Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2016, 15:29
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Redakcia Filmkultu pre vás vybrala najikonickejšie, najkvalitnejšia a zároveň najobľúbenejšie filmové trilógie.

Dlhšie sme neprišli so žiadnym rebríčkom, tak sme sa rozhodli, že to napravíme najlepšími trilógiami. Iste, až taký veľký výber nebol, no pár ság sa sem nezmestilo, viacerí z vás si ihneď spomenú na Raimiho Spider-Mana, ktorého tretia časť pochovala svoje šance na umiestnenie v dnešnom článku. Iní zase budú fufňať, že ten Hobit nebol až taký zlý, aby sa tu neobjavil. Vyberali sme len príbehy, ktoré majú tri časti alebo na seba v nich nadväzujú. Nájdete tu však napríklad aj také Toy Story, ktoré má potvrdenú aj 4. časť. Tá sa však bude zaoberať milostným vzťahom a celkom možno o tomto animáku budeme hovoriť ako o spin-offe. Na druhej strane, nemohli sme sem pridať Bourna, keďže sa dočkáme plnohodnotnej 4. časti s Mattom Damonom, nehovoriac o spin-offe s Jeremym Rennerom. Keďže sme hodnotili trilógie, jedným z najdôležitejších aspektov teda logicky bola konzistentná kvalita a ich význam v kultúre, ale i obľúbenosť či originalita. 

10. Evil Dead

Raimi sa sem nedostal vďaka Spider-Manovi, ale kvôli kultovej trilógii Evil Dead z 80. rokov. Raimi natočil Evil Dead, Evil Dead 2 a Army of Darkness v rozmedzí 12 rokov. Zatiaľ čo prvá časť bola najviac hororová a strašidelná, už vtedy sa načrtlo, akým smerom sa asi vydá nabudúce. Hektolitre krvi, nemiestny a situačný humor, zároveň však strašidelné scény a pekelní netvori. Dvojka už bola uvoľnenejšia, no a trojka sa zase asi najviac podobá seriálovému pokračovaniu Ash vs Evil Dead, ktoré sme si tak veľmi zamilovali. Campbell a Raimi predviedli comeback v neskutočnej sile a nadviazali tak na úžasnú, brutálnu a milovanú trilógiu, ktorá ale nesadne každému. 

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


9. Before

Sunrise, Sunset a Midnight. Richard Linklater natočil síce Boyhood, známejší a chválenejší bude v našich očiach pravdepodobne vďaka nesmrteľnej trilógii Before, ktorá okrem romantiky ponúka aj veľmi autentické zobrazenie správania dvoch ľudí, ktorých náhodne stretnutie a románik výusti v spolužitie a manželstvo. Romantické, snové, reálne či depresívne. Každá časť niečo ponúkne, pričom nás vezme do úplne inej doby a veku hlavných postáv. Spoznávame ich ako mladíkov, ktorí spolu prežijú jednu noc a končíme pri manželoch v kríze. Najmä záverečná hádka v Before Midnight a uveriteľné herecké výkony Ethana Hawka a Julie Delpy vo vás skutočne zarezonujú.

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu

8. Dollars

Western je tradičný americký žáner. Je preto trochu iróniou, že to najlepšie z neho vzniklo v Európe. Konkrétne v Taliansku. V dobe vzniku ešte iba začínajúca režisérska legenda Sergio Leone sa rozhodla spraviť po vzore Siedmich statočných remake Kurosawovej samurajskej klasiky a príbeh preniesť na divoký západ. Ako predloha mu slúžil počin Telesná stráž. Do hlavnej úlohy obsadil neznámeho amerického herca Clinta Eastwwooda a okamžite vznikla legenda. Na svet pribudla nová žánrová odnož - Spaghetti western. Oproti svojim vzorom spoza oceánu bol drsnejší, surovejší a s nejednoznačnými postavami. Pokračovanie Pre hrsť dolárov navyše zašlo ešte ďalej a už v ňom bol aj typický rukopis režisérskeho génia. Vrchol však prišiel so záverom trilógie. Dobrý, zlý a škaredý je majstrovské dielo považované za jeden z najlepších filmov všetkých čias a inšpiráciou pre množstvo ďalších tvorcov. Neodmysliteľnou súčasťou tejto trilógie je takisto geniálna hudba Ennia Morriconeho. 

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu

7. Toy Story

Woody, Buzz a všetci ich priatelia aj nepriatelia. Keď sa s nimi hrajú deti, sú to neživé hračky, do ktorých sa je aj tak ľahké zaľúbiť. Akonáhle sú však sami, precitnú a začnú žiť vlastné životy. Nádherný príbeh od Pixaru, ktorý rozvinuli už do troch úžasných dielov, pričom najmä pri tom poslednom sme precitli aj my, diváci, a to najmä emočne, keďže v Toy Story 3 bolo pár scén, ktoré rozladili aj tých starších. Úžasné postavy, miestami vtipné scénky, krásna animácia a vždy silný príbeh. Toy Story tu s nami bude navždy. 

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


6. Back to the Future

Mimomoriadne populárna trilógia Roberta Zemeckisa z producentskej dielne Stevena Spielberga takmer nestarne. Zamotané časové paradoxy, skvelá atmosféra a hlavne chytľavý humor dokážu skvelo pobaviť aj súčasných divákov. Michael J. Fox a Christopher Lloyd sa pre svoje úlohy narodili, príbeh sa neuveriteľným spôsobom rúti vpred a hudobný motív Alana Silvestriho je už takisto klasikou. Tretí diel sa možno nepodaril úplne ideálne a zostáva v tieni svojich predchodcov, no aj tak je prvotriednou zábavou a funkčne ukončuje túto vynikajúcu trilógiu. O jednom z pilierov kinematografie 80. a 90. rokov minulého storočia sme sa venovali obšírnejšie v Kultovinách, ktoré musíte vidieť.

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


5. Matrix

Jedna z trilógií, o ktorej sme sa už stihli rozpísať samostatne, a to v našich Kultovinách, takže veľa priestoru dnes nedostane. Keď sa povie Matrix, každý si spomenie na bullet time, finálny súboj bohov, neuveriteľnú akrobatickú choreografiu súbojov a úžasný svet, ktorý sme ani v troch častiach nestihli prebádať. Kultové filmy, ktoré sa postarali o pár nezabudnuteľných scén. Aj napriek tomu, že som celú trilógiu videl ani nie pred dvomi mesiacmi, mám chuť na ďalšie kolo. Matrix jednoducho nenudí a vždy má čo divákovi ponúknuť. 

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


4. Godfather

Najlepší film všetkých čias? Pre niekoho áno, iní len mávnu rukou. Pre fanúšikov príbehov o talianskej mafii či o celej štruktúre Cosy Nostry a zástancov/fanúšikov Maria Puza je Krstný otec od Coppolu neprekonateľným mafiánskym príbehom so všetkým, čo k tomu patrí. Skvelé postavy, napínavé scény, realisticky natočené mafiánske praktiky a nekonečná studňa múdrostí a materiálu pre učňov kinematografie. Zatiaľ čo prvá časť sa striktne držala knižnej predlohy, druhá a tretia už bola natočená len podľa scenára, ktorý vytvoril Coppola spoločne so samotným Puzom. Niektorí tvrdia, že trojka je už o niečo slabšia, nadovšetko však ide o skvelú trilógiu, ku ktorej autori pristupovali s veľkou úctou, najmä režisér a scenárista Francis Ford Coppola, bez ktorého by svet Krstného otca nikdy nebol taký, aký si ho pamätáme a ctíme. Ak ste sa ho ale nestihli dostatočne nabažiť, odporúčame Sopranovcov, kde na Godfathera nájdete množstvo odkazov.

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


3. Star Wars - pôvodná trilógia

Najprv malo ísť len o jeden film, po úspechu však Lucas naplánoval celú trilógiu, no a nebola by to ani sága, ak by Lucas nezačal rozmýšľať o prequelovej trilógii. My sa však zameriame na trilógiu pôvodnú, ktorá mala obrovský dopad na celú kultúru, sci-fi žáner ako taký, no taktiež spravila kariéru mnohým tváram. Zďaleka nešlo o nepriestrelný scenár a logickosť príbehu, aj keď práve príbeh a atmosféra je to najlepšie, čo z týchto filmov pramení. Opísať Star Wars v niekoľkých riadkoch je nemožné, preto sme ságe taktiež venovali vlastný článok v Kultovinách. Všetci vieme, že Empire Strikes Back bolo najlepšie (vyhlo sa tak klišé prostredných častí trilógie, ktoré bývajú najslabšie), no celá trilógia oplýva konzistentnou kvalitou a mnohí sa k nej vracajú aj dnes. A všetci vieme, prečo tomu tak je. 

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


2. Dark Knight

Dočkal sa aj Nolan, ktorý dovtedy a ani odvtedy nenatočil jediné pokračovanie svojich filmov. Warner ho ale ukecal na rovno tri filmy o Batmanovi, ktorého Christopher poňal svojsky, čo malo za následok realistickejší pohľad na superhrdinu, v skutočnosti však len neoblomného (a bohatého) muža. No, a okrem toho sa Nolan postaral aj o jeden z najlepších filmov všetkých čias, Dark Knight, s ikonickým Heathom Ledgerom čoby Jokerom. Síce už trojka škrípala a bolo na nej cítiť, že toho má Nolan dosť, v mnohom nás stále dokázala ohúriť a dokonale uzavrela príbeh muža, ktorý zachránil Gotham. Nebol by to ale Nolan, keby nám v závere nepomotal hlavu. 

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu


1. Lord of the Rings
Čo dodať... na prvom mieste asi nečakal nikto nič iné. Síce v redakcii dopadlo hlasovanie rovnako (Dark Knight aj LoTR dostali rovnaký počet hlasov), všetci sme sa zhodli, že LoTR oplýva konzistentnejšou kvalitou filmov, je veľkolepejšie a taktiež má z hľadiska významu pre kinematografiu, fantasy ako také, ale i celú kultúru oveľa väčší prínos, než Batman. Nezabudnuteľný dobrodružný príbeh, ktorý sa premenil na veľkolepý súboj dobra proti zlu v podaní hobitov, pár odvážnych mužov a nádeje s čiernotou podzemia a túžbou po moci. Nádherný soundtrack, vynikajúci herci, úžasná réžia a nezabudnuteľné akčné (ale aj neakčné) momenty. Pán prsteňov spĺňal všetko, čo by ste chceli po filme roka. A viete čo, viac sa o tom rozpíšeme v samostatných Kultovinách.

10 najlepších filmových trilógií všetkých čias, pri ktorých si zamilujete kinematografiu
Anketa:
Ktorá trilógia je najlepšia podľa vás?
Evil Dead
Lord of the Rings
Dark Knight
Godfather
Matrix
Before
Back to the Future
Dollars
Star Wars
Toy Story
Evil Dead
0 %
15 Hlasov
Lord of the Rings
47 %
2356 Hlasov
Dark Knight
17 %
839 Hlasov
Godfather
13 %
674 Hlasov
Matrix
8 %
388 Hlasov
Before
0 %
20 Hlasov
Back to the Future
3 %
170 Hlasov
Dollars
1 %
32 Hlasov
Star Wars
9 %
468 Hlasov
Toy Story
2 %
94 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia