Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2016, 18:04
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Roy Woods: Jeho vzormi sú Michael Jackson a Drake, spieva i rapuje, má 19 a pred sebou sľubnú kariéru (Tip na hudbu)

HUDBA
Uložiť Uložené

Kanadská scéna v posledných rokoch produkuje jedného kvalitného hudobníka za druhým. Len 19-ročný Roy Woods, upísaný pod OVO, je istotne jedným z nich.

Štát severne od USA, Kanada, je v posledných rokoch rodiskom hudobníkov, ktorí otriasli hudobným priemyslom v globálnom merítku. Stačí, keď spomeniem trojicu Drake, The Weeknd a Justin Bieber a istotne mi dáte všetci za pravdu. Zaujímavé je, že každý z tohto tria má pôvod v nejakom meste v provincii Ontário, odkiaľ pochádza aj jeden z najnovších kanadských objavov, len 19-ročný Roy Woods. Ten sa v takomto mladom veku môže pochváliť zmluvou s Drizzyho labelom October's Very Own, pod ktorým sú upísaní napríklad aj PartyNextDoor či Majid Jordan, a množstvom pozitívnych reakcií na jeho osobu ako zo speváckeho, tak z rapového sveta. Vďačiť za to, samozrejme, musí len sám sebe a svojmu prejavu, ladne zlievajúcemu najmä dva žánre - hip-hop a R&B. 

Nečudo, že sa vybral práve touto cestou, jeho najväčšími vzormi sú totiž Michael Jackson, The Weeknd a už niekoľkokrát spomínaný Drake. Najmä od prvého menovaného si Roy berie inšpiráciu už od 14 rokov, kedy sa začal po prvýkrát pohrávať s hudbou. Mama doma púšťala MJ-a a on si na základe jeho tvorby písal texty. Vážnejšie začal celú vec vnímať až v momente, keď sa rozhodol skončiť s americkým futbalom kvôli niekoľkonásobným otrasom mozgu. Hoci v tomto športe vynikal, nemienil si zničiť zdravie a ukázalo sa, že urobil dobre. Naplno sa prejavil, keď sa zúčastnil talentovej súťaže v jeho rodnom Bramptone a chlapcov, ktorí čisto rapovali, pokoril mixom so spevavými vložkami, čiže niečím, čo z tých najpopulárnejších v dnešnej dobe razí hlavne Champagne Papi. Prítomným dievčatám sa to vraj veľmi páčilo: "Dievčatá milovali ten spev a milovali aj mňa."

Roy si strihol cameo v Drizzyho klipe Energy.

Roy Woods: Jeho vzormi sú Michael Jackson a Drake, spieva i rapuje, má 19 a pred sebou sľubnú kariéru (Tip na hudbu)

Vtedy si ešte hovoril Pression, avšak keďže tým odkazoval na depresiu a tá z neho príliš nesršala, urobil si na strednej menší prieskum, z ktorého vzišlo najlepšie umelecké meno Roy Woods. Tak začal pracovať na prvých kvalitnejších nahrávkach otvorený akýmkoľvek vplyvom a štýlom. Krásne spieval s flowom pripomínajúcim Michaela Jacksona, no takisto viac než obstojne rapoval, pričom jeho skladby boli zväčša melancholické a temné. Predtým, než ho Drake, 40 a Oliver v roku 2015 upísali pod OVO, vydal tri single, ktoré mu, dá sa povedať, zariadili budúcnosť. Track o tom, čo robí po nociach v Toronte - I Got, o dievčati, ktoré sa s ním prestalo rozprávať - Talk to Me a skladbu, na ktorej asi najzreteľnejšie počuť vplyv MJ-a, All of You. Vo všetkých troch prípadoch ide o perly hodné vypočutia. Najlepšie ti ozrejmia, prečo s Royom treba rátať. 

"Xans and Coke is what you believe in / Like a Christian believes in Jesus"

Spočiatku svojej kariéry si Roy Woods zabezpečoval takmer všetko sám (okrem produkcií), songy si sám mixoval, nanajvýš tak mu pomáhal niekto z jeho homeboyov. Dnes už na to však má tých najpovolanejších ľudí, ktorí mu umožnili dať dokopy debutové EP s názvom Exis. Pod titulom najpovolanejší mám na mysli najmä rodákov z Toronta, kam sa Roy mimochodom presťahoval, Fortyho (Noah Shebib), Drakea a producenta FrancisGotHeat. Hoci obsahuje tento projekt len 6 skladieb, ide bezpochyby o kvalitné dielo aj s dvojicou Royových aktuálne najväčších hitov - Drama, na feate s Drizzym, a Get You Good, ktorá je spoločne s Jealousy piesňou i so sprievodným vizuálom. 

Roy Woods: Jeho vzormi sú Michael Jackson a Drake, spieva i rapuje, má 19 a pred sebou sľubnú kariéru (Tip na hudbu)

Drama sa po release dostala aj na vrch Billboard rebríčka v kategórií Emerging Artists. 

Lo-fi video na Jealousy, v ktorom sa Roy patrične opustil. 

Z oveľa iného súdka je však majstrovstvo na Get You Good vynikajúco doplňujúce samotnú skladbu.

Zatiaľ posledným Royovým počinom je remix SKRT, ktorý dodal skladbe pôvodne od Kodak Blacka spevavý a melodický šmrnc.

Takmer som zabudol. Na Exis sa pôvodne mala objaviť aj skladba Murda, avšak pravdepodobne z rozhodnutiu labelu OVO alebo samotného autora sa tak nestalo. Ide o song z roku 2014, kde okrem Roya Woodsa počuť aj Sha Hustle a rodáčku z Detroitu, DeJ Loaf. 

Čoskoro sa možno dočkáme kolaborácie s Majid Jordan, čo by bolo priam skvelé!

Roy Woods: Jeho vzormi sú Michael Jackson a Drake, spieva i rapuje, má 19 a pred sebou sľubnú kariéru (Tip na hudbu)

Ak ti Roy Woods učaroval podobne ako mne (čo istotne učaroval), tak ho môžeš sledovať na SoundCloude, Instagrame či Facebooku.

Roy Woods: Jeho vzormi sú Michael Jackson a Drake, spieva i rapuje, má 19 a pred sebou sľubnú kariéru (Tip na hudbu)

Pre viac informácií zo sveta urban music sleduj Raporter

Späť
Zdieľať
Diskusia