Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2016, 13:18
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Počas týždňa recyklovania chce H&M vyzbierať 1000 ton použitého oblečenia a pomáha pri tom aj speváčka M.I.A.

MÓDA H&M RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

Prispieť a pomôcť môžeš aj ty! Stačí, keď do najbližšej predajne prinesieš kúsky, ktoré už nenosíš.

Recykláciou jedného trička sa ušetrí až 2100 litrov vody. Enormné množstvo, však? Aj módny priemysel má, podobne ako takmer všetky ostatné odvetvia, svoje temné stránky. Pri výrobe nových kúskov oblečenia sa využíva a vzniká množstvo škodlivín, ktoré následne znečisťujú našu planétu. K tomuto problému treba pristupovať zodpovednejšie, než tomu bolo doteraz, čo si uvedomujú mnohé popredné svetové značky snažiace sa vyrábať čo najekologickejšie. Na ich čele stojí švédsky reťazec H&M, ktorý 18. apríla spustí zelene ladený projekt s názvom týždeň recyklácie.

Počas týždňa recyklovania chce H&M vyzbierať 1000 ton použitého oblečenia a pomáha pri tom aj speváčka M.I.A.
Počas týždňa recyklovania chce H&M vyzbierať 1000 ton použitého oblečenia a pomáha pri tom aj speváčka M.I.A.

Cieľom tejto prospešnej iniciatívy je vyzbierať za 7 dní aspoň 1000 ton použitého oblečenia, ktoré potom prejde procesom recyklácie, aby sa z neho neskôr vyrobili ďalšie, opäť použiteľné a úplne čerstvé produkty. Priložiť ruku k dielu a pomôcť môžeš aj ty. Stačí, keď prinesieš svoje staré kúsky do jednej z predajní H&M, kde ich odovzdáš namiesto toho, aby si ich vyhodil do koša. Hennes & Mauritz podporuje takýto prístup už od roku 2013, kedy spustili ich plán na zbieranie použitého oblečenia, pričom odvtedy v ich obchodoch skončilo viac než 25-tisíc kusov rôznych častí odevu. Neboj sa doniesť i tie najderavejšie veci, čo doma nájdeš, tričká, ponožky, kabáty, nohavice, zo všetkého sa dá totiž vyťažiť niečo použiteľné a recyklovateľné. 

Odporúčané
FOTO: Pozri si tohtoročnú dizajnérsku kolekciu H&M, ktorá vznikla v spolupráci so značkou Rabanne FOTO: Pozri si tohtoročnú dizajnérsku kolekciu H&M, ktorá vznikla v spolupráci so značkou Rabanne 17. októbra 2023, 18:22

Týždeň recyklácie podporuje aj speváčka M.I.A., ktorá špeciálne pre túto myšlienku nahrala tematickú skladbu Rewear It aj so sprievodným videoklipom. Jej cieľom je rozšíriť skrz hudbu ciele tohto projektu, ktorý dokáže pomôcť uzavrieť kruh v produkcii oblečenia. Opäť môžeš skrz sociálne siete priložiť k ruku dielu i ty, a to tak, že od 18. do 24. apríla pridáš príspevok, v ktorom odfotíš kúsky, čo ideš vrátiť a označíš ho hashtagom #HMrehaul. Tak čo, už prehľadávaš skriňu?

Pre viac informácií zo sveta módy sleduj Restyler

Späť
Zdieľať
Diskusia