Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2016, 14:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Rastú ako huby po daždi, v Bratislave máme nové OC každý rok.

Naposledy to po dlhšej dobe začalo Retrom, potom otvoril Central a najnovšie Bory Mall. Obchodných centier je v Bratislave naozaj kvantum. A sami na seba doplácajú. V pracovných hodinách sa dokážu naplniť iba niektoré z nich, ostatné sú aj na obed takmer úplne vyľudnené. Pozri sa, ako obstáli bratislavské obchodné centrá v našom hľadáčiku! Mimochodom, je to podľa abecedy, takže to svoje si nájdeš ľahko.

AUPARK

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

AUPARK v Bratislave prešiel nedávno veľkým redizajnom, ktorý do neho vniesol nový dych. Moderný interiér, kreslá či sedačky s možnosťou dobiť si telefón a ďalšie vychytávky robia z Auparku bezkonkurenčne jedno z najlepších centier v Bratislave. Aupark sa teraz hrdí až štyrmi hviedzdičkami.

Do kina sa cez chaotické parkovanie na záchytných parkoviskách dostať môže byť dosť zložité, ale viac vstupov do garáže to istí. Dostupnosť spojmi MHD je vynikajúca, autobusy jazdia snáď do každej mestskej časti. Prechod od zastávky na nadjazde cez strmý kopec alebo parkovisko však môže byť veľmi nepríjemný najmä v daždi. AUPARK pracuje aj s okolím - okraj veľkého Sadu J. Kráľa využil na veľké ihrisko s lanovým centrom a plno lavičkami. Tie sú často okupované vedúcimi škôlok, ale aj organizátormi najrôznejších súťaží. Kompetentní v AUPARKu dávajú zelenú každému eventu. Posedieť si môžete v kaviarňach a reštauráciach. Možnosti nakupovania sú tu tiež na vysokej úrovni, nájdeme tu množstvo známych značiek a na svoje si prídu aj tí náročnejší. Napríklad na WC - kontroly každú polhodinu a leskne sa na nás mimoriadna čistota. Dokonca čistič na topánky! Aupark naozaj nemá nemá veľa negatív a návštevy z akéhokoľvek dôvodu určite nebudete ľutovať. Doporučujeme na oddychové nákupy, ale aj na obyčajné posedenie pri káve.

AVION SHOPPING PARK

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Avion má polohu na okraji mesta. V jeho blízkosti je Shopping Palace aj OC Korzo (plno menších obchodíkov cez cestu). Avion je pre unaveného človeka peklom. Je príšerne dlhý, dlhý a dlhý, prejsť z jedného konca na druhý dá aj tri minúty. No treba povedať, že výber obchodov je tu priam špičkový, hoci si nebudete mať kam odložiť deti - v celom komplexe je len jedno malé detské ihrisko. Food Court nemá dostatok stolov a stoličiek, aj keď je dobre umiestnený. Na druhú stranu, Avion má celoročne otvorené klzisko, to je super. Je miestom množstva podujatí, napríklad Noci výskumníkov. Taktiež je tu milý personál a dosť veľa obchodov. Veľmi dobré je tiež MHD spojenie, do Avionu vás dovezú z centra až dve linky a dostupnosť zo zastávky je celkom príjemná.

Avion nie je zložito stavaný, je to skrátka jedna línia. Predlhá línia. Na dlhé sobotné nákupy je to ideálne centrum, všade je plno lavičiek, kaviarní a občerstvení, ale návštevu len na skok určite nedoporučujeme.

Bory Mall

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Bory Mall láka návštevníkov úplne iným smerom. Oproti ostatným obchodným centrám v ňom vládne priam až domáca atmosféra. Široké chodby, otvorený a vzdušný priestor a vhodné osvetlenie. Oslnilo nás najmä dizajnové spracovanie. Všade vidíme príjemnú béžovú kombinovanú s matnou bielou a červenou. Po Boroch sa pohybuje mimoriadne príjemne, nepotrebujete mať orientačný zmysel na jednotku a s niekým sa zrazíte len veľmi ťažko. V Boroch je tiež kino IMAX - jediné na Slovensku. Je tu množstvo menej známych obchodov a kaviarní. Bory majú tiež obrovské ihrisko, priam až detské centrum zladené do pestrých farieb, takže tvoria veselé miesto pre malé deti s rodičmi. Len škoda, že sme si nemali kam sadnúť, na lavičky sa zrejme zabudlo. Ako každé poriadne obchodné centrum, v Boroch možno nájsť aj parádny detský kútik, priamo v strede centra.

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Nešpičkovú polohu riešia Bory zlepšovaním hromadnej dopravy, dokonca majú prenajaté dva autobusy a pridanú zastávku s linkami do centra mesta, Devínskej aj Dúbravky, stále sú však najvhodnejšie pre rodinné nákupy. Dostupnosť totiž na prvý pohľad pohodlný prístup mladej generácie. Bory sa snažia byť najlepšími a dajú sa opísať len jedným slovom - prekvapujúce.

Central

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Central na Trnavskom mýte vyhráva na poli relaxu. Hájik pred hlavným vchodom je miestom mnohých stretnutí rôznych ľudí. Unikátny park na streche má detské ihrisko, lavičky a tvorí miesto pre super oddych. V Centrali je množstvo posedení, kaviarní a reštaurácii. Samotný Central je viacposchodový a poschodia sú do tvaru obdĺžnika. Mimochodom, je preplnený odpadkovými košmi. Eskalátory síce nie sú zrovna blízko jeden pri druhom, čo nebude náhoda a vy ste tak odkázaný na niekoľkominútovú prehliadku centra. Nevýhodou je, že v čase obeda to potrvá, kým sa človek autom dostane do garáže a vo Food Courte (ktorý je mimochodom vynikajúco spracovaný), je tiež poriadny náprask. Čo tiež hodnotíme negatívne je prítomnosť jedného výťahu, ktorým je možné dostať sa z garáže do nákupného centra. A ten je tiež pekne spomalený. Dostupnosť MHD je vynikajúca a cesta k zastávkam je pohodlná. No a tie verejne nedostupné záchody... Central je skvelým océčkom na nákupy a kávu po škole, kamarátske stretnutia a pokec, no na veľké nákupy sa určite radšej vyberte inam.

Eurovea Galleria

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Eurovea má skrátka všetko. Má skvelú polohu, v centre mesta, s vynikajúcim dopravným spojením. K tomu konkurenciu valcujúca promenáda s kaviarňami, ihriskami, reštauráciami a cyklistickou hrádzou. A tá vedie až do Karlovky. No a samozrejme - Dunaj. Nájdu si v nej svoje mladí aj starší, skrátka každý.

Jedna z mála nevýhod Eurovei sú chaoticky umiestnené eskalátory. Aj keď už konečne objavíte ten, ktorý je otočený vašim smerom, tak ide k vám, teda v protismere. Prskáte a musíte prejsť cez najbližší mostík aby ste sa konečne dostali na vyššie poschodie. Našťastie toto nie zrovna šťastné dizajnové riešenie sa už podľa vyjadrenia vedenia rieši, takže pobehovaniu po centre bude snáď koniec. Wi-fi pointov by tiež mohlo byť viac, kedže síce je po celom centre "naťahaný" internet, všade okrem wi-fi pointov je dosť pomalý. To je ale opäť len kozmetický detail. Kino je oddelené od zvyšku v druhej budove a McDonald's nie je vo food courte ale pod kinom, to je zopár mínusov, ktoré sme postrehli, nejde však o nič závažné. Celý komplex ponúka širokú škálu aktivít pre každú vekovú kategóriu. Na záver sa nám páči otvorený prístup vedenia OC, ktorý konečne začal riešiť neutíchajúci problém s parkovaním novým nadzemným parkoviskom. To garážové je neveľké, sú v ňom zápchy a neuveriteľne neprehľadné. I cez tieto problémy je Eurovea skvelým miestom na strávenie svojho voľného času, nech už máte akékoľvek úmysly.

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Výzdobu v už tak krásnej Eurovei tvoria diela anglického umelca Colina Spoffortha.

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

OC RETRO

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Dominanta Ružinova. Retro je celkom malé a je v ňom príjemne. Pre rodiny z okolia, ktoré sa už vyrovnali so zakrytým výhľadom je to iste príjemná vsuvka. Niekedy som tam býval a v okolí síce nebolo málo ľudí, no po príchode Retra je naokolo vyslovene živo. Retro má skvelú polohu. Spolu s vežou zapadne medzi paneláky, má príjemný dizajn, na blízku je jazero, teda veľmi malé jazero Rohlík a park Andreja Hlinku. Dostupnosť je už ale výrazne horšia. Potenciálny zákazník má na výber z troch zastávok, ktoré majú RETRO priamo v názve. Hoci je z každej zabezpečená pohodlná dostupnosť, je to skrátka ďaleko. Parkovanie tiež nie je zrovna veľkou výhrou. Je obmedzené a nájsť si tam miesto môže byť dosť ťažké. Retro inak obsahuje malú škálu obchodov, má dve poschodia v tvare do štvorca, ale cez malý počet eskalátorov tam budete blúdiť. Moderný dizajn avšak nezachraňuje to, že je Retro veľmi tmavé. Nekonajú sa v ňom takmer žiadne akcie a s len malými obchodíkmi nepredstavuje atraktívne miesto na dlhšie nákupy.

Polus City Center

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Polus má svojich priaznivcov a aj ľudí, čo ho zrovna nemusia. Nemá najvýhodnejšiu polohu, parkovanie na streche mohlo byť riešené omnoho lepšie a za relaxačnú časť nula bodov. Čo nám nedá nepochváliť, je príjemná atmosféra. Navyše je to odvšadiaľ všade blízko, teda obchodné centrum nie je skrátka jedna čiara. Food Court má dosť veľa prevádzok a posedenie je dostačujúce a príjemné. Na druhú stranu nás neskutočne iritoval plastový príbor. Polus prevádzkuje aj akúsi divnú vec. Má nazvané ulice. Je to absolútna zbytočnosť. Ešte som nestretol nikoho, kto by mi opísal, že veci pre domácich miláčikov sú na Wall street. Mimochodom, tá banková časť Wall street končí pri jednej pobočke banky s bankomatom. Na ulice je robené dokonca aj dopravné značenie. A to robil tiež poriadny expert. Značenie je schopné vás prehnať cez pol centra len k záchodom, pričom pár metrov za vami jedny sú. Akurát, že vy stále vkladáte nádej už do desiatej šípky vedľa nápisu WC. Inak pri vstupoch na WC sú maľované mapy. Nedopátral som sa k ich významu, ale ak čakáte na partnerku... Radšej keby miesto nich pribudlo ešte zopár mapiek obchodného centra. Tých je len zopár a stavím sa, že kým ich nájdete, veľakrát sa otočíte k nesprávnemu stojanu a zistíte, že je to len nové Varíme v Poluse...

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Napriek tomu je v Poluse stále živo a ľudia tam chodia, hoci navštevnosť už dávno nie je to, čo bývala. Polus ľudí láka na päťkorunové súťaže a akcie, na ktoré sa ihneď zabudne. Inými slovami, Polus doporučujeme, ale len na skok do Mekáča cez obednú prestávku, alebo do kina. Mimochodom, získava od nás cenu za najkrajšiu vianočnú výzdobu.

Shopping Palace Zlaté Piesky

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Hoši na Zlatých to nerobia dobre. Jediný dôvod, prečo tam chodiť, je tak Tesco. Okrem neho, a toto bude pre niektorých prekvapenie, tam je aj plnohodnotné obchodné centrum. Vlastne, plnohodnotné je veľmi silné slovo. Okolo Tesca je ruch, ďalej akoby tam skapal pes. Tam skrátka nikto nie je. Pri Tescu sú desiatky stánkov a predajní, hostesky a tam vzadu je skrátka ticho. V celom Shopping Palace je len jedna kaviareň a ak nie som fakt slepý, tak aj len jedny toalety. A tie sú naozaj príšerné. Na fotke to možno tak nevidno, no o 7 ráno boli podlahy špinavé, dosky od exkrementov, toaleťák po podlahe...

Porovnali sme bratislavské obchodné centrá: Kam sa cesta oplatí?

Vrcholom je už len Panda vedľa, sklad bezdomovcov. A ani to kungpao za veľa nestojí. Zvyšná časť Palacu je celkom čistá, ale neodpustíme si ešte jednu poznámku, pri Tescu je toľko stánkov, že slalom medzi nimi s naloženými vozíkmi sa stáva adrenalínovou záležitosťou. Ťažko sa nám hľadajú pozitíva a okrem obrovského parkoviska toho asi veľa nenájdete. Do Tesca a rýchlo preč. A preč pri Shopping Palace znamená cez parkovisko bez priechodov a nekonečný nadjazd, celkovo vyše kilometra na zastávku električky.

Okrem uvedených obchodných centier má Bratislava ešte rôzne iné, prebezdomovcovaný OD SaratovOC Hron, ktorý v podstate tvorí len Tesco; Galéria Lamač, ktorá je rovnaký prípad; Danubia, to je opäť rovnaký prípad, akurát tam sa dá ísť aj do Terna. Svojho času tam fungoval aj Carrefour. Máme ešte aj Cubicon - zvonka nevkusnú budovu na Slávičom údolí, veľmi nám pripomínala Euroveu vo vreckovom vydaní. A ak vám ani jedno nákupné stredisko nevyhovuje, netreba lámať palicu, o dva roky tu bude ďalších šesť.

Anketa:
Ktoré z uvedených OC je vášmu srdcu najbližšie?
Eurovea Galleria
Bory Mall
Aupark
Polus City Center
Central
OC Retro
Avion Shopping Park
Shopping Palace
Iné (Galéria Lamač, Cubicon, Danubia...)
Nákupné centrá sú mor, radšej supermarkety
Eurovea Galleria
32 %
1512 Hlasov
Bory Mall
12 %
563 Hlasov
Aupark
26 %
1222 Hlasov
Polus City Center
3 %
120 Hlasov
Central
10 %
480 Hlasov
OC Retro
1 %
44 Hlasov
Avion Shopping Park
13 %
612 Hlasov
Shopping Palace
1 %
47 Hlasov
Iné (Galéria Lamač, Cubicon, Danubia...)
1 %
49 Hlasov
Nákupné centrá sú mor, radšej supermarkety
3 %
138 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia