Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2016, 17:06
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Jedinečný pohľad do čínskej fabriky na výrobu iPhonov. Disciplína ako v armáde a technológie na rozpoznávanie tváre

TECH APPLE ČÍNA IPHONE
Uložiť Uložené

Západné médiá mali vôbec po prvýkrát príležitosť navštíviť prísne strážené prostredie, kde prebieha kompletizácia obľúbeného iOS smartfónu od Apple. A takto to tam vyzerá.

Určite ste už aspoň raz postrehli správu, ktorá obviňovala kalifornského výrobcu spotrebnej elektroniky a jeho dodávateľov z nedôstojného zaobchádzania s čínskymi pracovníkmi vo fabrikách, kde prebieha buď výroba jednotlivých komponentov alebo rovno komplexná montáž iPhonu. A keďže ich fungovanie bolo doteraz pred očami verejnosti oficiálne skrývané, väčšina týchto obvinení nemohla byť žiadnym dôveryhodným spôsobom overená. Médiá, ktoré tieto správy zverejnili, preto museli vždy vychádzať iba z amatérsky spracovaných videí, fotografií alebo chabých informácií od bližšie nešpecifikovaných zdrojov, pretože ak by niekoho náhodou prichytili, ako niečo v internetom prostredí tajných čínskych fabrík vizuálne zaznamenáva, tak má na rováši naozaj obrovský problém.

Dnes je ale situácia vďaka webu Bloomberg trošku iná. A aj keď v exkluzívnej a obsiahlej reportáži nie je možné vidieť žiadne náznaky po nehumánnych praktikách, o ktorých sa v mediálnych kuloároch poslednú dobu hovorí čoraz častejšie, pracovať v takom prostredí viac ako niekoľko hodín rozhodne nezvládne nikto so slabou psychikou. Pravidelné nástupy do precíznych radov, skenovanie tváre na identifikáciu pracovníka, prechádzanie cez detektory kovov alebo nosenie rovnošaty s ružovými košeľami a modrými čapicami je iba malou časťou toho, čo všetko zahŕňa bežný pracovný deň vo fabrike Pegatron na okraji Šanghaju. Montáž populárneho iPhonu tu zabezpečuje okolo 50-tisíc disciplinovaných zamestnancov, ktorí musia dodržiavať striktné pravidlá, pretože Apple drží nad všetkými procesmi prísny dohľad, nakoľko len tak dokáže zabezpečiť nadštandardnú kvalitu, akú produkty z jeho portfólia zákazníkom ponúkajú.

Späť
Zdieľať
Diskusia