Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2016, 17:41
Čas čítania 0:00
Jakub S.

Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pokračovanie seriálu o kreatívnych odkazoch filmových tvorcov.

Naposledy sme sa v špeciálnom vydaní easter eggov venovali téme Fight Club. Dnes znovu nazrieme do rôznych kútov filmárskeho umenia a priblížime si najrôznejšie detaily v obľúbených snímkach. Okrem iných nás čakajú aj nové Star Wars a nezabudneme si znovu ukázať niečo málo aj zo sveta MCU, ktorému dozaista bude venovaná aj jedna z tematizovaných epizód easter eggs. Nevyhneme sa ani filmom z najvyššej ligy filmárčiny. Tu sú dnešné odkazy.

Die Hard with a Vengeance (Smrtonosná pasca 3)

Namiesto Tarantinovho odkazu tu máme odkaz na Tarantina. Keď dostane Willisov McClane otázku, čo robil od minulého filmu, jeho odpoveďou je "Smoking cigarettes and watching Captain Kangaroo". Ten istý verš z piesne 'Flowers On The Wall' si Bruce Willis spieva v kultovom Pulp Fiction tesne pred tým, než narazí na Marcellusa prechádzajúceho cez cestu. Keďže Tarantinova klasika vyšla medzi Die Hard 2 a Die Hard with a Vengeance, kontinuita tu funguje naozaj dobre. Niežeby sme chceli naznačiť, že McClane a Coolidge sú tá istá osoba...

Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4
Zdroj: Fox

Deadpool (Deadpool)

R-ková komiksová novinka potešila fanúšikov po celom svete. Nahláškovaný, seba-parodický a vydarený pokus o ozvláštnenie komiksových snímok, ktoré sú v súčasnosti produkované ako na bežiacom páse, je plný odkazov na iné filmy a postavy z dielne Marvelu. Malé uťahovanie si z frančízy X-Men sme dostali napríklad s otázkou „Stewart alebo McAvoy“, keď bolo Wadovi oznámené, že bude odvedený k Profesorovi X. Vydarenejšiu referenciu sme hneď na to mali možnosť vidieť pri hláške „Videli ste film 127 Hodín?“, po ktorej si Deadpool odrezal vlastnú ruku rovnako ako James Franco na konci spomínanej snímky.

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

Možno najzaujímavejší easter egg celého filmu je však paradoxne ten, ktorý si len málokto všimol. Publikum mohlo byť príliš rozptýlené alebo naopak nezaujaté finálnou akciou, a preto mu mohlo ujsť, že konštrukcia, na ktorej sa finálny súboj medzi Deadpoolom a Ajaxom odohráva, nie je len tak niečím obyčajným. Vo chvíli, kedy sa táto kolosálna hora železa začne rútiť na zem, je nám odhalený pohľad na repulsorové motory umiestnené okolo trupu lode, podobné tým, aké sme videli u helicarrierov z Winter Soldiera. Tento dizajn sa v nijakom inom filme okrem produkcie MCU neobjavil, a tak je spojenie hrdinov od Foxu a tých z MCU možno bližšie, než sa zdá. V každom prípade, ide o výborne zakomponovaný odkaz na komiksový pôvod X-Men.

Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4
Zdroj: Fox
Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4
Zdroj: Fox

Star Wars: The Force Awakens (Star Wars: Sila sa prebúdza)

Hovorilo sa o tom dlho, no aj tak zabralo nemálo času, než si ľudia všimli známeho agenta 007 prechádzajúceho sa na plátne siedmej epizódy nesmrteľnej ságy Hviezdnych vojen. Reč je samozrejme o Danielovi Craigovi, ktorý si vo filme strihol malé cameo, obliekol sa do kostýmu stormtroopera a dovolil Rey utiecť zo zajatia Kylo Rena, keď bol vôbec prvým, na ktorom si hlavná hrdinka vedome vyskúšala svoje schopnosti. A to nehovoríme o tom, že v epizóde VIII sa v známych kostýmoch vraj majú mihnúť britskí princovia Harry a William. Zdá sa, že svojich 5 sekúnd slávy v milovanej ságe by chcel mať každý. Za zmienku určite stojí aj fakt, že Starkiller Base je pomenovaná podľa pôvodného priezviska Luka Skywalkera, ktorý sa v prvých verziách príbehu skutočne volal Luke Starkiller. Abrams vyjadril rešpekt chovaný k pôvodnej ságe okrem prístupu k natáčaniu aj rôznymi drobnými odkazmi. Nebol to len Luke, vedeli ste napríklad, že Finnove stormtrooperské číslo (2187) je totožné s číselným označením cely, v ktorej bola uväznená Leia v epizóde IV? Číslo samotné bolo vtedy referenciou na kanadský artový film, ktorý inšpiroval Lucasa pri natáčaní pôvodnej trilógie.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Najlepší easter egg je aj v prípade Star Wars z kategórie menej očividných, resp. nepatrí k tým, ktoré si každý všimol. Po tom, ako Rey omylom otvorí nesprávne dvere pri snahe zachrániť Hana Sola pred naštvanými gangami, Han s Chewbaccom sú nútení utekať pred rathtarom valiacim sa za nimi cez chodbu lode. A mohli tvorcovia vôbec vybrať lepší hudobný motív doprevádzajúci túto scénu, ako slávne tóny z ikonickej scény Dobyvateľov stratenej archy, v ktorej Indy uteká pred obrovskou kamennou guľou? Teraz sú už dve z najlepších filmových ság, rovnako ako dve životné úlohy Harrisona Forda navždy prepojené malou kreatívnou vsuvkou tvorcov epizódy VII. Veľmi podarené.

Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4
Zdroj: Disney

Captain America: The Winter Soldier (Kapitán Amerika: Zimný vojak)

Obľúbené pokračovanie Prvého Avengera obsahuje (podobne ako väčšina tvorby MCU) veľké množstvo referencií na spoločný filmový vesmír, ako aj náznakov pre vývoj jednotlivých príbehov. Spomínali sme si, že Marvel sa čoskoro dočká vlastnej epizódy easter eggov, a preto si dnes priblížime len dve konkrétne referencie, v ktorých hrá hlavnú úlohu Samuel L. Jackson. Začneme druhým dnešným odkazom na tvorbu Quentina Tarantina. Znovu ide o Pulp Fiction a asi uhádnete, že spojítkom bude tentoraz Jules, postava stvárnená práve Jacksonom. Na samom konci snímky sa Steve, Sam a Nick Fury stretnú pri Nickovom hrobe a jeden krátky záber na náhrobný kameň nám odhaľuje nápis Nicholas J. Fury a pod ním časť citovaného textu „The path of the righteous man..". Áno, presne touto vetou začína slávny Julesov monológ, ktorý zaznie vždy pred tým, než niekoho zabije. Ďalší bod pre Russovcov.

A bratov zodpovedných za dvojku (a trojku) Capa, rovnako ako aj za blížiace sa dve časti Infinity War, možete mať ešte radšej po easter eggu zo Star Wars. Určite si pamätáte začiatok snímky, kde Sam radí Stevovi vypočuť si album Troubled Man a krátky pohľad do Rogersovho notesa, kde sme si mohli všimnúť aj poznámky ako Nirvana, Steve Jobs alebo práve Star Wars. No a v Star Wars predsa hral aj Jackson stvárňujúci Nicka Furyho. Pre samotného Capa možno trochu mätúce, no Russovci nám v nedávnom rozhovore priblížili tento odkaz ešte o čosi viac. Nechali sa totiž počuť, že pri scéne, kedy Nick unikne pred Winter Soldierom doslova vyrezaním diery do asfaltu, bolo ich zámerom, aby Nickovo vybavenie režúce cestu bolo vlastne takým malým svetelným mečom a týmto ešte raz mrkli na legendárnu ságu.

Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4
Zdroj: Disney

Game of Thrones (Hra o tróny)

Na obrazovky sa vrátil aj jeden z najobľúbenejších seriálov súčasnosti a my si povieme aspoň o niektorých z nazoaj podarených easter eggoch, keďže aj tento seriál môže čakať samostatná epizóda. Neškodným a príjemným zistením je fakt, že v epizóde The Red Wedding sa medzi hudobníkmi hrajúcimi na neslávne známej svadbe objavil aj Will Champion, bubeník Coldplay. Bez zachádzania do detailov a odhaľovania teórií tým, ktorí nečítali knihy (hoci o tejto konkrétnej už vedia azda všetci) povieme len toľko, že v scéne na začiatku prvej série sa tvorcovia pohrávajú s naznačovaním teórie R+L=J keď sa písmená R a L objavia vyryté do dreveného stĺpu hneď vedla Jona Snowa. Keďže sa povráva, že George Martin súhlasil s predaním práv na sfilmovanie príbehov z Westeros Benioffovi a Weissovi pod podmienkou, že uhádnu meno Jonovej matky, tak... Už si domyslite sami. Najväčší fanúšikovia prišli aj s postrehmi, že krv zavraždeného Jona v poslednom zábere piatej série má v určitom momente tvar vyjúceho vlka. My odhalenia necháme na tvorcov, no pravdou je, že sa tu nájde naozaj veľa zaujímavých odkazov.

Easter Eggs: slávne filmové odkazy, ktoré ste (možno) prehliadli #4
Zdroj: HBO

Dnešné easter eggs sa končia, no už nabudúce si pravdepodobneme povieme viac o MCU a komiksových hrdinoch, keďže Civil War je už za dverami a nasledovať budú aj nový X-Men. 

Späť
Zdieľať
Diskusia