odporúčané
Vladovi znásilnili ženu a zabili rodinu a Draha sa stretla s bohyňou Morenou. Slovania smerujú ku koncu Vladovi znásilnili ženu a zabili rodinu a Draha sa stretla s bohyňou Morenou. Slovania smerujú ku koncu 21. apríla 2021, 21:49

Pojem umelý jazyk znamená, že bol vytvorený jedným človekom alebo určitou skupinkou ľudí, aby sa dal ľahko naučiť a dopomôcť rôznym etnickým skupinám v dohovorení. Najznámejším na svete je momentálne Esperanto. Ním sa podľa odhadov dorozumieva aj cez 2 000 000 ľudí a jeho pôvod treba hľadať v západoeurópskych jazykoch. My, východnejší Európania, sme dostali pre nás oveľa jednoduchšie Slovio. Koľko ľudí sa je ním schopných dohovoriť? Podľa oficiálnej stránky slovio.com až cez 400 miliónov! V nasledujúcich riadkoch si skúste otestovať, ako mu rozumiete: Sxto es Slovio? Slovio es novju mezxunarodju jazika ktor razumijut cxtirsto milion ludis na celoju zemla. Slovio mozxete upotrebit dla gvorenie so cxtirsto milion slavju Ludis ot Praga do Vladivostok; ot Sankt Peterburg cxerez Varsxava do Varna; ot Sredzemju Morie i ot Severju Morie do Tihju Okean. Slovio imajt prostju, logikju gramatia i Slovio es idealju jazika dla dnesju ludis. Ucxijte Slovio tper!

Jednoduchý jazyk, ktorým sa pravdepodobne dohovorí až 400 miliónov ľudí sa môžeš naučiť už dnes aj ty
Zdroj: inc.com

Ak vás Slovio zaujalo, tak určite navštívte oficiálnu stránku, kde nájdete mnohé lekcie, testy i poučky a hlavne slovnú zásobu. Je pomerne dosť pravdepodobné, že v ďalekej budúcnosti sa bude na zemeguli hovoriť toľkými jazykmi, koľko spočítame na prstoch jednej ruky, takže sa ľahko môže stať, že Slovio niekto riadne opráši a bude jedným z hlavných svetových jazykov. Zatiaľ nám ale hlavne stačí najmä angličtina a slovenčina, nie?

Späť
Zdieľať
Diskusia