Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2016, 14:30
Čas čítania 0:00
Adam B.

Z bláznivého experimentu svetový fenomén: UFC od jeho vzniku po súčasnosť

ŠPORT CONOR MCGREGOR DANA WHITE MMA UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Milióny fanúšikov, 2 vlastné videohry, reality-show a mnoho ďalších vecí, ktorými sa môže pýšiť táto najväčšia organizácia zmiešaných bojových umení na svete. Ako sa však formovala a čo stálo za jej premenou na svetový fenomén?

Všetko začalo turnajom ôsmich bojovníkov reprezentujúcich rôzne bojové umenia.  Jeho cieľom bolo raz a navždy určiť to najlepšie z nich.  V Colorade sa v roku 1993 stretli šampióni karate, suma, boxu či kickboxu v súťaži, ktorá dovtedy na svete nemala obdobu. Bojovníci sa nebili v klasickom ringu, ale v 8-hrannej klietke obohnanej pletivom, aby nebolo možné uniknúť. Pôvodne mal klietku miesto pletiva obkolesovať ostnatý drôt, ale organizátori si povedali, že to by už bolo asi príliš. Stačilo, že neboli vyžadované žiadne rukavice a neboli žiadne váhové kategórie. Jediné pravidlá boli zákaz hryzenia a škriabania očí. Taktiež neboli prítomní žiadni bodovací rozhodcovia a žiadna časomiera. Zápas mohol skončiť jedine K.O., vzdaním sa, alebo hodením uteráku do klietky od jedného z členov tímu.  

VHS z prvého turnaju UFC:

Z bláznivého experimentu svetový fenomén: UFC od jeho vzniku po súčasnosť

Prvý zápas turnaja prebehol medzi Gerardom Gordeauom a Teilom Tulim. Gordeau, relatívne chudý chlapík a špecialista na savate (prvky boxu a kickboxu), sa postavil proti obrovskému bojovníkovi sumo Tulimu. Ako tento stret „Dávida s Goliášom“ dopadol, si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Ďalšie zápasy neboli o nič menej brutálne a presne to ľudí bavilo. Medzi všetkými bojovníkmi vyčnieval Brazílčan Royce Gracie. Ten reprezentoval vtedy málo známe bojové umenie, brazílske Jiu-Jitsu, celý turnaj vyhral a odniesol si odmenu 50 000 dolárov. Gracie je väčšinou odborníkov ale aj fanúšikov považovaný za najdôležitejšiu postavu celej MMA v histórii a ako prvý sa dostal aj do siene slávy UFC.

Z bláznivého experimentu svetový fenomén: UFC od jeho vzniku po súčasnosť

UFC malo byť pôvodne jednorázovou záležitosťou. Experimentálny turnaj, aby ľudia mohli vidieť viacero bojových štýlov proti sebe. Divácky úspech tohto diela však zmenil úplne všetko. Niektorí z toho boli nadšení, iní zdesení, v každom prípade všetci o turnaji UFC1 rozprávali a to bolo najdôležitejšie.

Odporúčané
VIDEO: Brutálne k. o. na turnaji Oktagonu. Známy bojovník padol za 36 sekúnd VIDEO: Brutálne k. o. na turnaji Oktagonu. Známy bojovník padol za 36 sekúnd 26. marca 2024, 12:00

Experiment teda pokračoval, konal sa ďalší turnaj, potom ďalší a ďalší. Popularita stúpala rapídnou rýchlosťou a čím ďalej, tým viac bojovníkov začalo uvažovať o kariére v klietke. So stúpajúcou popularitou však silneli aj hlasy o brutálnosti tohto športu. Ľudia MMA začali nazývať ľudské kohútie zápasy a čoskoro mnohé americké štáty UFC zakázali.   

UFC neuniklo ani Hollywoodu, už v roku 1997 sa objavilo dokonca v Priateľoch:

 

Keďže hrozilo, že tento nádejne sa vyvíjajúci šport bude úplne zakázaný, majitelia sa rozhodli stanoviť prísnejšie pravidlá. Postupne boli bojovníci rozdelení do váhových kategórií, bolo zakázané hákovanie úst, kopanie do hlavy súpera ležiaceho na zemi, bolo obmedzené ťahanie za vlasy a mnoho ďalších zákerných techník.

Z bláznivého experimentu svetový fenomén: UFC od jeho vzniku po súčasnosť

Počas tejto transformácie, okolo roku 2000, sa UFC začalo meniť do dnešnej podoby. Vymenilo sa vlastníctvo, keď spoločnosť odkúpili bratia Fertittovci a Dana White. Pod ich vedením začalo UFC pohlcovať a odkupovať iné MMA spoločnosti, až sa stalo jednoznačnou jednotkou na trhu. Z relatívne skromného projektu sa odrazu stala jedna z najváženejších spoločností bojových športov na svete. Vstúpili doň dnes už legendy ako Anderson Silva, Robbie Lawler, Georges St-Pierre a mnoho ďalších.

 

Ďalším veľkým míľnikom bol rok 2012, keď UFC uviedlo prvú ženskú váhovú kategóriu do 62kg. Tento počin sa rozhodne nerodil ľahko.  Účinkovanie žien v tvrdom svete MMA je veľmi kontroverznou témou a množstvo ľudí je stále proti. Sám prezident UFC Dana White v minulosti vždy odpovedal na otázku, či niekedy budú ženy v UFC, jednoznačným „nikdy“. Presviedčanie a hlavne výkony jeho kamarátky Rondy Rousey ho však donútili zmeniť názor. Aj keď má ženské MMA množstvo odporcov, bojovníčky ako práve Rousey, alebo Cristiane Justino, Miesha Tate či Joanna Jedrzejczyk dokazujú, že by svet prišiel naozaj o špičkové športové výkony, keby bolo ženské MMA zakázané.

Z bláznivého experimentu svetový fenomén: UFC od jeho vzniku po súčasnosť

UFC sa neustále mení. Momentálne sú hlavné ciele organizácie boj proti dopingu a rozšírenie pôsobnosti do celého sveta. Z iba americkej záležitosti sa postupne stáva medzinárodný šport. Veľké zastúpenie majú hlavne Brazílčania, Mexičania, ale postupne svoj vplyv rozširujú aj európski bojovníci. Ír Conor McGregor, Poľka Joanna Jedrzejcyk, či Švéd Alexander Gustafsson patria medzi najväčšie hviezdy organizácie. Svoje zastúpenie má aj Česko vo Viktorovi Peštovi

Odporúčané
Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi Robert Pukač: „Mal som pocit, že celý svet je proti mne.“ Svoje chyby z minulosti chce napraviť v zápase proti Jungwirthovi 20. marca 2024, 17:00

Zmenilo sa aj predpísané oblečenie a pomôcky u bojovníkov. V začiatkoch si každý mohol nosiť viac-menej čo chcel. Zápasníci mohli byť obutí, mohli mať rôzne štýly oblečenia, výnimku netvorili ani dlhé róby, ktoré nosil napríklad už vyššie spomínaný Royce Gracie. Art Jimmerson dokonca nosil na jednej ruke boxerskú rukavicu. Dnes musia byť všetci bez obuvi, majú jednotný štýl rukavíc, musia nosiť chrániče zubov a suspenzor. Od júla minulého roku začala byť platná dohoda s Reebokom, podľa ktorej všetci bojovníci musia nosiť oblečenie tejto značky.

Najväčšou premenou však prešiel prístup bojovníkov k zápasom. V začiatkoch bolo najdôležitejšie vynikať vo svojom bojovom umení a dokázať, že je lepšie, než to súperove. Často sme tak videli značne jednostranné zápasy, keď majstri wrestlingu, graplingu či Jiu-Jitsu, nedávali takmer žiadnu šancu napríklad boxerom. Tí síce vynikali v boji na nohách, ale absolútne sa nevedeli brániť, akonáhle prešiel boj na zem. Dnes sa kladie dôraz na komplexnosť. Aby bol bojovník úspešný, musí byť nebezpečný na nohách, aj na zemi. 

Z bláznivého experimentu svetový fenomén: UFC od jeho vzniku po súčasnosť

UFC sa už môže pýšiť aj niekoľkými legendami. V sieni slávy je momentálne 13 bojovníkov. Z nich rezonujú najmä Royce Gracie a Ken Shamrock, jedni z najväčších rivalov v klietke a muži sprevádzajúci UFC od samého začiatku.  Je isté, že zoznam sa čoskoro rozšíri o ďalšie mená. Anderson Silva, mnohými označovaný za najlepšieho bojovníka všetkých čias, je viac než istým budúcim členom.  Nemali by chýbať ani Georges St-Pierre, Urijah Faber či Jose Aldo. Z mladších bojovníkov majú najlepšie nakročené Jon Jones, Demetrious Johnson, Khabib Nurmagomedov a samozrejme Conor McGregor. Ten sa podľa vlastných slov po skončení kariéry nevidí len v sieni slávy, ale rovno vo vedení UFC, s kanceláriou uprostred medzi Fertittovou a Whitovou.

Uvidíme, čo nám UFC a celý svet MMA ponúkne v nasledujúcich rokoch, ale s tak veľkým úspechom, v takom krátkom čase od jeho vzniku má rozhodne našliapnuté k tomu, aby sa zmiešané bojové umenia stali najpopulárnejším a najbohatším bojovým športom na svete. UFC ako ich najväčšia organizácia rozhodne nebude chýbať.

Domov
Zdieľať
Diskusia