Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2016, 20:28
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Máte v iPhone neoriginálny komponent? Systém iOS 9 môže smartfón znefunkčniť

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Posledná aktualizácia pre operačný systém iOS dokáže po identifikovaní neoriginálnej súčiastky bricknúť iPhone. A podľa dostupných informácií nepomôže ani reklamácia.

Výmena poškodeného displeja alebo pokazeného tlačidla pod displejom iPhone, kde sa nachádza aj Touch ID, vyjde používateľov v autorizovanom servise neporovnateľne viac, ako by si od nich vypýtali v neautorizovanom. Existuje tu však riziko, že ten, kto vám smartfón opraví za výrazne nižšiu sumu, použije aj dostupnejšie komponenty, ktoré ho stáli oveľa menej ako originály. A to sa Apple samozrejme ani zďaleka nepáči. Aby kalifornský výrobca mohol zabezpečiť dostatočnú ochranu citlivých údajov pri používaní biometrickej technológie, čo je v tomto prípade senzor na odtlačky prstov alebo inými slovami Touch ID, inú možnosť asi ani nemá. Jadro problému ale spočíva v tom, že o možnom bricku neupozornil svojich zákazníkov. Tí teraz na fórach vyplakávajú, ako im prestal iPhone z ničoho nič fungovať.

Ako informuje web The Guardian, ide o hardvérovú chybu, ktorá nesie označenie "Error 53". Ak sa tá náhodou niekomu zobrazí, dotyčný stratí nielen dáta, ktoré v iOS smartfóne mal, ale aj samotné zariadenie, a to doslovne. Po výmene súčiastok systém iOS 9 zrealizuje analýzu zapojeného hardvéru a ak nájde taký, ktorý nepochádza z dodávateľského reťazca spoločnosti Apple alebo nie je kvôli snímaču odtlačkov opätovne verifikovaný, čo môže robiť iba autorizovaný servis, zobrazí spomínanú chybu. Potom už dokonca nepomôže ani reklamácia. Pokiaľ ale iPhone beží na verzii iOS 8 a nižších, nič podobné nikomu zatiaľ nehrozí.

Domov
Zdieľať
Diskusia