Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2016, 11:33
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nevadí im tvrdý pád, chemikálie a ani extrémne teploty. 5 odolných smartfónov, ktoré vydržia takmer čokoľvek

TECH
Uložiť Uložené

Niečo pre aktívnych aj nešikovných používateľov.

Či sa už vo voľnom čase hráte na Beara Gryllsa a beháte po lesoch, alebo máte iba kyptavé ruky, váš inteligentný mobilný telefón je neustále vystavený veľkému riziku poškodenia. Samozrejme, platí to - aj keď v trošku menšej miere - pre každého z nás, keďže drvivú väčšinu týchto krehkých zariadení neistí žiadne tesnenie voči tekutinám a ani konštrukcia zo zvýšenou odolnosťou pred fyzickým poškodením. Aby sme sa dokázali neželanému fyzickému poškodeniu vyhnúť, máme dve možnosti - buď si k smartfónu zaobstaráme odolné puzdro, ktoré nie vždy pomôže, alebo rovno odolný smartfón. Zakiaľ čo prvá možnosť predstavuje dostupnejšiu a flexibilnejšiu alternatívu, pri tej druhej máme neporovnateľne väčšiu istotu, hoci budeme ukrátení o iné prvky výbavy. A nakoľko sa podaktorí zdržiavajú v potenciálne nebezpečnom prostredí celkom často, je pre nich určite lepšie, ak rovno pristúpia na druhú možnosť.

Nevýhoda odolných telefónov spočíva najmä v tom, že nedisponujú technickými špecifikáciami, aké dostaneme od vlajkových lodí popredných výrobcov ako je Samsung či HTC. Takže ak sa niekto obzerá po telefóne, ktorému neprekážajú extrémne nepriaznivé podmienky, nezostáva mu nič iné, ako obetovať vysoké rozlíšenie displeja alebo kvalitný fotoaparát za nadštandardnú odolnosť. A čím je cenovka vyššia, tým sú pochopiteľne lepšie aj špecifikácie. Nie však každý dokáže zaplatiť za smartfón horibilnú sumu. Nižšie preto nájdete päť Android kúskov v rôznych cenových kategóriách, ktoré rozhodne stoja za malú pozornosť.

RugGear RG-700

Hoci smartfón RugGear RG-700 neponúka hardvérovú výbavu na úrovni Galaxy S7, vďaka vojenskej certifikácii MIL-STD-810G dokáže obstáť takmer akékoľvek zaobchádzanie pri teplotách od -20 až do 60 stupňov Celzia a vďaka certifikátu IP68 nemá problém s trvalým ponorom do hĺbky 1,5 metra. Má 2900 mAh batériu a v útrobách sa nachádza 2-jadrový procesor, ktorému sekunduje 1 GB operačná pamäť RAM. A pokiaľ by niekto náhodou potreboval na turistike fotoaparát, tak sú prítomné dva foto senzory s rozlíšením 8 (zadný) a 2 (predný) MPx. Prítomné 8 GB úložisko ide navyše rozšíriť prostredníctvom slotu pre microSD karty a 5.3-palcový displej disponuje rozlíšením 960 x 540 pixelov.

Cena: cca 450 eur

Nevadí im tvrdý pád, chemikálie a ani extrémne teploty. 5 odolných smartfónov, ktoré vydržia takmer čokoľvek
Zdroj: www.broadnet.systems

 

Cat S40

Značka Cat je mnohým známa najmä vďaka výrobe stavebných strojov. V jej portfóliu však nájdeme aj inteligentné mobilné telefóny, ktoré sú určené do rovnakého prostredia, takže vydržia neporovnateľne viac, ako bežné modely bez zvýšenej odolnosti. Prísna certifikácia MIL totiž poskytuje záruku, že Cat S40 neprekážajú výrazné teplotné rozdiely, príliš vysoké alebo príliš nízke teploty, vibrácie a ani pády na tvrdý povrch. A aj keď má typickú robustnú konštrukciu, ktorá mu prihodí nejaký ten milimeter navyše, oproti iným odolným smartfónom je na tom po vizuálnej stránke oveľa lepšie. Od špecifikácií ani tentokrát veľa neočakávajte. Okrem 4.7-palcového qHD displeja ponúka 1 GB RAM, 4-jadrový procesor od Qualcommu, 2 a 8 MPx fotoaparáry či 4G konektivitu.

Cena: cca 350 eur

Nevadí im tvrdý pád, chemikálie a ani extrémne teploty. 5 odolných smartfónov, ktoré vydržia takmer čokoľvek

Cat S60

Novšia a zároveň drahšia generácia od spoločnosti Caterpillar. Model S60 je však vybavený takou funkcionalitou, akú by ste inde hľadali asi márne. S asistenciou prítomnej termokamery FLIR totiž nadobudnete šikovný nástroj na identifikáciu teplôt všetkých objektov okolo vás. Odolnú a elegantne vyzerajúcu konštrukciu dokonca tvorí precízne opracovaný kovový rámik či zadná strana z pevných uhlíkových vlákien, takže výrobca iba zdokonalil to, čím vynikal starší model S40. Certifikát MIL a IP68 je aj v tomto prípade samozrejmosťou, pričom špeciálny tesniaci mechanizmus zabezpečí ochranu pri ponore pod hladinu až do hĺbky piatich metrov. A nakoľko ide o tohtoročnú generáciu, technické špecifikácie sú o triedu vyššie ako tie, ktoré ponúkajú konkurenčné smartfóny. Nájdete medzi nimi napríklad 13 MPx hlavný alebo 5 MPx selfie fotoaparát, aktuálny Android 6.0 Marshmallow, 4.7-palcový HD displej, barometer, altimeter, 3 GB RAM, 32 GB úložisko, 3800 mAh batériu a mid-range čipset Snapdragon 617.

Cena: cca 600 eur (na Slovensko príde niekedy v júni)

Nevadí im tvrdý pád, chemikálie a ani extrémne teploty. 5 odolných smartfónov, ktoré vydržia takmer čokoľvek

 

Evolveo StrongPhone Q8

Evolveo taktiež patrí do klubu renomovaných výrobcov odolný smartfónov a mohutne vyzerajúci StrongPhone Q8 to iba potvrdzuje. Tento model dostal okrem nadštandardnej odolnosti (MIL-STD-810G + IP68) aj celkom slušnú hardvérovú výbavu, ktorou si dokáže trúfnuť na obávaný Cat S60. A hoci mu nový Android stále chýba, ide iba o drobný nedostatok s relatívne jednoduchým riešením - softvérovou aktualizáciou. Smartfón disponuje kompaktným HD IPS displejom s uhlopriečkou 4.5-palca, 16 GB úložiskom, microSD slotom pre kartu do 64 GB, 2 GB operačnou pamäťou, 13 MPx fotoaparátom, 3700 mAh batériou aj notifikačným LED svetlom. 

Cena: cca 300 eur

Nevadí im tvrdý pád, chemikálie a ani extrémne teploty. 5 odolných smartfónov, ktoré vydržia takmer čokoľvek

Sonim XP7

Smartfón Sonim XP7 s mierne trčiacou anténou patrí medzi trošku drahšie možnosti, čo sa samozrejme odráža v extrémne odolnej konštrukcii, po ktorej môže bez problémov prejsť až jednotonové vozidlo. Strach navyše nemá ani z chemikálií. A okrem dotykového ovládania, ktoré reaguje pri nasadených pracovných rukaviciach, ponúka i poriadne veľkú batériu, ktorá má 4800 mAh kapacitu, čo podľa amerického výrobcu stačí na približne 8 hodín telefónneho hovoru. Zobrazovací panel dostal 4-palcovú uhlopriečku a WVGA rozlíšenie (480 x 800 pixelov). Čo sa týka konektivity, tiež môžeme počítať so 4G kapacitami vrátane Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/r alebo Bluetooth 4.0 LE technológie. V útrobách zase tiká čipset Snapdragon 400.

Cena: cca 900 eur

Nevadí im tvrdý pád, chemikálie a ani extrémne teploty. 5 odolných smartfónov, ktoré vydržia takmer čokoľvek
Anketa:
Ktorý odolný smartfón sa ti páči najviac?
RugGear RG-700
Cat S40
Cat S60
Evolveo StrongPhone Q8
Sonim XP7
RugGear RG-700
6 %
134 Hlasov
Cat S40
8 %
186 Hlasov
Cat S60
73 %
1714 Hlasov
Evolveo StrongPhone Q8
6 %
145 Hlasov
Sonim XP7
7 %
165 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia