Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2016, 18:46
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najočakávanejšie slovenské a české rapové počiny na rok 2016

HUDBA
Uložiť Uložené

Všetko nasvedčuje tomu, že sa v aktuálnom roku dočkáme mnohých kvalitných počinov, ktoré budú definovať náš rap v nasledujúcich rokoch.

Už v minulom roku sme vám priniesli podobný článok mapujúci všetky chystané albumové počiny, od ktorých sa očakával ďalší posun latky o pár levelov vyššie. Pravdepodobne vám neujde, že aktuálny výber sa pomerne nápadne podobá na ten z druhej polovice roku 2015, čo môžu mať mnohí fanúšikovia interpretom za zlé, no my máme trochu iný názor. V súčasnosti figuruje na scéne veľa raperov, ktorí sa rozhodli vychádzať ľuďom v ústrety viac, než by bolo zdravé, aj keď im samozrejme ich aktivitu nezazlievame. Avšak nastolené tempo vydávania skladieb či albumov je možné udržiavať len na úkor faktu, že interpret jednoducho nebude schopný za každým ukázať niečo nové, lepšie, kvalitnejšie. No a potom je tu tá druhá skupina, ktorá nás síce necháva čakať o niečo dlhšie, ale výsledok zvykne najčastejšie milo prekvapiť. 

Dnes si teda predstavíme desať najočakávanejších albumov, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta v roku 2016. Pri niektorých dokonca poznáme aspoň približný dátum vydania, názov, prípade sme už mali možnosť aj počuť prvé skladby alebo ich ukážky. Pri iných si zatiaľ ešte nemôžeme byť ničím istí, ba dokonca ide len o naše dohady. V tomto prípade sa nepozeráme na rebríček, ale zoznam, a tak v zoradenie albumov nezohráva žiadnu rolu.

 
Najočakávanejšie slovenské a české rapové počiny na rok 2016

 
 
 
Logic
Logic momentálne patrí medzi suverénne najaktívnejších interpretov v Česku a rozbehol vlak, ktorý nebude ľahké len tak zastaviť. Má za sebou sólový počin a pred pár dňami uzrel svetlo sveta aj ďalší ešte horúci projekt s názvom Gudlak, ktorý dal spoločne dohromady s kolegom z Lučenca. Je vidieť, že Logic a Gumbgu si hlavne hudobne perfektne rozumejú, ale o tom ešte niekedy inokedy. Aktuálny rok by mohol priniesť aj ďalšie sólo, od ktorého očakávame posun vo všetkých smeroch, aj keď po Yzomandiase nebude úplne jednoduché posunúť latku. Karlovarský raper má momentálne veľmi dobre našliapnuté a jediné, čo bude musieť premyslieť o niečo viac, je výber tém. Očakávame, že mu bude patriť až druhá polovica roka a dovtedy sa dočkáme ďalších singlov či videoklipov.
 
  
Verím, že sa ešte stále nájde dosť veľa jedincov, ktorí netušia, kto alebo čo to ten Tragikomix vlastne je, a prečo ho vôbec vyťahujeme. A my sa vlastne ani nemôžeme čudovať. Od vydania MDMA mixtape je to predsa len už približne sedem rokov, čo je dosť dlhý čas na to, aby existencia žilinskej formácie novú generáciu fanúšikov rapu obišla. Pravdou tiež je, že chalani za tento čas nevydali žiadnu skladbu a jediné, čo pre fanúšikov urobili bol veľký a v tom čase údajne posledný koncert v rodnej Žiline, kde sa podarilo rekordne vypredať klub. A takto vlastne vznikla myšlienka dať dokopy dlho odkladaný a už pravdepodobne posledný album. Snáď každému muselo byť jasné, že sa ho nedočkáme hneď o pár mesiacov, obzvlášť pri Teslovych aktivitách. 
 
O tých sa dozvedáme zo zatiaľ dvoch vydaných skladieb, Z.V.E.N.S.S. a Každý deň hustle. Obe zároveň jasne napovedajú, že kombinácia technického rapu s jedinečným flowom aj farbou hlasu a texty o drogách a zločine, ktoré Teslovi proste veríš, tvoria celok, ktorý robí z TKX kandidáta na jeden z najlepších albumov roku 2016. Čo sa týka jeho názvu, po vzore prvého vydaného singlu sa bude volať Z východnej Európy na strechu sveta a dúfame, že je už len otázkou maximálne pár týždňov, kedy sa dostane medzi fanúšikov, keďže sú všetky veci už približne dva mesiace hotové. 
 
 
HAHA CREW
Skupina, ktorej existencia doteraz generuje desiatky komentárov v diskusiách na našom webe aj napriek tomu, že sme o nej za posledný rok vydali len jedinú zmienku pravdepodobne opäť spojí sily a po debutovom počine Vlna skúsi priniesť niečo jedinečné. Zatiaľ ide len o naše dohady, predpoklady či očakávania, aj keď chalani zatiaľ žiadnu oficiálnu správu o chystanom projekte nevypustili. Aj keď nám zaradenie košickej crew budete vytýkať v komentároch a ja tipujem aj nový rekord v ich počte, je treba sa na chvíľku pozastaviť nad tým, že sa vám naše názory žiadnom prípade nesnažíme nanútiť. Aj napriek množstvu nenávisti každú jednu novinku (ktorých bolo za minulý rok presne jedna) veľmi dôkladne skontroluje 90% tých, ktorí na ňu neskôr nadávajú, a tak je logické, že aj títo fanúšikovia z opačného brehu pomáhajú k zaradeniu medzi najočakávanejšie počiny.
 
Tiež je treba prihliadnuť na fakt, že by chalani mohli v prípade dlhšej neaktivity riskovať stratu mnohých fanúšikov, ktorí, ako všetci vieme, vyžadujú od svojich obľúbencov čo najviac. Konečne by sa mohlo ukázať, či bola ich sláva iba chvíľkovou záležitosťou alebo si ju skutočne zaslúžili a dokážu svoje kvality či nekvality potvrdiť. 
 
 
Najočakávanejšie slovenské a české rapové počiny na rok 2016
MiniMo
Ženský rap zažil v roku 2015 doslova comeback. K mikrofónu sa dostali nové mená a tiež aj nejaké tie stálice, aj keď aspoň na chvíľu a pre niektorých v utajení. Ak ste teda mali možnosť počuť album DMS, vašej pozornosti neušlo meno MiniMo. Pod skladbou na youtube sa ihneď objavilo množstvo rozpráv o tom, kto táto skoro černošská raperka vlastne je. Neskôr ešte prišlo skoro vtipné a uveriteľné vysvetlenie od Separa, no keď už bolo všetkým jasné, že ide o jeho milovanú manželku a speváčku Tinu, zrazu začalo všetko do seba zapadať. 
 
Jasné, zatiaľ neboli zverejnené žiadne informácie a dokonca ani náznaky o tom, že by sme sa vôbec potenciálne mohli dočkať albumového počinu od dvojnásobnej mamičky na plný úväzok. My si však myslíme, že už prijatie do skupiny DMS je akýsi záväzok a motivácia k tomu, aby fanúšikovia dostali aj ďalšie nové veci, nakoľko sa tento svojský a uveriteľný ženský rap ukázal vo veľmi pozitívnom svetle. Veríme, že pri konečnom sumarizovaní roku 2016 budeme na tento článok spomínať so slovami, že sme vám to hovorili. 
 
 
Ektor
Ako je možné, že sme Detektor 1 nezaradili medzi najlepšie albumové počiny roka 2015, ale ten chystaný radíme medzi najočakávanejšie? Našli sa aj takí, ktorí nám vyčítali, že sme na Ektora v rebríčku zabudli, no my sme jednoducho mali pocit, že zo seba dokáže dať ešte o čosi viac, čo nám hádam potvrdí na projekte, ktorý dostáva rovnaký názov ako ten predošlý, čo sa môže zdať ako veľmi dobrý nápad, no je treba si dať pozor na to, aby v konečnom dôsledku fanúšikovia dokázali tieto dve dosky vôbec odlíšiť. 
 
Čo sa týka informácií, tak tých máme už pomerne dosť. Vlastne všetky podstatné. Detektor 2 sa bude 27.2. krstiť v pražskom Sasazu, a tak môžeme predpokladať, že sa album medzi ľudí dostane už o nejaký ten týždeň skôr. Čo sa týka hostí, budeme mať možnosť počuť približne podobnú zostavu, ako na jednotke, a teda nebude chýbať Rytmus, Ego, Separ či James Cole. Rovnako sme už počuli aj prvé skladby, ktoré nasvedčujú, že sa Ektor stále vie posunúť, no osobne si myslím, že album by mal byť vypracovaný tak, aby na ňom vynikol hlavne jeho autor a nie hostia. 
 
 
Nuž, predstavovať ho už určite nie je potrebné, preto prejdime rovno k veci. Ostáva jedna dôležitá nezodpovedaná otázka, a síce, kde je album? Jeho vydanie bolo oznámené už pomerne dávno, no sľubovaný novembrový termín s prihliadnutím na všetky okolnosti pravdepodobne nebol úplne reálny. Niekomu to možno nedá spávať a bude sa musieť poriadne ventilovať v priestoroch pod článkom, no Pil C sa medzi slovenskú rapovu elitu dostal veľmi rýchlo, a tak je pochopiteľné, že je zrazu náročné stíhať plniť si všetky koncertné povinnosti a popri tom ešte naplno pracovať na prvom sólovom projekte, od ktorého majú všetci neuveriteľné očakávania.
 
No a čo môžeme vyčítať interpretovi, ktorý má na konte za rok 2015 bezkonkurenčne najviac singlov a pravdepodobne aj hosťovačiek? Presne, nič. Ak sa nič vážnejšie nestane, v aktuálnom roku sa bez pochýb albumového počinu dočkáme a nielen fanúšikovia, ale aj kolegovia zo scény sú určite zvedaví, čo to vlastne bude, keďže je rozdiel vydávať skladby osobitne alebo vytvoriť celkový koncept, ktorý bude dávať význam nielen samostatne aj dohromady. 
 
 
Najočakávanejšie slovenské a české rapové počiny na rok 2016
 
Vladimir 518 + Hugo Toxxx

Label BiggBoss toho chystá na rok 2016 skutočne veľa, no nás bude nepochybne najviac zaujímať práve tento už neraz avizovaný projekt dvoch vyzretých interpretov, ktorí už neraz český rap dokázali definovať. Oficiálna informácia o tom, že doska vyjde ešte v tomto roku prišla len nedávno, avšak zatiaľ je veľmi ťažké hádať, čoho by sme sa mohli dočkať. Hugo je známy tým, že sa zaujíma o zvuk viac ako hociktorý iný raper, a preto môžeme okrem kvalitného rapu očakávať aj album kvalitný po hudobnej stránke. Zaujímavosťou tiež je, že okrem tohto projektu makajú obaja aj na tých vlastných, a tak budeme veľmi zvedaví, či vytvoria koncept charakteristický pre každého osobitne alebo dokonalú súhru. Nuž, v každom prípade sa je na čo tešiť a ak pôjde všetko podľa plánov, tak sa vydania dočkáme ešte v prvej polovici roku.

 
Je to už nejaký ten čas, čo sme mali možnosť prvýkrát počuť Dobrých Chlapcov 3. Album, ktorý mal všetko, čo sme od handlovskej crew očakávali. Odvtedy si už Delik aj Supa pripísali na konto sólové projekty a my môžeme prehlásiť, že Sloboda aj Čierne dni boli záležitosti, ktoré si zaslúžia pokračovanie. Teraz však prichádza čas na v poradí siedmy spoločný projekt. Keď sa pozrieme viac do histórie, zistíme, že nám od roku 2003 až do 2011 priniesli chalani ako skupina Moja Reč až 6 spoločných počinov, z ktorých bol jeden dokonca dvojCD, čo je aktivita, aká sa len tak nevidí.
 
Čo sa týka chystaného projektu, ten bol avizovaný už približne v polovici roka 2015 a až do posledných týždňov všetko nasvedčovalo tomu, že sa ho pravdepodobne dočkáme. Chalani však usúdili, že radšej sa nebudú ponáhľať a posunú termín vydania, čo im určite nemáme za zlé, keďže je v prvom rade najdôležitejšie, aby boli spokojní samotní autori. Momentálne môžeme očakávať, že sa už čoskoro dočkáme prvých informácií, prípadne skladieb či videoklipov. 
 
 
Aj napriek tomu, že Páťa v roku 2015 album nevydal, s čistým svedomím by sme ho mohli zaradiť medzi najviac pracovitých interpretov. Dočkali sme sa životopisnej snímky Sídliskový sen, ktorý zaznamenal v českých a slovenských kinách veľký záujem. Nechýbali ani tradičné dokumenty, z ktorých sa dozvedáme viac o zákulisí života rapera. Ako vrchol môžeme označiť projekt Eternal - prológ k albumu. Ešte zopár dní pred vydaním jedinečného krátkometrážneho filmu plného efektov si drvivá väčšina fanúšikov myslela, že bájny Eternal je názov albumu a dátum 23.12. je dňom, kedy uzrie svetlo sveta. Po vyvedení z omylu však väčšina z nás nebola urazená, práve naopak. 
 
Už sme mali možnosť počuť aj prvé dve ukážky z albumu, dozvedeli sme sa jeho názov aj približný dátum vydania. Rytmus v skladbách Skutočne kvalitný a Obrazy mierne naznačil, že sa môžeme po rokoch opäť tešiť na špinavý, no zároveň technicky veľmi prepracovaný nosič. Už dokonca vieme, že bude niesť názov Krstný otec a čo sa týka dátumu vydania, tak ten neexistuje. Budem citovať náš nedávny rozhovor, kde Patres povedal: "Jebať termíny a krsty, nechcem sa obmedzovať. Cítim, že 2016 bude doba nových rap definícií." Domnievame sa však, že sa môžeme tešiť už na jar. 
 
 
Všetkým vám srdečne ďakujeme za pozornosť a veríme, že sa v priestoroch na komentáre úplne neopustíte. Na záver ešte nechávame možnosť zahlasovať za album, ktorý najviac očakávate práve vy. 
Anketa:
Na ktorý slovenský alebo český rapový album sa tešíš najviac?
HAHA CREW
Logic
Tragikomix
Ego
MiniMo
Ektor
Pil C
Vladimir 518 + Hugo Toxxx
Moja Reč
Rytmus
Iný (podeľ sa s nami v komentároch)
HAHA CREW
3 %
246 Hlasov
Logic
2 %
172 Hlasov
Tragikomix
7 %
503 Hlasov
Ego
7 %
543 Hlasov
MiniMo
2 %
152 Hlasov
Ektor
5 %
351 Hlasov
Pil C
13 %
920 Hlasov
Vladimir 518 + Hugo Toxxx
4 %
312 Hlasov
Moja Reč
23 %
1705 Hlasov
Rytmus
30 %
2171 Hlasov
Iný (podeľ sa s nami v komentároch)
4 %
276 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia