Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2016, 17:44
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Internetom koluje krabička, ktorá vraj patrí 4-palcovému iPhone 5 SE. Odhaľuje dizajn aj konštrukciu

TECH DIZAJN
Uložiť Uložené

O nadchádzajúcom iPhone zo špeciálnej edície vieme už takmer všetko podstatné.

To, že Apple 22. marca predstaví niekoľko zaujímavých mobilných noviniek, vieme už nejaký ten deň. Podľa viacerých, celkom dôveryhodných zdrojov, sa to bude týkať predovšetkým dvoch už netrpezlivo očakávaných zariadení - menšieho tabletu iPad Pro s vlastnou klávesnicou vrátane podpory pre Apple Pencil a menšieho iPhone, ktorý bude predstavovať návrat k dávnejšie zaužívanej uhlopriečke o veľkosti 4-palcov. A ako tvrdia takmer všetky dostupné informácie, kompaktný model dostane za cieľ prilákať menej náročnejších zákazníkov, pretože výrazne nižšia cenovka spôsobí, že jeho výbava poskytne slabšie technické špecifikácie, akými disponuje minuloročný iPhone 6s. Čo teda môžeme očakávať?

Po úniku renderov konštrukcie a niekoľkých špecifikácií sa k nám tentokrát dostali aj fotografie niečoho, čo na prvý pohľad vyzerá ako jeho krabička. Jej bok nesie názov iPhone 5 SE (nie iPhone SE) a na prednej strane máme jedinečnú príležitosť vidieť vizuálne spracovanie dôležitej časti iOS smartfónu, kde sa nachádza takzvané Home tlačidlo s integrovaným biometrickým Touch ID senzorom na identifikáciu používateľa podľa jeho odtlačku prsta či displej s elegantným 2.5D ochranným sklom. Tento čerstvý únik pochádza z čínskych sociálnych sietí a okrem iného potvrdzuje aj predpokladaný dizajn, ktorý by mala novinka už onedlho ponúknuť. Pôjde o akúsi vizuálnu kombináciu staršieho, no stále populárneho iPhone 5 (5s) a vynoveného iPhone 6 (6s), od ktorého preberie viaceré oblé krivky, čo by malo zabezpečiť dobrú ergonómiu pri jeho držaní. Jeden z priemyselných výkresov konštrukcie dokonca odhalil, že zadná strana dostane tiež 2.5D sklo, takže hliník tentokrát pokryje iba boky tela. Niečo veľmi podobné majú vo výbave aj dve prémiovo vyzerajúce novinky od spoločnosti Samsung - Galaxy A3 a Galaxy A5.

Internetom koluje krabička, ktorá vraj patrí 4-palcovému iPhone 5 SE. Odhaľuje dizajn aj konštrukciu

Kompaktná novinka údajne ponúkne výkonný čipset A9 z iPhone 6s, 1 GB operačnú pamäť, 12 MPx fotoaparát či NFC konektivitu na realizáciu bezkontaktných platieb. Taktiež sa v technologických kuloároch hovorí o absencii 3D dotyku alebo iba 1642 mAh batérii. Ak ale dostane nižšie rozlíšenie, s výbornou optimalizáciou operačného systému iOS a energeticky efektívnym hardvérom by jeden bežný deň mohol na jedno nabitie vydržať bez akýchkoľvek väčších problémov. Web PhoneArena navyše hovorí aj o funkcionalite Live Photos, ktorá taktiež nemá v softvérovej výbave chýbať. Pri cenovke iPhone 5 SE ale vládne niekoľko rozporov, jedna strana tvrdí, že sa začne predávať za sumu okolo 350 eur a tá ďalšia zase hovorí o asi 100 až 150 eur vyššej cenovke. A keďže budeme pravdu vedieť až o pár týždňov, nezostáva nám zatiaľ nič iné, ako brať všetky súčasné špekulácie s obrovským nadhľadom. Oficiálne predstavenie prebehne podľa neoficiálnych informácií 22. marca, píše web AppleInsider.

Internetom koluje krabička, ktorá vraj patrí 4-palcovému iPhone 5 SE. Odhaľuje dizajn aj konštrukciu
Internetom koluje krabička, ktorá vraj patrí 4-palcovému iPhone 5 SE. Odhaľuje dizajn aj konštrukciu
Späť
Zdieľať
Diskusia